27.10.2016

Първите автобуси с деца от лагера в Кале пристигнаха във Великобритания

Първите автобуси с непълнолетни мигранти от затворения бежански лагер във френския град Кале вече пристигнаха във Великобритания. Правителството в Лондон започна да изпълнява поетия си ангажимент към мигрантската общност във Франция след протести от редица хуманитарни защитници и религиозни лидери, които обвиниха властите в умишлено забавяне на процеса.

Още

Великобритания ще вложи до 40 милиона евро, за да запази граничните си проверки в Кале

Великобритания ще вложи до 40 милиона евро, за да запази граничните си проверки в Кале и да си гарантира, че мигрантският лагер "Джунглата" ще остане затворен, съобщи британският вътрешен министър Амбър Ръд, цитирана от Франс прес.От началото на месеца във Великобритания са приети близо 200 непълнолетни, включително 60 момичета, за част от които е имало опасност да бъдат експлоатирани сексуално, каза Ръд. Обединеното кралство е готово да посрещне всички непридружени непълнолетни от Кале, за които се установи, че имат роднини в страната. Френският вътрешен министър Бернар Казньов уточни, че преди да бъдат допуснати във Великобритания властите ще проучват досиетата на кандидатстващите за закрила. Двамата министри дадоха тези изявления в първия ден от операцията по евакуация на "Джунглата". До края на деня от лагера бяха изведени 2318 мигранти и откарани към центрове за прием на други места във Франция. 

Първата група деца-мигранти от лагера в Кале пристигна във Великобритания

Очаква се до 2020 година Лондон да приеме до 3000 малолетни бежанци

Първите деца мигранти от лагера в Кале пристигнаха във Великобритания

Първа група от 14 деца пристигна във Великобритания вчера от затворения бежански лагер край френския град Кале, станал пословичен с мизерията и ужасяващите условия на живот и който предстои да бъде закрит, предаде БТА. Прехвърлянето на децата е в изпълнение на постигнатото на 10 октомври споразумение между Париж и Лондон,според което Великобритания ще приеме останали без придружител деца от лагера. Автобусът с децата на възраст между 14 и 17 години, придружени от британски...

Великобритания приютява деца сираци от бежанския лагер в Кале

  Деца от лагера за бежанци във френския град Кале в близко време ще бъдат изпратени във Великобритания, съобщи британският външен министър Амбър Ръд. Сега британските власти очакват Франция да им предостави списък на деца без родители, които имат роднини, живеещи във Великобритания, пише БГНЕС. В настоящия момент в палатковия лагер в Кале при крайно лоши условия живеят между 7 000 и 10 000 мигранти. Повечето от тях са от Судан, Афганистан и Еритрея. От тях между 600 и 900 са безпризорни деца. Правителството на Великобритания по-рано пое ангажимента до края на тази година да приеме първите деца сираци, намиращи се в бежански лагери в европейски държави. Бившият британски премиер Дейвид Камерън заяви, че правителството води преговори за оказване на помощ за деца бежанци с благотворителната организация „ Save The Children“ /Спасете децата/.