25.10.2016

Кметове от левицата внасят жалба във ВАС заради бежанците

Внасяме жалба до Върховния административен съд /ВАС/ за отмяна на наредбата, приета от Министерския съвет за интеграция на бежански семейства в български общини. Заедно с това ще искаме да се спре нейното изпълнение до произнасянето на съда. Това е обяви председателят на БСП Корнелия Нинова в Гоце Делчев, където кметът от левицата е вече шести последователен мандат, съобщиха от пресцентъра, предаде БНТ. Жалбата се внася от червени кметове до ВАС, уточняват от пресцентъра на БСП. "Не сме съгласни общините да плащат здравни осигуровки на безработните бежанци, а да не правят същото за безработните българи. Вместо държавата да дава безплатно жилище на бежански семейства, внасяме законопроект да се осигуряват такива на млади българи, които не могат да си закупят дом", е казала още Нинова.

Още

Министърът Василева стартира програма „Минерални води”

Минисерството на околната среда и водите стартира програма за подпомагане на минералните находища на България, пише БГНЕС. Министърът на ведомството Ивелина Василева на пресконференция обяви старта на пилотната инвестиционна програма „Минерални води”, подкрепена от МОСВ. Програмата ще се реализира от Националния доверителен екофонд. „Тя е един шанс за общините. Това е моя лична амбиция и полагаме много усилия, за да насърчим ефективното оползотворяване на минералните води. България е богата на природни ресурси и има находища на минерални води”, каза Ивелина Василева. Програмата в пилотната си фаза разполага с бюджет от 3,5 млн. лв. Това са средствата, които под формата на безвъзмездно финансиране ще бъдат предоставени на общините, за да развиват своите регионални планове, за да развиват потенциала, въз основата на находищата на минерални води. Това са средства, които държавата ще насочи за реализацията на зелени проекти. Безвъзмездното финансиране по проектите ще бъде до 50%, а за останалите 50% те трябва да намерят възможности или за привличане на външни средства или използвайки общински средства. Общините, разполагайки с ресурс от минерални води могат да ги предоставят на ползватели, за което да получават приходи в бюджетите си. Ако общините изтеглят кредит програмата ще поеме лихвите по него, тоест автоматично кредитите ще се превърнат в безлихвени. Обявяването на поканата за общините започва а 1 ноември, а срокът за кандидатстване е 16 декември. Тези общини, които имат проектна готовност ще мигат да ползват финансиране още в рамките на 2017 г. Най-важните критерии, които ще бъдат съблюдавани са готовност, готови технически проекти и финансово-икономическа обосновка как ще се реализират проектите и какви приходи ще могат да реализират за общинските си хазни. „Българските минерални води са изключително чисти, защото основно произходът им е дълбочинен и нямат съдържание на вредни вещества. Данните сочат, обаче, че по-малко от 20% от наличния ресурс от минерална вода се оползотворя, който надвишава 3800 литра в секунда. Резултатът от анализ показа, че мрежата е силно амортизирана и водоземните съоръжения са в лошо състояние, на места дори няма санитарно-охранително зони. Необходими са средства за рехабилитация. Изграждането и реконструкцията на тези съоръжения ще доведе до ползване от повече ползватели”, коментира екоминистърът. Василева поясни, че чрез програмата, ако има нужда се подпомага да се модернизира мрежата, а от там нататък общината сама преценява какво да прави, дори и спа центрове. Василева подчерта още, че целта е да се увеличи степента на позлваемост на ресурса.

Радослав Василев напуска Славия

  Славия се раздели с Радослав Василев, съобщиха от столичния клуб. Нападателят, който през последната година лекуваше контузия, повече няма да носи екипа на своя роден отбор, предаде БГНЕС. "ПФК Славия му благодари за годините, в които носеше екипа на отбора. Ради беше голмайстор на всички юношески тимове от школата, в които игра. След завръщането си от Англия защитаваше достойно фланелката на първия състав, превърна се в любимец на публиката и достигна до мъжкия национален отбор на България. ПФК Славия пожелава успех на Радослав Василев", пише в официалния сайт на "белите". 26-годишният нападател получи контузия в коляното през миналата есен, след което претърпя операция и се подложи на рехабилитация в Италия.

Ивелина Василева: София е пример за последователно реализиране на зелените политики

„Министерството на околната среда и водите подкрепя инициативата на Столичната община да се кандидатира за зелена столица на Европа и няма да пести усилия да лансира тази идея, защото направеното от общината за много кратко време дава добри резултати“. Това каза министър Ивелина Василева на международната конференция „Науката среща регионите“, съобщи БГНЕС. Министърът посочи, че София е пример за последователно реализиране на зелените политики в партньорство с научните среди. В столицата бе изпълнен най-мащабният проект по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ – „Интегрираната система за управление на отпадъците“, в която бяха инвестирани 350 млн. лв. Проектът допринася не само за намаляване на вредните емисии, но и за ефективното използване на ресурсите. Зелените отпадъци се превръщат в компост. Вече работи и инсталация за екопелети, с които ще се отопляват детски градини и училища. В градската пречиствателна станция за отпадъчни води в Кубратово работят съоръжения за третиране на утайки, от които се получава енергия. Това показва, че в София са внедрени най-съвременните технологии в управлението на отпадъците и водите. Със средства от Оперативната програма бяха извършени инвестиции и в градския транспорт и е видно подобрение в качеството на атмосферния въздух. В София вече няма замърсяване с азотни оксиди, а фините прахови частици намаляват. Министър Василева изрази надежда, че и през новия програмен период София ще бъде новатор с реализирането на проекта си за оползотворяване на RDF горивото, получено в Завода за отпадъци в с. Яна. „Зелените политики са безспорен приоритет на Столичната община. Те винаги се реализират в партньорство с науката. И аз съм убедена, че живеем в зелен и модерен град, който е едно добро място за отглеждане на нашите деца,“ заключи министърът. Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че почти целият бюджет на столицата е насочен към защита на околната среда. „Намаляването на вредните емисии във въздуха е наша основна цел. Затова строим метро, инвестираме в подмяна на превозните средства, реконструираме улици и булеварди, подменяме горивните инсталации в детски градини и училища“, каза кметът на столицата. 

Славия се разделя с Радослав Василев

Славия се раздели с Радослав Василев, съобщиха от столичния клуб. Нападателят, който през последната година лекуваше контузия, повече няма да носи екипа на своя роден отбор. "ПФК Славия му благодари за годините, в които носеше екипа на отбора. Ради беше голмайстор на всички юношески тимо ...

Малцина от вас го знаят: 5 неща, които съхраняваме на грешното място в дома

Много често на повечето от нас ни се случва да съхраняваме определени вещи на грешното място в своя дом. В допълнение, прочетете как може да предотвратим това и да запазим качеството им.

"Славия" се раздели с Радослав Василев

Славия се раздели с Радослав Василев. Нападателят, който през последната година лекуваше контузия, повече няма да играе за своя роден клуб. ПФК "Славия" му благодари за годините, в които носеше екипа на отбора. Ради беше голмайстор на всички юношески тимове от школата, в които игра. След завръщането си от Англия защитаваше достойно фланелката на първия състав, превърна се в любимец на публиката и достигна до мъжкия национален отбор на България. ПФК Славия пожелава успех на Радослав Василев, пише в официалния сайт на "белите". 26-годишният нападател получи контузия в коляното през миналата есен, след което претърпя операция и се подложи на рехабилитация в Италия.