21.10.2016

Десетки убити при въздушни удари в Алепо

Най-малко 36 души са загинали при въздушни удари в контролирани от бунтовниците зони на северната сирийска провинция Алепо, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Информацията идва на фона на започналата офанзива в иракския град Мосул срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“. Според Сирийската обсерватория за правата на човека сред загиналите има и деца. По-голямата част от убитите са били поразени при бомбардировка западно от град Алепо. От Месния координационен комитет за Сирия (LCC Syria) обявиха, че въздушните удари са били извършени от руски самолети. LCC съобщава за 30 убити. Източната част на Алепо стана обект на ожесточени боеве и удари през последните седмици. Градът е епицентър на сирийския конфликт, продължаващ няколко години. Над половин милион души са били убити от началото му, а милиони са напуснали домовете си. Опозиционни активисти обвиниха Русия и сирийския режим за последната серия от въздушни удари. Междувременно Би Би Си съобщи, че иракските сили напредват към Мосул и близките населени места, за да ги прочистят от присъствието на „Ислямска държава“. ООН изрази загриженост, че при операцията в капан ще попаднат много цивилни. Иракските сили и кюрдските бунтовници установиха контрол над няколко села в първите часове на мащабната операция, но тепърва предстои развръзката. ...

Още

Русия: Примирието в Алепо зависи от джихадистите

Русия е готова да продължи примирието в Сирия, докато бунтовниците не стрелят. Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров. Той не пропусна да отбележи, че бунтовниците от групировката Ан Нусра отказват да напуснат града. При това, добави Лавров, те не са сами в отказа си. Тя действа заедно с Ислямска държава. А тези две групировки бяха единствените цели, които коалицията ни посочи, припомни Сергей Лавров. Той изрази тревога и от съобщенията, че ВВС на Турция нанасят удари по северни райони на Сирия, нанесели с кюрди. Сирия има пълен суверенитет над своята територия и над въздушното си пространство, припомни руският първи дипломат. Планираната за днес евакуация на ранените и болните от източната част на Алепо не може да започне поради поради проблеми със сигурността. Това съобщи днес в Женева говорителят на Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН Йенс Ларке, цитиран от световните агенции....

От съображения за сигурност медицинската евакуация от Алепо не може да започне

Планираната за днес евакуация на ранените и болните от източната част на Алепо не може да започне поради поради проблеми със сигурността. Това съобщи днес в Женева говорителят на Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН Йенс Ларке, цитиран от световните агенции, предаде БНТ. Той не уточни кой е отговорен за осуетените планове за медицинска евакуация, но подчерта, че ситуацията в сирийския град е "астрономически трудна".  Вчера Ян Егеланд, съветник на специалния пратеник на ООН в Сирия, каза, че международната организация е получила от сирийската армия, опозиционните групи и Русия "зелена светлина" за евакуацията.

Москва е обезпокоена: „Ан-Нусра” не напуска Алепо

Русия е обезпокоена, че независимо от жеста на добра воля на Москва и Дамаск, джихадистите от „Джебхат ан-Нусра” отказват да напуснат Алепо, заявил руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

Медицинска евакуация от Алепо не може да започне поради проблеми със сигурността

Планираната за днес евакуация на ранените и болните от източната част на Алепо не може да започне поради поради проблеми със сигурността. Това съобщи днес в Женева говорителят на Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН Йенс Ларке, цитиран от световните агенции.

ООН: Бомбардировките в Алепо са престъпление от исторически мащаб

"Обсадата и бомбардирането на източните части на Алепо не са просто трагедии, те също така представляват престъпления от исторически мащаб“. Това заяви върховният комисар за бежанците към ООН (ВКБООН) Зейд Раад ал Хюсеин по време на заседание, посветено на сирийския град Алепо, предаде Нова тв. Зейд Раад ал Хюсеин определи войната в Сирия като „прокси конфликт“. Сесията е свикана от Великобритания, за да бъде приета резолюция, осъждаща действията срещу контролирани от бунтовниците части на града от страна на сирийската армия и Русия. Предполага се, че в тази част на града има обсадени около 250 000 цивилни. Очаква се резолюцията да бъде приета до края на деня. В същото време от ООН съобщиха и че планираната за днес евакуация на хора от източните части на града се отлага заради липса на необходимите гаранции за сигурността на хуманитарните работници. „Медицинската евакуация на болни и ранени за съжаление не можа да започне по план тази сутрин, тъй като необходимите условия не бяха спазени“, заяви представител на хуманитарната служба на организацията.