28.10.2016

ЕС: Путин, спри да бомбардираш Алепо!

Брюксел оставя решението за санкции срещу Кремъл на лидерите на Съюза

Още

Продължаването на хуманитарната пауза в Алепо беше самостоятелно решение на Путин

Продължаването на хуманитарната пауза в Алепо беше самостоятелно решение на руския президент Владимир Путин, а не е резултат от срещата му с лидерите на Германия и Франция в Берлин, заяви в телевизионно интервю говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Песков припомни, че САЩ огр ...

Путин удължи хуманитарната пауза в Алепо

  Хуманитарната пауза в сирийския град Алепо ще продължи едно денонощие, съобщи министърът на отбраната на страната Сергей Шойгу, предаде БГНЕС. „По поръчение на върховния главнокомандващ на въоръжените сили Владимир Путин е взето решение за продължаване на хуманитарната пауза за денонощие. Продължаването на хуманитарната пауза в Алепо се подкрепя от ръководството на Сирийската република“, заяви министърът. Едностранното прекратяване на бойните действия в Алепо започна днес в 8 часа местно време и първоначално трябваше да продължи до 16 часа. По-късно беше удължено до 19 часа. Руската и сирийската авиация обаче още от сутринта на 18 октомври прекратиха нанасянето на удари в града. Днес от ООН съобщиха, че Русия планира да осъществи още две 11-часови хуманитарни паузи през петък и събота. В същото време от Дамаск също завиха, че ще удължат примирието до събота, но посочиха, че при тях става въпрос за 8 часа на ден.

Меркел и Оланд настояха Путин да удължи паузата на въздушните удари над Алепо

Германия и Франция притиснаха руския президент Владимир Путин да продължи паузата във въздушните удари над сирийския град Алепо на тристранната лидерска среща в Берлин тази нощ. Според Оланд пауза от няколко часа няма смисъл, предаде БНТ. На пресконференцията френският президент заяви, че е невъзможно от морална и политическа гледна точка да се срещне с президента Путин, без да засегне сирийския проблем, и по-конкретно положението в Алепо. По думите на Меркел в случая става въпрос за криминални действия, за престъпления срещу цивилни. Русия е готова да продължи хуманитарната пауза в Алепо доколкото е възможно, каза от своя страна руският президент Владимир Путин след срещата. Москва обаче разчита Западът, и най-вече Съединените щати, да разграничат терористите и умерената опозиция.

Меркел и Оланд към Путин: Бомбардировките срещу Алепо са безчовечни

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент призоваха руския държавен глава Владимир Путин да продължи "хуманитарната пауза" в бомбардировките срещу сирийския град Алепо,Тримата дискутираха сирийския конфликт след срещата на Нормандската четворка в Берлин по украинския конфликт.

Меркел и Оланд настояха Путин да удължи паузата във въздушните удари над Алепо

Германия и Франция притиснаха руския президент Владимир Путин да продължи паузата във въздушните удари над сирийския град Алепо на тристранната лидерска среща в Берлин тази нощ. Според Оланд пауза от няколко часа няма смисъл.

ЕС към Путин: Спри да бомбардираш Алепо

Режимът в Дамаск и Русия целенасочено причиняват неописуеми и неприемливи страдания на хиляди жители на Алепо. Това се казва в позиция, приета днес в Люксембург от външните министри на ЕС. Според тях бомбардировките са специално ориентирани към болници, медицински персонал, училища и ключова инфраструктура, като извършителите им не крият, че намерението им е "катастрофична ескалация на конфликта" и увеличаване на невинните жертви, пише dnes.bg.