23.10.2016

Славчо Нейков: Темата за АЕЦ "Белене“ е изключително комплицирана

Темата за АЕЦ "Белене“ е изключително комплицирана, това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" енергийният експерт Славчо Нейков: Става дума за много сложен комплекс от взаимоотношения, които са разположени в много дълъг период от време. Ако си спомняте, господин Цочев, беше преброил, че седем правителства се занимават с темата АЕЦ "Белене“, така че наистина темата е изключително комплексна. За нея безспорно са необходими експертизи от финансова гледна точка, от техническа гледна точка, от юридическа гледна точка. Аз съм убеден, че зад това обвинение, което беше обявено вчера, стои много и дългогодишен труд.Цялото интервю със Славчо Нейков можете да чуете в звуковия файл.

Още

Славчо Нейков: Правителството и парламентът трябва да бъдат поздравени за закона за заема на НЕК

Правителството и парламентът трябва да бъдат поздравени за закона за заема на НЕК за АЕЦ "Белене", заяви в предаването "12+3" по "Хоризонт" енергийният експерт Славчо Нейков: Мисля, че и правителството и парламентът трябва да бъдат поздравени. Правителството – че предложи този законопроект, а народните представители,  - че го гласуваха и че той вече е закон. Може ни си спомняте, че тази сутрин при дебата един народен представител нарече цялостната ситуация около темата АЕЦ "Белене" "бъркотия" и според мен този зайко е много важна стъпка към излизане от тази бъркотия. Според мен законът е повече от необходим, защото той създаде реална база за по-нататъшните конкретни преговори, не само между НЕК и "Атомстройекспорт", но и между правителствата на България и Русия. Ще ви дам една прагматична илюстрация в това отношение в последните два месеца – при посещението на правителствената делегация в Иран, основното послания от иранска страна по темата за реакторите беше: "Първо се разберете с Русия", а руската позиция, която беше огласявана неколкократно,  беше: "Първо да се договорим за плащането, а после ще видим за всичко останало". В конкретен план от гледна точка на това дали има празен чек, или не, моето мнение е малко по-различно – от една страна числата са конкретно указани в мотивите към закона и от друга страна, а от друга – самият закон в член втори фактически делегира правомощия на Министерския съвет да договори съвсем конкретни условия както за предоставяне, така и за възстановяване на помощта, която се визира. Така че моето виждане е, че числата са достатъчно конкретни, подходът е достатъчно конкретен. Но ако забелязвате, в дискусиите има едно общо виждане, независимо от разликите по интерпретациите и това е, че всички партии в парламента споделят виждането, че трябва да се плати максимално бързо, защото забавянето води само до трупане на суми. На въпроса какво да се прави с оборудването за централа, Славчо Нейко отговори: Да решат експертите, когато се види какво точно е положението, но министър Петкова много силно наблегна на един фактор, който мисля, че е основополагащ – трябва ад се търси консенсус. Този консенсус не е само за това какво да се прави с оборудването , това е консенсус какво е бъдещето на ядрената енергетика в България въобще и от тази гледна точка за мен вече нуждата от актуализирана енергийна стратегия е повече от очевадна.

Славчо Нейков: В областта на енергетиката Русия не е враг, а дългосрочен партньор

До 2011 г. в рамките на взаимоотношенията ЕС-Русия съществуваше едно много добре изразено направление, наречено енергиен диалог, който функционираше отлично, който касаеше въпроси не само от бизнеса, но и геостратегически решения, както и въпроси, свързани с ранно предупреждаване при възможности за кризи. Това заяви в предаването "Събота 150" Славчо Нейков – председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт и експерт по енергийна политика. Русия е основен доставчик на газ за ЕС и Европа, има много силно изявен бизнес в областта на нефта и ядрената енергетика. Така, че този диалог между ЕС и Русия е неизбежен. Това е пътят – търсенето на диалог и усъвършенстване на това, което е било. По повод обявеното намерение "Лукойл" да продаде своите активи в Европа, Нейков заяви: Мисля, че става дума за бизнес стратегия и че не трябва да се преекспонира темата към момента, защото от изявлението става ясно, че не се визират конкретно предстоящи действия, а се визират идеи. Не трябва да се свързва тази нова визия за развитието на "Лукойл" с България, защото у нас условията за правене на бизнес са много добри. Освен това бизнесът на "Лукойл" има дългосрочни и ефективни традиции. Изтеглянето на такъв голям бизнес не може да стане от днес за утре, а трябва да бъде реализирано в един доста дългосрочен план, ако въобще бъде реализирано. Дори в някакъв момент тези намерения да придобият по-конкретна форма, търговията с горива е един от най-либерализираните, така че трудно може да се говори за някакво сътресение на пазара. Относно решението на арбитражния съд в Париж, който осъжда България да заплати на руската компания ”Атомстройекспорт” 550 милиона евро, Славчо Нейков каза: Това решение поставя няколко теми, които са около него. Вчера и онзи ден в коментарите имаше един приповдигнат тон от страна на българските власти, това има основание, защото арбитражният иск беше за 1,2 млрд. евро, а фактически това, което е решено, касае по-малко от половината и става дума за заплащане на нещо, което е дължимо, защото е произведено. Щях да бъда много по-доволен, ако повод за радост, беше откриването на първия или втори блок на АЕЦ Белене. За мен това, което е най-важно в случая, е политическата класа максимално бързо да се концентрира и да се обедини около това какво ще се прави от тук нататък. Арбитражът мина, но по-важно е какво предстои. При обсъждането на въпроса за следващите стъпки, нашите политици трябва да се отърсят от политическите внушения, свързани с взаимоотношения с Русия и да се концентрират върху икономическите и технически аспекти по темата за реализирането на един такъв проект. В областта на енергетиката Русия не е враг, а дългосрочен партньор, смята енергийният експерт. Цялото интервю чуйте от звуковия файл.