25.10.2016

Още

Разбраха ли хората нещо от дебатите за Изборния кодекс

Предполагам, че една част от хората са разбрали нещо от дебатите за Изборния кодекс, а други просто не са обърнали внимание, тъй като интересът им към политиката е периферен. Това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" политологът Димитър Димитров: Възобновяването на работата на Народното събрание (НС) има известно значение и помага на опозицията, в частност на подкрепящите кандидатурата на ген. Радев, да бъдат малко по-шумни и по-експонирани, както и да ползват от т.нар. свободно телевизионно време, т.е. ежедневното отразяване на работата на НС. Това обаче ще продължи няколко дни само. Вероятно в края на тази седмица отново ще имаме прекъсвания и ще се премине към най-последната фаза на предизборната кампания. Тези избори са заредени с много изненади, каза социологът Кольо Колев: Няма изненада в разположението на политическите сили, само че на тези избори, които имат мажоритарен елемент, пред урните ще се явят някъде около 550-600 хиляди избиратели, които традиционно не гласуват. Това е, защото изборите бяха обявени за задължителни. Тези нови избиратели, които нямат свои пристрастия и много често се ориентират емоционално, могат драстично да наклонят везните в една или друга посока, в това число могат да изстрелят втория, третия и четвъртия във висините. Това е нещото, което е характерно за тези избори.Цялото интервю с Димитър Димитров и Кольо Колев можете да чуете в звуковия файл.

Представители на властта: Изборите поскъпват заради промените на Изборния кодекс

Заради ремонта на Изборния кодекс в последния момент изборите може да се оскъпят с близо половин милион лева, информира bTV. Първоначалната план-сметка на кабинета предвиждаше вотът за президент и референдумът да ни струват 47 млн. лева. По неофициална информация на bTV заради последните законодателни промени тази сумата може да набъбне с между 400 и 500 хил. лева. Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов обясни, че трябват пари за обучение в последния момент и ще се наложи допълнителна работа, за да се верифицира софтуерният продукт. Според представители на властта перата, които оскъпяват вота са три – освен пренастройката на софтуера, също и новите секции в чужбина и обучението на комисиите наново как се брои квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината. От ЦИК припомнят и няколко важни правила за вота. Първо – бюлетината трябва да бъде откъсната от кочана пред избирателя, следва да се сгъва така, че да не се разкрива тайната на вота. Самата бюлетина за президентския вот е дълга около 60 см и е с двойна защита.        

След промените в Изборния кодекс: Възможно ли е „г-н Никой” да стане президент?

Опцията "не подкрепям никого" остава и за втори тур, когато кандидатите реално стават трима

Ремонтът на Изборния кодекс ни коства половин милион?

Сумата набъбва софтуер, новите секции в чужбина и обучения

С колко ще се оскъпят изборите заради промените на Изборния кодекс

Според представители на властта перата, които оскъпяват вота са три

Стоян Мирчев: Промените в Изборния кодекс ще доведат до хаос, манипулациите ще са по-лесни

Мирчев припомни случаят в Арена Армеец на миналите избори и добави, че когато човек е припаднал е много по-лесно да се бръкне в чувалите с гласовете.