27.10.2016

Георги Марков: Няма как опцията „Не подкрепям никого“ да бъде счетена за действителна

Няма как опцията „Не подкрепям никого“ да бъде счетена за действителна. Това каза пред "Фокус" Георги Марков, конституционен съдия в периода от 1994 до октомври 2003 г. По думите му няма как глас, даден за нещо извън обявените кандидатите за държавен глава, да се отчита като действителен вот.

Още

Георги Марков: Европа няма да се справи в бежанците с тази ЕК

В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" бившият конституционен съдия Георги Марков посочи като проблем номер едно, че "европейските чиновници още не са дошли на себе си". "С тази Европейска комисия, с политици като Меркел и Оланд, които са още на власт, и Ренци, Европа няма да може да се справи в бежанците, защото няма воля", категоричен беше бившият конституционен съдия.

Георги Марков към Спас Русев: По-добри от Наско и Мъри няма

Левски трябва да има едноличен собственик, в България орташката работа е загубена работа

Акад. Георги Марков: МОН няма пари за учените, но има пари за реклама

Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов заяви, че не вижда нищо нередно в обявената от ведомството обществена поръчка за сувенири и рекламни материали и сувенири на стойност над 2 млн. лв. без ДДС: Това е една процедура, която касае следващите четири календарни години. Аз лично не виждам нещо лошо да има рекламна дейност в сферата на средното образование. Колкото повече рекамираме нашето образование, толкова по-добре, дали с химикал, дали с шапка, дали с блузка, дали с книга, дали с тетрадка, толкова по-добре. Тъй като вие акцентирахте върху един предмет - запалки, погледнах колко са тези запалки - те са 150. Аз лично не искам да коментирам този предмет, защото той не е обект на образование. Рамково е самото споразумение, то може да бъде изпълнено, може и да не бъде изпълнено. В поръчката са включени артикули като химикалки, тефтери, тениски, запалки, антистрес топки, джобни ножчета и други. Финансирането е за сметка на държавния бюджет и на европейските фондове, става ясно от заданието. Срокът на изпълнението на поръчката е четири години и надхвърля мандата на настоящото правителство. В своя позиция пред "Хоризонт" историкът акад. Георги Марков заяви, че е гневен на МОН, защото от няколко месеца там не могат да намерят пари за абонамент за международна служба по електронни издания, която е много важна за дейността на учените:И изведнъж се откриват 2 милиона лева за запалки, бейзболни шапки и прочие глупава реклама. Според Марков МОН е откъснато от действителността и прави шоу: Въпросът не е в рекламата. Въпросът е, че в училището има неграмотност, висшето образование се обезцени, науката и тя. Има толкова недъзи, толкова безобразия и в науката, и в образованието, които трябва да се оправят и да се финансират, че се чудя какъв е този холивудски маниер на министерството. Явно е, че имат някакви излишни пари, които трябва да ги дадат на някого. На образованието не му е нужна реклама, а тези пари да се дадат за развитие на самото образование, категоричен бе ученият. Той посочи още, че в навечерието на учебната година синдикатите бият тревога, че 1 400 учители липсват, т.е. не само ученици отпадат от училище, но и учители. Още по темата - в звуковите файлове.

Пет университета с лекции „От първо лице за Георги Марков“

„От първо лице за Георги Марков“– под този надслов ще преминат лекции в пет български университета от 17 до 21 октомври. Лектори ще бъдат Хамид Исмаилов , узбекски журналист и писател, Питър Юдел , бивш отговорен редактор на предаванията на радиото за България, Румяна Еберт , писател, химик и близък семеен приятел на Георги Марков, преводач на негови произведения на немски език, както и Димитър Бочев , писател и журналист, работил съвместно с Георги Марков в радио „Дойче Веле“. Георги беше от много висока класа, имаше езикови умения, които никой от колегите му нямаше, познаваше тогавашна България добре като никой друг, беше и голям оратор – това си спомни за писателя Питър Юдел в интервю за предаването „Хоризонт до обед“: Помня първите няколко пъти, когато го видях, занимаваше се с рецензии за филми и театрални пиеси за българската секция. Предложих му по-сериозна работа, вместо да работи на парче. Така започнахме да работим заедно и той работеше в целия спектър на програмата. Той ми помагаше да разбера що за страна е България. Макар че почти не беше говорил английски преди да дойде, той говореше гладко по всякакви теми.  В „Дойче Веле“ и „Свободна Европа“ той можеше да направи нещо по-голямо от онова в Би Би Си, каза още Питър Юдел. Хамид Исмаилов, един от основателите на наградата „Георги Марков“ на Би Би Си за радиопиеси сподели, че е стигнал до предложението този приз да носи името на писателя-дисидент след проучване кои са били писателите, работили за Би Би Си:Открих, че това са били писатели от световна класа като Джордж Оруел и Георги Марков. И докато Оруел е получавал множество признания, то Георги Марков беше някак забравен. Почувствах сходство в нашите съдби – родени сме като писатели-дисиденти. Повече по темата можете да научите от звуковия файл.