24.10.2016

Още

Радослав Деянов: Тепърва ще видим промени при избора на генерален секретар на ООН

На 21 юли в Ню Йорк 15-те страни-членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха за първи път за 12-те кандидати за поста генерален секретар на организацията. Противно на очакванията, българската кандидатка Ирина Бокова, която дълго време беше смятана за фаворитка за поста, се озова на трето място, заедно с кандидатите на Македония и Сърбия. Друга изненада беше слабото класиране както на жените-кандидати, така и на източноевропейските кандидати като група. Първото гласуване даде индикация за нагласите в Съвета за сигурност и тези нагласи не са очакваните.  По тази тема нашата сътрудничка Соня Каникова разговаря с Ричард Гоуън, експерт от Центъра за международно сътрудничество в Ню Йорк. Той специализира във въпроси, свързани с ООН. Неговите мнения се цитират от водещи световни медии като Би Би Си, Си Ен Ен, Таймс, Политико и главни национални медии в Западна Европа. Мисля, че ще имаме грозна политическа битка поради напрежението на големите сили относно кандидатите. Не бих изключил напълно победа на Ирина Бокова, казва Гоуън. Но истината е, че в Ню Йорк биха приели по-скоро Кристалина Геогиева. Радослав Деянов, анализатор и дипломат от кариерата с дългогодишен опит, също коментира за „Преди всички“  шансовете на Ирина Бокова да оглави ООН. Процесът тече нормално, макар и сложно. Първите оценки са предварителни, те целят да отсеят големия брой кандидати. В началното допитване кандидатите бяха оценявани предимно като личности. После състезанието става много по-сложно. Очаквам, че класирането ще се промени в хода на следващите оценъчни турове. Има кандидати, които очевидно ще отпаднат. Тепърва ще видим промени, прогнозира Деянов. На такъв напреднал етап на развитие на процеса не може да се говори за нови номинации. Кристалина Георгиева няма този опит, няма тези умения и постижения и вероятно няма и да се реши на подобна стъпка. Става дума за официална кандидатура на България. Шансовете на българския кандидат остават много големи. Неведнъж видяхме, че и президентът Плевнелиев, и премиерът Борисов работят за кандидатурата на Бокова, подчерта Деянов. Самата Бокова благодари и на единия, и на другия, а и на външния министър. Бокова показа много качества, както и възможностите си да събира консенсусни подходи. От САЩ и Великобритания може да се очаква позитивен подход. Премиер на Великобритания вече е жена, един от кандидатите за президент на САЩ – също. Идеята за жена начело на ООН идва от британска неправителствена организация. Нещата могат да се консолидират около каниддатурата на Бокова, смята Деянов Целите интервюта чуйте в звуковите файлове.

Даниел Деянов с концерт в Кюстендил

Самостоятелен концерт на младия поп-изпълнител Даниел Деянов организира читалище „Братство 1869" гр. Кюстендил, на 20 юни от 18 ч. Деянов е роден в град Кюстендил. От 1999 г. живее и учи в София, но винаги, когато може се връща в родния си град, за да радва с песните си жителите и гостите на града. Започва да се занимава с популярна музика от 2006 г. Изпълнява песни на нови автори, както и български популярни песни. Участва в различни концерти, програми, ТВ предавания, фестивали и др. инициативи в страната и чужбина, сред които са и няколко уч...

Проф. Стефан Данаилов откровено пред "Доктор": Медицинските сестри ме дупчеха и плачеха, но още си пафкам много

Популярният български актьор проф. Стефан Данаилов е роден на 9 декември 1942 г. в София. Над три десетилетия е един от водещите актьори на Народния театър “Иван Вазов”, играл е и на сцените на другите големи театри в България, като е пресъздал над 60 централни роли. Но славата го връхлита след култовата роля на майор Деянов в сериала “На всеки километър”. В българското кино и телевизия е играл главни роли в над 60 филма и сериала. Професор е в Националната академия за театрално и филмово изкуство и води класове по актьорско майсторство.

След крупния удар на ГДБОП и Европол: Издирват фалшификатора Цветан Бабаджанов (СНИМКА)

Цветан Бабаджанов, който е бил печатар на престъпната банда фалшификатори на над 3 млн. евро е обявен за издирване. Това съобщи прокурор Евгения Деянова, която настоя пред спецсъда другите осмина обвиняеми да бъдат пратени за постоянно зад решетките, съобщава "Марица".

БНБ дари на Националния литературен музей огнеопорни каси и компютърни конфигурации

  Българската народна банка дари на Националния литературен музей три банкови огнеупорни каси и три компютърни конфигурации. С това финансовата институция продължи една стара своя традиция на подпомагане на българската култура, съобщиха от музея, предаде БГНЕС. Дарението беше връчено от Снежанка Деянова – главен секретар на БНБ. Директорът на Националния литературен музей Пламен Георгиев-Крайски благодари на БНБ за възможността ценни литературни архиви да бъдат съхранявани в дарените банкови огнеупорни каси. Сред тези архиви са ръкописни листове от XIV – XVI в., уникални ръкописни и старопечатни книги, архиви на Найден Геров, Алеко Константинов, Стефан Стамболов, Захари Стоянов ,Тодор Влайков, Антон Страшимиров, Елисавета Багряна, Стефан Стамболов, Захари Стоянов, Йордан Йовков, Димитър Шишманов, Асен Христофоров и др. В предоставените каси ще бъдат съхранени най-ценните експонати и от домовете на творци при Националния литературен музей – архиви от къщите музеи на Иван Вазов, Пейо Яворов, Елин Пелин, Петко и Пенчо Славейкови, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Емилиян Станев, Димитър Димов и др. Дарените три компютърни конфигурации ще подпомогнат музейните специалисти при изготвянето на електронни архиви.

Намалява подкрепата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

Българският кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова е събрала само 6 гласа на петото неформално гласуване за нов генерален секретар на ООН. Вотът бе на постоянните представители на страните членки на Съвета за сигурност. 7 от страните са преценили, че тя трябва да отпадне, а 2 нямат мнение, пише БТВ. Така тя слиза на шесто място от 9 останали претенденти за поста на Бан Ки Мун. Това бе най-слабото й класиране досега. Днешната дата беше определена от премиера Бойко Борисов като краен срок, в който според представянето на Бокова правителството ще реши дали да продължи да я подкрепя. Не спират спекулациите, че при лош резултат на нейно място ще бъде номинирана Кристалина Георгиева. Първи в класирането отново е бившият премиер Антониу Гутериш. Той обаче е от западноевропейската група от държави, чиито представители са били начело на ООН в продължение на 30 години от съществуването на организацията. Българката Ирина Бокова – президент на Юнеско, се очертаваше като фаворит между дамите кандидати. В предишните четири вота тя бе два пъти трета и два пъти пета. Освен че регистрира най-слабото си представяне този път Бокова не е и първа сред жените. Тя бе изпреварена от аржентинскта външна министърка Сусана Малкора. Петото предварително гласуване  е своеобразен стрестест за зрелостта на кандиатурите, твърди независимият консултант Радослав Деянов. Това не е окончателно класиране и не е част от същинското състезания да се откроят тези, които не са толкова силни и да могат евентуално да отпаднат На пети октомври започва гласуването с цветни бюлетини. Петте постоянни страни членки на съвета за сигурност имат червени бюлетини, останалите 10 непостоянни гласуват с бели. Цветните гласувания са въведени за по-голяма точност и се използват вече 25 години. Цветните гласувания ще продължат до постигане на съгласие между петте постоянни членки на съвета за сигурност.