25.10.2016

"Корупционната България" разказва историята ни в годините на прехода

Разговор в студиото на "Милен Цветков" за първия том на книгата

Още

Представиха книгата "Корупционната България"

Книгата "Корупционната България", която разказва за схемите и начините, по които са източвани парите на държавата в годините на прехода към демокрация, беше представена в  залата на Съюза на архитектите. Автори на книгата са Едвин Сугарев, Христо Христов и Петър Бучков. Проектът се финансира от фондация "Америка за България".

"Корупционната България"

Премиера на книгата "Корупционната България", която разказва корупционните схеми в странатав годините на прехода към демокрация. В първия том от трилогията се разглеждат корупционните процеси от 89 до 97 година. Книгата не е набор от слухове и спекулации, а се основава на факти, чрез които се бори обществената амнезия за миналите събития. Най-тежкият корупционен процес според авторите е банковата катастрофа 96-97 година. Следващите две книги ще разказват за корупционните схеми до днес.

"Корупционната България": христоматия на корупцията на прехода

Конферентната зала на Съюза на архитектите не можа да побере хората, които искаха да чуят тримата автори на книгата "Корупционната България", която е събрала документи и анализи за всички корупционни практики за периода на прехода - Едвин Сугарев, Христо Христов и Петър Бучков. Това е първият том от мащабния изследователски проект, който обхваща първоначалния период на прехода - от 1989 до 1997 г. Цялото изследване ще бъде събрано в три тома, съобщиха авторите. Едвин Сугарев и Христо...

Излезе от печат том първи на "Корупционната България"

Това е много мащабен и амбициозен проект.  Бих разбрал здравословния скепсис на всеки, който чуе такова заглавие, предвид че медиите непрекъснато ни заливат с корупционни афери и съответно много трудно всеки успява да се ориентира кое е истина и кое – не съвсем. Това каза за предаването „Преди всички“ историкът Момчил Методиев преди премиерата на том първи на "Корупционната България". Книгата е изследване, а първият том покрива периода от създаването на фирмите на Държавна сигурност, до фалита през 1996 г. и хиперинфлацията, уточни рецензентът: Една от тезите, които прокрадват авторите и много ме впечатли, беше, че корупцията не адаптира от началото на прехода. Тя всъщност съществува още от края на комунизма, като тази инфраструктура, която е създадена от края на комунизма започва да се развива и да се разраства и да става все по-голям проблем в годините на прехода, т.е. казано накратко, смятам, че това е едно сериозно изследване, което се базира на съответните архивни източници, които са публикувани, някои  от тях вътре в книгата, други на отделен сайт, където всеки може да отиде да ги провери. И това е едно изследване, към което всеки един може да се върне във всеки един момент. Особено пък за този период, който е толкова наситен... Казано накратко, смятам, че това е едно сериозно изследване, което се базира на съответните архивни източници, които са публикувани, в книгата и на отделен сайт, където всеки може да отиде да ги провери. Това е изследване, към което всеки може да се върне във всеки един момент. В предговора изрично е отбелязано, че „куфарчета“ съществуват, макар и вероятно не под формата на куфарчета пълни с банкноти, а по скоро под най различни бонуси и възможности, които определени групи, близки до партийния елит и ДС в този период, имат възможността да експлоатират за собствени цели. Оттам нататък разбира се този първи том преминава през всички по големи афери, за които някои хора си спомнят, а други може би са ги забравили като се започне от Агенцията за чуждестранна помощ, случаят с фондация "Сапио“, външният дълг. Има и голяма част,посветена на така наречените „гангстерски времена“. Разбира се и казусът „Мултигруп“, гангстеските войни, югоембаргото.

"Корупционната България": история на българската корупция в прехода към демокрация

Над четвърт век след началото на прехода държавните институции бяха превърнати в марионетки на паралелната тайна власт, упражнявана от свързани с властта олигархически структури, изградени от остатъчните структури на бившата Държавна сигурност – и натрупали мощ и влияние по престъпен и нечестен начин. А корупционните реалности от 2013 и 2014 г., придобили известност като модела "Кой?, представляват доказателство за това, че корупционните практики са овладели държавните институции в степен,...

Искам, 22 октомври: Президент

Най-предъвкваната дума напоследък – президент, обяснимо е и нашата Дума на деня. Представяме: английски… републики (!), щатски конституции, гватемалски нобелисти и австрийски ексцентрици, забъркани в един коктейл от власт, ирония и изкуство. Защото времената се менят – за което музикално ни подсещат „Гуд Шарлът“, но нравите – тц. Под съпровода на „Супертрамп“, НЕК (да не се бърка с Националната електрическа компания) и Реджина Спектър дефилират и другите ни рубрики. Гостува ни поетът, преводач, граждански активист, културен журналист и  блогър Манол Глишев, с него обсъждаме политиката на културата и културата на политиката. В „Пред-почитам“ препоръчваме изследването на Едвин Сугарев, Христо Христов и Петър Вучков „Корупционната България“, а в „Бележки върху календара“ се занимаваме с три грации – Сара Бернар, Катрин Деньов, Валерия Голино (е, и с един лорд Дъглас) и с двама Йоан-Павловци – Втори и Сартр.