25.10.2016

Правителствата на ЕС трябва да одобрят подписването на търговското споразумение с Канада

Правителствата на ЕС трябва да дадат финално одобрение днес за подписването на търговското споразумение с Канада - СЕТА. Преди министерската среща в Люксембург, все още няма сигурност, че всички 28 страни-членки ще гласуват в подкрепа на договора. Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада ще премахне над 99 % от вносните мита от двете страни на океана. То урежда достъпа до пазара за услуги, инвестиции и обществени поръчки, приравняването на производствени стандарти и други. Взаимното отваряне на пазарите ще доведе до икономически ръст от 12 милиарда евро годишно, твърди ЕК, която години наред преговоря по текста, преди днес той да бъде предложен за гласуване. СЕТА обаче среща отпор сред общественото мнение в някои държави в Европа. Опасенията са свързани със занижаване на потребителските стандарти, качеството на храните, екологията, социалните трудови права и юрисдикцията на европейските съдилища при търговски спорове - критики, които Брюксел категорично отхвърля като неоснователни. Белгия вероятно няма да подкрепи СЕТА на срещата на министрите в Люксембург, защото франкофонският регион Валония засега отказа да даде мандат на правителството. България и Румъния също изразиха резерви заради канадските визи за техни граждани. Наскоро обаче премиерът Бойко Борисов получи уверения от Канада за безвизово пътуване от 2017 година. Нито една държава няма право на вето по текста. Търговския пакт ще се гласува с квалифицирано мнозинство от Съвета, което се очертава постижимо – поне 16 от 28 държави, чието население представлява най-малко 65 % от общото население на ЕС. Тържественото подписване е насрочено за 27-и октомври на среща на високо равнище с Канада. За да се успокоят притесненията се предлага тълкувателна декларация към споразумението, която юридически да обвързва с гаранции за запазване суверенитета на страните членки по основни икономически въпроси.

Още

Българското правителство одобри споразумението между ЕС и Канада

Решението предизвика разнопосочни коментари за ползата от СЕТА

Манет: Валония не е против търговското споразумение между ЕС и Канада, а е против арбитражната схема на СЕТА

Премиерът на Валония - Пол Манет заяви, че белгийският регион не се противопоставя сам по себе си на планираното споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада, но е необходимо отпадане на арбитражната схема, заложена в договора, както и защита на обществени услуги, предаде БНР. Всички 28 правителства от ЕС подкрепят Всестранното икономическо и търговско споразумение (CETA), но властите в Брюксел не могат да дадат съгласието на Белгия без подкрепа от петте федерални администрации в страната. Френскоезичната Валония е твърдо против търговското споразумение. "Нека да е ясно, че не съм носител на антиглобализацията. Аз желая да има сделка", посочи Пол Манет в интервю за френския ежедневник "Либерасион", цитирано от агенция Ройтерс. Той обаче подчерта, че съдебната система, създадена специално за решаване на спорове между инвеститори и правителства, би могла да бъдат използвана от големия бизнес да диктува обществения ред. "Бих предпочел този съдебен субект чисто и просто да изчезне от споразумението и ние да разчитаме на нашите съдилища, или най-малкото, ако искаме подобен арбитражен съд, той трябва да предостави гаранции, еквивалентни на вътрешните ни такива", отбеляза премиерът на областта Валония. Пол Манет посочи заложения в CETA механизъм, известен като Разрешаване на спорове инвеститор - държава (ISDS), който позволява на чуждестранните компании да оспорват държавна намеса, като например отчуждаване. По принцип дадено дело се завежда пред група частни арбитри, като нейните членове се назначават от съответните инвеститор и държава в спора. Механизмът обаче е критикуван заради съдебните дела, които могат да бъдат заведени от фирми срещу строгите правила относно стандартите за общественото здраве, околната среда и трудовия пазар. Пол Манет посочи, че Канада се е съгласила с Валония по този въпрос. В интерес на истината, това е дебат, който е чисто вътрешен за Европейския съюз, допълни той. В заключение, премиерът на белгийския регион отбеляза, че Валония е готова да приеме правно-обвързващо предложение за изменение на търговското споразумение CETA, което да тълкува разпоредбите за арбитражните съдилища, обществените услуги и законодателството, свързано с околната среда, въпреки че лично той би предпочел пълно предоговаряне.

Подписваме СЕТА с условие – отмяна на визи за Канада

Последната дума обаче ще има родният парламент

Премиерът на Валония заяви, че белгийският регион не е против търговското споразумение между ЕС и Канада

Премиерът на Валония - Пол Манет заяви, че белгийският регион не се противопоставя сам по себе си на планираното споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада, но е необходимо отпадане на арбитражната схема, заложена в договора, както и защита на обществени услуги. Всички 28 правителства от ЕС подкрепят Всестранното икономическо и търговско споразумение (CETA), но властите в Брюксел не могат да дадат съгласието на Белгия без подкрепа от петте федерални администрации в страната. Френскоезичната Валония е твърдо против търговското споразумение. Нека да е ясно, че не съм носител на антиглобализацията. Аз желая да има сделка, посочи Пол Манет в интервю за френския ежедневник "Либерасион", цитирано от агенция Ройтерс. Той обаче подчерта, че съдебната система, създадена специално за решаване на спорове между инвеститори и правителства, би могла да бъдат използвана от големия бизнес да диктува обществения ред. Бих предпочел този съдебен субект чисто и просто да изчезне от споразумението и ние да разчитаме на нашите съдилища, или най-малкото, ако искаме подобен арбитражен съд, той трябва да предостави гаранции, еквивалентни на вътрешните ни такива, отбеляза премиерът на областта Валония. Пол Манет посочи заложения в CETA механизъм, известен като Разрешаване на спорове инвеститор - държава (ISDS), който позволява на чуждестранните компании да оспорват държавна намеса, като например отчуждаване. По принцип дадено дело се завежда пред група частни арбитри, като нейните членове се назначават от съответните инвеститор и държава в спора. Механизмът обаче е критикуван заради съдебните дела, които могат да бъдат заведени от фирми срещу строгите правила относно стандартите за общественото здраве, околната среда и трудовия пазар. Пол Манет посочи, че Канада се е съгласила с Валония по този въпрос. В интерес на истината, това е дебат, който е чисто вътрешен за Европейския съюз, допълни той. В заключение, премиерът на белгийския регион отбеляза, че Валония е готова да приеме правно-обвързващо предложение за изменение на търговското споразумение CETA, което да тълкува разпоредбите за арбитражните съдилища, обществените услуги и законодателството, свързано с околната среда, въпреки че лично той би предпочел пълно предоговаряне.

Канада не е изгубила надежда в четвъртък споразумението с ЕС да бъде подписано

Канада запазва надежда в четвъртък в Брюксел да бъде подписано споразумението за свободна търговия с ЕС /CETA/ въпреки твърдия отказ на Валония да го подкрепи, съобщи канадският министър на търговията Кристия Фрийланд. При завръщането си в Отава след провала в петък на преговорите с белгийската област Валония, министърът заяви на брифинг в парламента, че запазва надежда. „Топката сега е в полето на Европа“, каза тя и подчерта, че се работи усилено за преодоляване на валонското вето, като пожела успех на европейските преговарящи. Европейските и канадските власти все още не са отменили срещата на върха в четвъртък, когато бе предвидено да се подпише подготвяното в продължение на седем години споразумение, информира БГНЕС. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и канадският премиер Джъстин Трюдо проведоха телефонен разговор по този въпрос. Те се договориха ЕС и страните членки да продължат да подготвят срещата в четвъртък , съобщиха от канцеларията на Трюдо. Говорител на канадския премиер обаче уточни, че неговото пътуване за Брюксел ще се осъществи, ако има предварително споразумение между Белгия и нейната франкофонска област и останалите страни членки на ЕС. „Двамата с премиера Трюдо смятаме, че срещата на върха в четвъртък все още е възможна“, заяви в „Туитър“ Доналд Туск след разговора си с канадския ръководител.

Правителството каза "да" на Всеобхватно икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада

Министерският съвет прие решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави-членки, от друга. Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада.