21.10.2016

Инициатива "Знание": Ако прочетеш книга, получаваш отстъпка при фризьора

  Кой и къде предлага тази оферта? Отстъпка при фризьора, ако можеш да четеш. Тази оферта прави салон в предградие на Детройт. Причината - много от децата в квартала не могат да четат, пише Нова телевизия. След като осъзнал проблема с неграмотността, фризьорът Райън Грифин решил, че трябва да направи каквото може по въпроса. Ако прочетат част от детска книга на глас, малките клиенти се подстригват по-евтино. Според фризьора тази схема е дала резултати сред малцинствата в Харлем. За целта са осигурени детски книжки. А Грифин казва, че дори детето да хваща книга само когато се подстригва, това е крачка в правилната посока.  

Още

Ердоган с шокиращо признание: Ако бях останал в Мармарис още 15 мин, щях да бъда убит

„Ако бях останал още 15 минути в Мармарис, щях да бъда убит или отвлечен“, това сподели турският президент Реджеп Ердоган. Той разкри това във вчерашното интервю за Си ен ен, за което БГНЕС вече информира. В първоначалното съобщение за интервюто акцентът бе друг – за възстановяване на смъртното наказание. Ердоган сподели също, че нито за миг в нощта на 15 срещу 16-ти не си е помислял, че повече няма да е президент: "Не си го помислих нито за миг. Ясно казах, че държавата е атакувана, а президентът продължава да е на власт ", каза Ердоган. Той разкри и инициалите на организацията, извършила неуспялия преврат – ФЕТО. По думите му "терористичната организация ФЕТО получи най-големият удар, тъй като бе разкрита. Използваха оръжие срещу хората, купено с парите от народа на Турция ", подчерта Ердоган. Относно искането си за екстрадирането от САЩ на духовника и общественик Фетхуллах Гюлен, когото турските власти смята за своя най-голям враг, Ердоган каза, че ако Вашингтон не го предаде на Анкара, турската страна няма никога да екстрадира нито едно лице по искане на САЩ. По въпроса за смъртната присъда, Ердоган каза: „Гражданите искат смъртна присъда. Хората загубиха роднини, съседи, деца. Гражданите смятат, че тези терористи трябва да бъдат убити“. БГНЕС припомня, че в първата информация за интервюто президентът бе цитиран да казва, че парламентът ще вземе решение дали да бъде върнато смъртното наказание, което изисква преразглеждане на конституцията в тази й част.

В 3 категории ще се определят спешните медицински случаи

От 16 ноември във всички Центрове за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в страната започва тестване на протоколите за телекомуникационен и приоритетен екипен триаж. За България триажът е сериозно нововъведение. Старият стандарт по спешна медицина, единствен в света, определя за спешен „всеки пациент, който счита себе си за такъв“. Това е деформирало и очакванията на обществото към спешните екипи, а от тук и същността на тяхната работа, пише БГНЕС. Тестването на системата има две основни цели. Първо, да обучи и усъвършенства уменията на работещите в координационните централи и второ, да даде възможност на пациентите и българските граждани, които се обръщат за помощ, да се информират за новата система и да разберат смисъла на нейното прилагане. Триажът е система, която разделя спешността в три категории и позволява наличният ресурс да бъде изцяло подчинен на нуждите от спешна помощ на българското население: Код ЧЕРВЕНО Критична спешност – нужда от животоспасяваща медицинска интервенция; Код ЖЪЛТО Относителна спешност – нужда от стандартна спешна интервенция Код ЗЕЛЕНО Минимална спешност – нужда от посещение на екип В код ЧЕРВЕНО попадат пациенти с пряка опасност за живота, с нарушени дихателни, циркулационни и неврологични функции. В код ЖЪЛТО попадат пациенти с потенциална опасност за живота, с прогресиращи по тежест симптоми, които могат да доведат до усложнения и тежки последствия за жизненоважни функции. В код ЗЕЛЕНО попадат пациенти със симптоми с нисък потенциал за усложнения и тежки последствия. Разделянето в трите категории ще става чрез телефонно интервю. Целта на интервюто е чрез най-малко зададени въпроси да се получи максимално информация за състоянието на пациента и за спешността на ситуацията. Най-важни са първите въпроси – какво се е случило, къде и колко са пострадалите. Например, при тежко произшествие на 67-ми км на магистрала Тракия с много пострадали, операторът вече е длъжен да задейства код Червено и да уведоми спешните екипи. Когато кодът е задействан и изпратен към екипите, интервюто може да продължи с цел да бъде подадена допълнителна информация на лекарите докато пътуват. Ако обаче се обадим, за да сигнализираме, че пред нас на тротоара лежи безпомощен човек, операторът ще ни зададе няколко помощни въпроса, за да успее да уточни в съзнание ли е, има ли проблеми с дишането и др. подобни, за да може да определи за какъв вид спешност става въпрос. При необходимост е възможно и операторът да даде важни инструкции за помощ, които присъстващите могат да приложат до идването на екипите. В момента Министерството на здравеопазването организира обучения в цялата страна в Центровете за спешна медицинска помощ за тестване на триажната система. Обучението ще завърши с обща национална среща, на която да бъдат обобщени резултатите и възникналите проблеми.

В Деня на българския лекар петима русенски медици бяха наградени от Регионалната колегия на БЛС

В Деня на българския лекар петима русенски медици получиха признание за работата си и бяха наградени от Регионалната колегия на своята съсловна организация  - Българския лекарски съюз (БЛС). Съдебният лекар Пламен Димитров, кардиологът Лъчезар Николов, гастроентерологът Георги Лунголов, общопрактикуващата д-р Росица Гецова и психиатърът Валентин Иванов са лекарите, които получиха награди на днешния празник. Преди тържеството обаче председателят на Регионалната колегия на БЛС д-р Антон Въжаров изрази огорчението си, че темата за здравеопазването не присъства в разговорите на кандидат-президентите: Слушам много внимателно кандидат президентите и нито един от тях досега не спомена, че ще обърне внимание на здравеопазването и ще се бори за по добро здравеопазване, за по-добро обгрижване на хората, ако щете за повече средства, за повече контрол. И въобще, то, като че ли се остави на пета позиция. И пак повтарям, нито един, нито дума досега за здравеопазването, а то е един от стълбовете на обществото. Русенските лекари номинираха за националната награда "Лекар на годината" своя колега проф.Пенчо Косев, един от водещите специалисти по ортопедия в страната.

Визуалното изкуство като отражение и подсъзнание на социалистическата идеология

За близкото ни минало в публичното говорене сякаш се наложиха две реторики – или категорично отричане, или тихомълка носталгия. В единия случай се пропуска факта, че във всекидневието хората все пак са живеели – обичали са, работили, смеели са се и са тъгували. Във втория акцентът пада върху премълчаването на липсата на свобода, цензурата, доносите и постоянното следене, идеологическата мътилка, вкарвана в съзнанието, изходът от която беше шизофренното съществуване – един си навън, където властват официалните постулати, друг си в частния живот – разказваш вицове, негодуваш и се подиграваш на недомислията. Дискурсите на идеологическото отричане и на идеологическото примиренчество всъщност пречат да се погледне периода на социализма, особено на късния социализъм с обективно око – освободено и от пристрастията на отрицателите, и от адмирациите на одобрителите, а това прави невъзможна една честна оценка, без наслоенията и примесите на презумпционните подходи и предубеждения. Изложбата в Софийска градска художествена галерия „Следобедът на една идеология“ е опит да се елиминират тези недостатъци, да се види през призмата на визуалните изкуства какво все пак е било тогавашното всекидневие, на какво хората са се радвали, от какво са се страхували, на какво са се възхищавали или пък са отритвали. Изложбата е с куратори един културолог – доц. Георги Лозанов, и един писател – Георги Господинов. През произведенията на известни и не толкова известни български художници двамата се стараят да проникнат отвъд идеологическите клишета, да намерят други основания и фундаменти за мисленето на онова време. Изкуството и като отражение, но и като подсъзнание, защото то не само дава видимия образ на „социалистическия начин на живот“, но и изважда на повърхността дълбинните механизми, които правят този живот точно такъв, а не инакъв. Тъкмо за възможността и способността да стори то това ще говорим в предаването „Премълчаната история“ на 19 октомври 2016 година с един от съставителите на изложбата доц. Георги Лозанов и с експерта и специалист по съвременно българско изкуство проф. Чавдар Попов. С тях ще се вгледаме в една история, която едновременно е толкова близка, че ни се струва едва ли не до болка позната, но и толкова далечна, че днес почти не си спомняме за нея. А трябва, непременно трябва… Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук

Коста Колев – Единствено и само българска звучност

Коста Колев още приживе е наричан епоха, явление, легенда в жанра на авторската музика в народен стил. Тази година отбелязваме 95 години от рождението на именития ни композитор и диригент. Както сам признава, творчеството му е посветено ...единствено и само на българската звучност. Забележително е звукозаписното му наследство във фонда на БНР. Повече от 4 000 са регистрираните записи на песни, инструментални мелодии, хора, сюити, музикално танцови творби, реализирани от майстора на фолклорната обработка, и под диригентския му жест. Интересът към фолклора у младия музикант е събуден още в детските му години в родното село Кортен, Сливенско, благодарение на заниманията по акордеон. След завършване на Музикалната академия в София постъпва в Националното радио през 1949г., за да остане свързан с него цял живот. Първоначално работи с Угърчинската група, а по-късно поема ръководството на Ансамбъла за народни песни, на който посвещава повече от 30 години. Негова е изключителната заслуга да превърне оркестъра в най-добрия фолклорен състав у нас. Взискателен и като диригент, и като композитор, той осигурява огромен по обем репертоар. Коста Колев е задълбочен познавач на традиционните инструменти. Това му помага да балансира разноликите им тембри в блестяща оркестрова звучност. Колегите му с удоволствие свирят неговите композиции – винаги съобразени с удобни регистри, щрихи, пръстовка, за да зазвучат с целия си блясък. Той е предпочитан автор за соловите аранжименти на народни певци и инструменталисти, които приемали като признание за таланта им, ако той да създаде за тях обработка или авторска пиеса. Музиката му става изключително популярна и за радио-аудиторията. При авторската си намеса като композитор Коста Колев винаги е спазвал чистота на стила, диалекта, съобразявал се е със спецификата на фолклорните образци. Той е сред първите, които умело смесват звука на традиционни и класически инструменти. Неговото творчество е основополагащо за музикалното обучение по фолклор в специализирани училища и университети. Мнозина дължат първите си стъпки в композирането, благодарение на неговия опит. Разказва неговата съпруга, народната певица Мария Лешкова. Чест е да бъдеш негов партньор и в живота, и в работата. Ние прекарахме много хубави години заедно. Бог беше благосклонен да му дари дълъг живот, много неща да преживеем заедно. Той не беше лесен за разгадаване, не се разкриваше лесно. Когато идва в София след войната, неговите близки са смятали, че да се занимава с музика е празна работа, въпреки че започва от дете да свири на акордеон и сам се образова в музиката. Всъщност Парашкев Хаджиев го отказва от зъболекарството, за което го пращат да учи. Най-важното, което научих, е да черпя идеи от автентичния материал. Това правеше и той. Скоро открих бележки, писани под една партитура – „единствено и само българска звучност“. Когато го срещнах бях само на 23 години. Бях завършила вече Музикалната академия в Пловдив, но той ме съветваше – за начина, по който да подбирам репертоара или това, което правя с песента да има висока художествена стойност. Да не напомня на никоя друга. Работил е в журито на всички събори, надпявания и пр. И се е връщал с много събран материал от всички фолклорни области. Приживе имаше признанието на колеги и публика, надяваше се младите хора да почерпят от неговия опит. Имаше много предложения да преподава, обаче казваше: „Нямам време, мен ме влече творческата работа. Който иска да идва, да слуша, да ме пита“. Преглеждал е разбира се партитури на колеги, които са искали съвета му. Много работеше за радиото, както и за всички състави, обърнали се към него. Ако отиваше да записва в радио Стара Загора например, използваше местни музиканти, които носят стила на Тракия. Мотивираше музикантите да записват, амбицираше ги, провокираше ги. В момента дигитализирам най-важните неща от неговото творчество, но по-голямата ми грижа е да предоставя на младите хора архивния материал от съборите – неизвестни песни. Работя върху такъв сборник с народни песни от цяла България, който мисля ще свърши добра работа на младите изпълнители.

Роналдо призна, че Карлос е спасил живота му след като загунил съзнание

  Легендата на Реал Мадрид и Бразилия Роналдо разкри, че неговият приятел и бивш съотборник Роберто Карлос му е спасил живота през 1998 г. в нощта преди финала на Световното първенство във Франция, предаде БГНЕС. "С Роберто съм бил заедно повече нощи, отколкото с всички жени в живота ми, взети заедно. Ако не беше той, сега нямаше да съм сред живите. Това се случи една нощ. Бяхме в стаята ни в хотела и реших да подремна. По-нататък помня само, че започнаха конвулсии. Дори загубих съзнание. Отначало той е помислил, че го будалкам, но е успял да реагира и ме спаси", разказа Роналдо в интервю за Onda Cero. Случката се е разиграла непосредствено преди финала на Мондиал 1998, в който Роналдо мистериозно не се появи на терена. Относно травмите, които съпътстваха славната му кариера, Феномена обвини за тях бившите си клубове Интер и Барселона, които са използвали неправилни методи за тренировките му. За нощните си похождения в Мадрид Роналдо сподели: "Флорентино Перес ме караше да си стоя повече в къщи и ми даваше за пример Луиш Фиго. Отговарях му, че ако имам жена като тази на Фиго, без съмнение ще прекарвам повече време в дома си".