25.10.2016

Спор за новата инвестиция – дюнерите от Германия, утре дискусията продължава

Повече от час съветниците от комисията по управление на общинската собственост към Общински съвет-Разград спориха по докладна записка, която осигурява инвестиция за 1 200 000 лева в Лудогорието. Инвестиционното намерение е на „Pomeat Bulgaria” ЕООД, гр. София, която е представител на немско дружество, което е петата по големина фирма в Германия в областта на месопреработването. Германският производител на дюнери иска да изгради фабрика з...

Още

Германия отмени концерт за арменския геноцид

Германия отмени концерт за арменския геноцид, планиран за 13 ноември тази есен в консулството на страната в Истанбул, съобщи ДПА. Турският президент Реджеп Ердоган бе сред поканените на културното събитие на Дрезденския симфоничен оркестър. От германското външно министерство обявиха, че не са участвали в издаването на поканите и че „стаите в консулството на страната няма да бъдат на разположение на 13 ноември“. Преди месеци се стигна до дипломатическо напрежение между Анкара и Берлин, след като в германския парламент бе приета резолюция, признаваща арменския геноцид в Османската империя през Първата световна война. Концертът щеше да налее масло в огъня. През изминалите месеци турските власти остро разкритикуваха събитието, финансирано от Европейския съюз и германското външно ведомство. От Берлин обявиха, че концертът е отложен, но не споменаха нова дата за провеждането му....

Властите в Германия освободиха задържаните по-рано чеченци. Нямало доказателства, уличаващи ги в тероризъм

  Германската полиция не арестува няколкото чеченци с руски паспорти, задържи по-рано при операция по подозрения в тероризъм, предаде БГНЕС. Те са били докарани в полицейското управление на провинция Тюрингия, но по-късно са били пуснати. По данни на полицията откритото при обиска подозрително бяло вещество не било опасно. По-рано бе съобщено, че в пет федерални провинции на Германия бе извършена полицейска акция, свързана със заподозрени в екстремизъм с 14 чеченци с руско гражданство, като в хода на операцията бяха извършени обиски на 13 адреса. В същото време преди това имаше и съобщение за спецполицейска операция заради „остра терористична заплаха“ в 4 града на германската провинция Тюрингия. Първоначално не се уточняваше дали има връзки между двете операции, но очевидно става дума за един и същи случай. 

Излизането на Великобритания от Евросъюза ще забави икономическия растеж на Германия

Решението на британците да излязат от Евросъюза ще забави икономическия растеж на Германия още преди самия Брекзит, съобщи вестник „Райнише Пост“, като се позова на проучване на Кьолнския институт за икономически изследвания, предаде БНР.    Според института негативният ефект върху най-голямата икономика в Европа през 2017 година ще бъде четвърт процентен пункт. Германският експорт ще падне с 9 на сто вследствие на отслабването на паунда и на британската икономика като цяло, прогнозират от Кьолнския институт.

Обиски в Германия заради заподозрени за финансиране на тероризъм

Действията на полицията са свързани с 14 руски кандидати за убежище от чеченски произход

Турция масово внася оръжие от Германия заради бежанците

  Турция влезе в челната десетка на купувачите на оръжие от Германия поради засилените опасения за вътрешната сигурност, свързани с бежанската вълна към страната, предаде БГНЕС. Това става ясно от доклад на германското правителство, съобщи ДПА. През първата половина на 2015 г. Турция е била на 25-то място сред купувачите на оръжие от Германия. През същия период на 2016 г. тя се е изкачила до 8-мо място, като Анкара е купила от Германия оръжие за 74,6 млн. евро. Повишеното търсене на оръжие от страна на Турция съвпадна с потока бежанци, влизащи в страната, както и със споразумението между ЕС и Турция за подобряване условията за подслон на мигрантите, така че те да бъдат обезкуражени да продължат към Европа. В момента в Турция се намират около 3 млн. бежанци. Почти две трети от доставените в Турция германски оръжия са части за самолети, безпилотни самолети, двигатели, гласи докладът. Документът ще бъде представен пред правителството от вицеканцлера и министър на икономиката Зигмар Габриел.