22.10.2016

Ирак: Офанзивата срещу Мосул върви успешно

Той е последният голям град в Ирак, който терористите от ИДИЛ контролират

Още

Офанзивата срещу Мосул продължава

Офанзивата срещу иракския град Мосул навлезе в своя четвърти ден. Според представители на кюрдските сили и иракската армия, кюрдските бойци напредват в отвоюването на райони около града от "Ислямска държава". Рамо до рамо с иракската армия кюрдски военни части разчистват села на север и изток от Мосул преди главното нападение над града да започне. Терористите от "Ислямска държава" палят гуми и гориво, за да се предпазят от въздушните удари на коалицията, водена от Съединените американски щати. Междувременно в Париж се проведе среща на министерско равнище относно политическото бъдеще на Мосул с участието на първите дипломати на Франция, Великобритания и други западни страни, както и такива от Близкия Изток. Целта ѝ е да се намерят решения относно управлението на града след напускането на "Ислямска държава", предпазването на цивилни и оказването на хуманитарна помощ. Конференцията започна с реч на френския президент Франсоа Оланд, който описа нападението над Мосул като критично важно. Той допълни още, че трябва да се започне планиране на офанзива срещу бастиона на "Ислямска държава" в град Ракка, Сирия, където се укриват бойци на "Ислямска държава", напуснали Мосул: Трябва да бъдем пример в гоненията срещу терористите, които напускат Мосул и отиват в Ракка. Не можем да приемем за успех това да им позволим да избягат от Мосул в други райони, откъдето да извършват атаки. На срещата в Париж, посредством видеовръзка, министър-председателят на Ирак Хайдер Абади каза, че офанзивата напредва по-бързо от очакваното. Той допълни, че се създават хуманитарни коридори за цивилните, напускащи Мосул, вторият по големина град в Ирак, където живеят 1,5 милиона души, и че няма да бъдат допуснати нарушения на човешките права на хората: Нашата война в Мосул днес е иракска война, която се ръководи от иракчани за иракчаните, целта на която е да освободи иракска територия. Международният комитет на Червения кръст призова всички страни в конфликта да уважават и пазят цивилните и да им помагат в достъпа до безопасни зони. Червеният кръст предупреждава още за опасност от атаки с химически оръжия, при които ще може да се реагира адекватно.

Офанзивата срещу Ислямска държава в Мосул продължава. Ами в Сирия?

Във военно отношение, битката срещу Ислямска държава навлезе в своята решаваща фаза. Битката за третия по големина град в Ирак, Мосул, започна. На 19 октомври иракските правителствени сили обявиха 48-часова пауза в напредването си към града, за да се прегрупират и обсъдят как

Офанзивата край Мосул продължава. В Алепо дадоха "хуманитарната пауза"

Американското военно командване обяви, че ръководството на терористичната групировка "Ислямска държава" се изтегля от Мосул. Според Пентагона броят на джихадистите в града намалява с всеки изминал ден, предаде БНТ. Съюзническите сили обявиха още, че "Ислямска държава" провежда главно операции за печелене на време и вероятно ще отстъпва земя, за да се укрепи в урбанизираните райони на Мосул и да може да компенсира технологичното преимущество на коалицията. От Пентагона допълниха, че офанзивата в Мосул се развива по план. Обрачът около града се затяга. Междувременно над пет хиляди бежанци от иракския град и региона са влезли в Сирия през последните дни и още около три хиляди чакат да преминат границата. Днес в Париж започва конференция, която трябва да очертае планове за политическото бъдеще на Мосул. В сирийския град Алепо започна 8-часовата "хуманитарна пауза". Осигурени са 6 коридора, които цивилните граждани да използват, за да напуснат най-засегнатата част на града, както и за извозване на ранените. Неправителствени организации започнаха доставката на храна, медикаменти и материали от първа необходимост, и отново заявиха, че паузата е трябвало да бъде с продължителност поне 2 часа. Във вторник Русия прекрати въздушните атаки над Алепо по-рано от очакванията. Анализатори коментираха, че това вероятно се дължи на слуховете за нови санкции за Москва, заради кризата в Сирия.

Еврокомисар с много лоша прогноза заради офанзивата срещу Мосул

Еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг предупреди, че в Европа може да нахлуят джихадисти от групировката "Ислямска държава", ако крепостта им град Мосул падне при офанзивата на иракските правителствени сили, предаде Франс прес.

Турски самолети са участвали в офанзивата срещу Мосул

Военновъздушните сили на Турция участват в коалиционните въздушни удари в рамките на операцията за отвоюване на иракския град Мосул от терористичната групировка "Ислямска държава". Това заяви днес турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Започна операция за освобождаване на Мосул от "Ислямска държава" (ВИДЕО) Нашите военновъздушни сили участват в състава на силите на коал...

Офанзивата срещу Мосул може да насочи джихадисти към Европа

Еврокомисар: Дори малко джихадисти вече представляват сериозна заплаха