23.10.2016

В Пловдив: Европа и Китай проведоха работна среща на тема танцово изкуство

Първата работна среща на новоучредената международна организация China – CEEC’s Dance Cultural Union 16+1, която включва 16 държави от Централна и Източна Европа и Китай, се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Събитието бе открито от Боил Банов, заместник-министър на културата, Амелия Гешева, заместник-кмет по култура и туризъм на Община Пловдив, Гуо Лей, президент на Танцовата академия в Пекин и Асен Асенов, директор на Фондация ЕДНО за култура и изкуства. Международната платформа беше учредена през май тази година в Ки...

Още

Танцът - универсален език за културен обмен

Директори на престижни фестивали за съвременен танц се събраха в Пловдив за установяването на града като седалище на най-голямата организация в областта на танца между Европа и Китай. Специален гост бе и президентът на Пекинската танцова академия, а заместник-министърът на културата Боил Банов даде официално начало на срещата.

Международна организация за танц със среща в Пловдив

Заместник-министърът на културата Боил Банов е поканен да открие първата работна среща на новоучредената Международна организация за танц между 16-те страни от Централна и Източна Европа и Китай. Срещата е днес и утре в Дома на културата „Борис Христов” в Пловдив. Съоснователи от българска страна са Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс One Dance Week и Софийската опера и балет. Международната платформа между 16-те страни от ЦИЕ и Китай е учредена през май тази година и ще има две седалища - Пловдив и Пекин. Пловдив ще бъде европейският домакин на организацията до края на 2019 г., а след това на ротационен принцип седалището ще се мести в други държави от региона.

Уникална система за ток от слънце, въздух и земя показват за първи път на Международния технически панаир

 Уникална система, която намалява разходите за еленергия до 8 пъти, ще бъде представена за първи път в България по време на Международния технически панаир в Пловдив от 26 септември до 1 октомври 2016 година. Тя е един от хитовите експонати на специализираната изложба „Енеко“.             Системата осигурява целогодишно затопляне, охлаждане и гореща вода, като  черпи енергия от слънцето, въздуха и почвата. Загубата на топлина е минимална, тъй като се прилага слънчево-въздушен топлоприемник, който е единствен в света. Изобретението на финландската компания  PolarSol може да се използва  в промишлени, жилищни, селскостопански и обществени сгради. Инсталацията произвежда най-евтината енергия и е екологично чиста, твърдят изложителите от  фирма „Хибридни енергоспестяващи системи“.               Това е една от многото иновации, подобрявящи енергийната ефективност, които ще бъдат демонстрирани на Международния технически панаир. Нови видове термопанели и   хидроизолации   ще бъдат показани и в специализираната изложба „Стройтех“.               Тя се очертава като една от най-силните в рамките на деловия форум  Нарастващите продажби на жилища, както и активното реновиране на панелните сгради пораждат по-голямо търсене на дограми, изолации, бои и други строителни материали, на инструменти и техника, а на Есенния  панаир може да се види широка гама от тези изделия.               К омпании от Турция, Русия и България ще представят бетон възли и съоръжения. Голяма част от изложителите предлагат технологии,  техника и конструкции за изграждане на различни видове сгради.               Участват и фирми за тежка строителна механизация. Най-атрактивни са 40-тонните машини за събаряне на здания, които се очаква да бъдат сред експонатите. Подготвя се и дебют на техника от Китай. Сред изложителите е и най-големият  полски производител на съоръжения за направа на канали.               По-богат ще е асортиментът от изкуствени и естествени настилки, включително егейски мрамор от Гърция.  За първи път ще бъде показан италиански прозрачен камък за облицовки с осветление.                „Стройтех“ ще бъде разположена в палата 6, която вече е почти изцяло ангажирана от български и чуждестранни компании.               Наред с новостите в строителството, посетителите на ЕСЕН 2016 ще видят  за първи път изложба за роботи и роботизирани системи „Робохайтех“ и специално обособена зона за агротехника. Гостите отново имат възможност да се запознаят с последно поколение изделия от областта на машиностроенето, електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване, автомобилостроенето. Очаква се броят на посетителите от България и Европа да достигне 40 000.   

Система на PolarSol намалява разходите за ел. енергия до 8 пъти

  Уникална система, която намалява разходите за ел.енергия до 8 пъти, ще бъде представена за първи път в България по време на Международния технически панаир в Пловдив от 26 септември до 1 октомври 2016 година. Тя е един от хитовите експонати на специализираната изложба „Енеко“, съобщи БГНЕС. Системата осигурява целогодишно затопляне, охлаждане и гореща вода, като черпи енергия от слънцето, въздуха и почвата. Загубата на топлина е минимална, тъй като се прилага слънчево-въздушен топлоприемник, който е единствен в света. Изобретението на финландската компания PolarSol може да се използва в промишлени, жилищни, селскостопански и обществени сгради. Инсталацията произвежда най-евтината енергия и е екологично чиста, твърдят изложителите от фирма „Хибридни енергоспестяващи системи“. Това е една от многото иновации, подобряващи енергийната ефективност, които ще бъдат демонстрирани на Международния технически панаир. Нови видове термопанели и хидроизолации ще бъдат показани и в специализираната изложба „Стройтех“. Предварителният интерес към тази изложба я очертава като една от най-привлекателните точки в рамките на форума. Раздвиженият имотен пазар, както и санирането на панелните сгради водят до по-голямо търсене на дограми, изолации, бои и други строителни материали, инструменти и техника- всичко това ще присъства на Есенния технически панаир в Пловдив. Компании от Турция, Русия и България ще представят бетон възли и съоръжения. Голяма част от изложителите предлагат технологии, техника и конструкции за изграждане на различни видове сгради, участват и фирми за тежка строителна механизация. Най-атрактивни са 40-тонните машини за събаряне на здания, които се очаква да бъдат сред експонатите. За пръв път ще бъде показана строителна техника от Китай. Сред изложителите е и най-големият полски производител на съоръжения за направа на канали. По-богат ще е асортиментът от изкуствени и естествени настилки, включително егейски мрамор от Гърция. За първи път ще бъде показан италиански прозрачен камък за облицовки с осветление. „Стройтех“ ще бъде разположена в палата 6, която вече е почти изцяло ангажирана от български и чуждестранни компании. Наред с новостите в строителството, посетителите на ЕСЕН 2016 ще видят за първи път изложба за роботи и роботизирани системи „Робохайтех“ и специално обособена зона за агротехника. Гостите отново имат възможност да се запознаят с последно поколение изделия от областта на машиностроенето, електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване, автомобилостроенето. Очаква се броят на посетителите от България и Европа да достигне 40 000.   

Трябва да предоговорим членството си в Европейския съюз

 Проф. д-р Ангел Димов е роден е през 1940 г. в с. Караджово, Пловдивско. Завършва земеделското училище в Садово, Аграрния университет в Пловдив и аспирантура в Института по международни икономически и политически изследвания в Москва. Депутат от БСП в 36-то и 37-мо НС. Автор на Закона за защита на земеделските производители, по силата на който е създаден Държавен фонд "Земеделие". След конгреса през 2000 г. напуска БСП и основава Социалистическа партия „Български път“. Почетен гражданин на Садово. - България има най-слабата икономика в Европейския съюз, българите са най-бедните, най-болните и най-отчаяните, нацията ни се топи. Мислите ли, че това е плод на сценарий, насочен срещу страната ни? - Предугаждах, че има сила, която движи тези събития. Не съм се занимавал с конспиративни теории, но реших, че е така, когато прочетох книгата на бившия турски премиер Ахмет Давутоглу “Стратегическа дълбочина”. В нея той пише: “Като победители в Студената война ние подписахме стратегическо споразумение. Използвахме влиянието на евреите в света и в САЩ, за да създадем тройна ос - Съединените щати, Израел и Турция. Ние решихме да оползотворим победата в Студената война.” През последните 40 години Русия беше изхвърлена от Близкия Изток. Затова ходът на Путин от септември 2015 г., когато Русия се намеси в Сирия, е преломен в човешката история - това е прозрял Збигнев Бжежински. Зад Русия застава Иран със своите 79 милиона жители и с мощната си индустрия, Ирак също клони към нея. Това е тежък удар за Турция и Израел. Турция е изправена пред голяма икономическа криза: само заради свалянето на руския самолет тя загуби стотици милиарди долари, а 40 млн. кюрди искат да правят държава. Всичко това е предпоставка да се освободим от сегашното турско икономическо робство, в което се намираме. Чрез тази тройна ос Израел и Турция господстват на Балканите. Турция има вече три партии у нас. В икономическата й сфера на влияние попадат Кърджали, Родопите, част от Тракия и Североизточна България. Това е една от целите на стратегическото споразумение, за което пише Давутоглу. Много наши предприятия бяха изкупени от турски фирми. Другият стратегически партньор от тройната ос, Израел, също се разпорежда у нас, но с други средства. Американски евреи изкупиха над един милион декара земеделска земя чрез подставени фирми. Те се ориентират към изкупуване на земята ни. И едните, и другите използват чадъра на НАТО, за да вземат земи и имоти, пише Давутоглу. Не случайно бившият министър на външните работи Соломон Паси казваше: за да идват чужди инвеститори, трябва да влезем в НАТО. - Но защо другите източноевропейски страни не допуснаха това да им се случи? - Балканите и Близкият изток са по-особена геополитическа зона. България е нужна на страните от тройната ос. Има един план “Одисей”, според който лидерите на еврейските организации искат да вземат нашата земя. Казвам лидерите, защото аз съм приятел с много евреи и защитавам тяхното положение. Ако стане това, което искат лидерите им - американските президенти на еврейските организации, които отвреме навреме посещават наши политици - това е много вредно за тях. Ние си живеем мирно, обичаме се, пазим се, в моите книги аз ги защитавам, но това, което искат техните лидери, е налудничаво. Израел бързо се преориентира към Путин, защото има 3,5 милиона руски евреи. Защото ще дойде момент и на Балканите да се промени обстановката. Израел беше 3 милиона души, сега са 8.5 милиона, земята им е камънак, а това, което е плодородно, не може да ги изхранва. Искат да имат голяма държава, но нямат земя. Техни уважавани учени, включително Бжежински, предвиждат, че ще дойде момент, когато Америка няма да бъде в състояние да им дава годишно по 4-5 милиарда долара. С тези пари те си купуват оръжие и храна. Това не може да продължи вечно. Каквото и да говорят, Америка е в упадък. От 2014 г. те икономически отстъпват на Китай и си го признават. Кризите винаги тръгват от тях, защото системата е такава. Федералният резерв на САЩ се състои от 12 частни еврейски банки, които в 1913 г. са си извоювали правото да бъдат държавна банка. Печатат пари, свалят с тях правителства, извличат богатствата им. - Извинете за въпроса, упреквали ли са ви някога в антисемитизъм? - Никога. Тиражираше се лъжата, че цар Борис III е спасил нашите евреи. Близо 11.5 хиляди евреи от Беломорска Тракия и Македония са изпратени в Треблинка. Изпращат ги българските власти, които по онова време са окупатори. Специална служба от 400 души полицаи и войници са ги излавяли по къщите. Когато прочете книгата ми “Злодеяния на Кобургите в България”, моят приятел Анжел Вагенщайн ми каза: много е хубава, но много труд си хвърлил. Той ме поздрави за това, че в нея казвам точната истина за евреите и ги защитавам с факти. Тези хора биха могли да бъдат спасени. Сега се оправдават, че това било немска работа, което не е вярно. Митът, който се разпространява, че българите били единствените в Европа, спасили своите евреи, е една огромна лъжа. Колкото и да е парадоксално, спасител на евреите е Бенито Мусолини. - Защо мислите така? - Докато той е бил на власт, Рибентроп и немските генерали са упражнявали натиск върху него, но той не е пипнал и един евреин до свалянето му през август 1943 г. Едва тогава 1000 италиански евреи са депортирани. Подчертавам - говоря за лидерите на еврейските организации в Америка, където е централата на всички евреи в света - в Лос Анжелис. Казах на нашите съграждани - това, което тези лидери правят, е вредно. Правят някакви сметки населението да бъде прогонено, останалото да поизмре и земята ни да се превърне в провинция на Израел и да ги храни. Чувал съм бивши партийни величия да казват - ама те няма да дойдат тук.. Не е нужно да идват, могат да си живеят в Тел Авив и тук да си имат наместници. - Излиза, че част от целите им са постигнати - над 2 милиона млади българи емигрираха, 2 милиона пенсионери са подложени на геноцид, 1 милион декара са изкупени от инвестиционни фондове... Ще изчезнем ли като нация? - Нашите села се обезлюдяват чрез европейски пари. Преди да ни набутат в Европейския съюз, той даваше земеделски субсидии за произведена продукция чрез изкупните цени. Щом ни вкараха в ЕС, промениха системата и вече дават на декар площ по 20 лева. Нашето население живееше в селата, защото произвеждаше главно зеленчуци и плодове, много доходоносни, но искат работна ръка и големи вложения. Днес 70 на сто от доматите в ЕС се произвеждат в Турция. Като победители те правят с нас каквото си искат. ЕС ни дава субсидии да сеем само жито, слънчоглед и рапица, а арендаторите държат всичката земя. Кой тогава ще седне да отглежда у нас домати! Така се стига до обезлюдяване на селата и това се прави целенасочено. Изкупуват земята. Казват ми - нека изкупуват, нали сме европейци. Но я да се опитат да купят английска, немска или френска ферма - невъзможно! Искат да вземат земята ни и донякъде успяват. Затова земята ни се раздробява и Световната банка финансира поземлените комисии. - Целенасочено ли се поддържа крайно ниският стандарт на живот в България - заплати и пенсии - в сравнение с европейския? - Валутният борд е това, което поддържа бедността в България. По-неуките хора казват, че той ни спасява от финансова нестабилност. Аз се боря срещу него още след въвеждането му. Защо Корпоративна търговска банка изпадна в криза, след като има валутен борд и финансова стабилност? КТБ беше унищожена от американските евреи, защото в тази банка бяха десетки фирми, които щяха да строят “Южен поток”. Отдавна казвам, че АЕЦ “Белене” и “Южен поток” няма да ги има, защото земята се пази за онези, които трябва да се изхранват. Ако дойде руско присъствие тук, те не могат да се разпореждат с нея както си искат. Казват ми: много си краен. Както виждате, няма нито АЕЦ “Белене”, нито “Южен поток”. Не искат да има руско присъствие, за да може тук да се разпорежда тройната ос. Валутният борд лишава България от възможността да има своя централна банка, създадена от княз Дондуков. В момента БНБ е една празна фирма. В цяла Европа само ние нямаме централна банка. Стив Ханке, който се води баща на валутния борд и се пише професор, няма написани книги. Има само един проект за възраждане на Израел. Същият този “баща” е ходил при Луканов през 1990 г. и е искал още тогава да въведе валутния борд у нас. Това е банков ярем, с който нацията се държи в подчинение и не позволява да се повишават доходите на хората. Разчитаме само на държавния бюджет за всичко. Трябва да се молим за заеми с 10 на сто лихва на Международния валутен фонд и на Световната банка, които са филиали на Федералния резерв на САЩ. Това е главната причина да се поддържа ниското равнище на доходите у нас. Няма производство, защото не искат да има. Целта е България да бъде изкупена и нацията ни да изчезне. Но няма, защото Русия рано или късно пак ще ни освободи от това робство. Не само защото сме братя по кръв, но и защото има интереси тук. Трябва да се отмени валутният борд, да се изведе България от НАТО и да се предоговори членството ни в Европейския съюз. - В състояние ли е сегашният политически елит да промени България? - Категорично не. Заблуда е, че у нас има многопартийна система. Осем са парламентарно представените партии, от тях 3 са към Турция, няколко са към Израел и другите са към САЩ. Всъщност всички те са една партия.           Интервю на Христо КУФОВ

Китайски фондове и компании подписаха в Шенджен за изграждането на глобално корпоративно седалище в Тракия икономическа зона

 Представители на над 200 компании и десетки медии станаха свидетели днес, 14.06.2016 г, в Шенджен, Китай, на подписването за старта на китайско-европейски пилотен проект за глобално корпоративно седалище в Тракия икономическа зона /ТИЗ/. Под договора за съвместно изграждане и управление на „EU-China New Economy Cooperation Pilot Zone – Plovdiv“ положиха подписи инж. Пламен Панчев, създател на ТИЗ и председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“ АД и Чен Зондзиан /Chen Zongjian/, председател на Борда на директорите на китайската компания China Shenzhen Porter Holdings Co., Ltd. Церемонията се състоя в рамките на инвестиционен форум за представяне на проекта като иновативен модел за икономическо развитие пред заинтересовани китайски компании. По време на форума „Сиенит Холдинг“ и China Shenzhen Porter Holdings Co., Ltd подписаха също споразумения с китайски финансови компании и инвестиционни фондове за финансово участие в проекта, както  и с немска асоциация на бизнеса с повече от 100 фирми членове. Проектът ще обхваща терен от около 2,6 млн. кв. м. и застроена площ от около 5 млн. кв. м. Глобалното селище ще е европейската централа /„Porter City – European Headquarters“/ на китайската компания China Shenzhen Porter Holdings Co., Ltd. То ще даде възможност на производители от цял свят (Европа, Близкия изток и Африка, Русия и страните от ОНД) да изложат своите продукти, да установят свои офиси, търговски и логистични центрове в ТИЗ. Пилотната зона представлява иновативна публична платформа за бизнес, електронна търговия, логистика и финанси, осигуряваща директна връзка между потребителя и производителя. За огромния интерес към нея от китайска страна говори фактът, че повече от час след форума медиите не спряха да интервюират инициаторите на проекта.  Официалната церемония се проведе в присъствието на главния секретар на Министерството на икономиката г-н Владимир Туджаров, областния управител на Пловдив г-н Здравко Димитров, заместник-председателя на Общински съвет Пловдив г-н Ангел Ангелов, заместник-кмета на Карлово Стойо Карагенски и други официални гости от България и Китай. Проектът има пълна подкрепа, както от българска, така и от китайска страна, стана ясно на проведената преди инвестиционния форум среща на г-н Туджаров и заместник-кмета на Шенджен г-н Чен Бяо /Chen Biao/, който преди година беше на посещение в Пловдив. В срещата участваха също г-н Здравко Димитров и г-н Ангел Ангелов. По време на срещата бяха обсъдени възможности за разширяване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество между България и Китай и в частност Шенджен, който е побратимен с Пловдив. В Шенджен е основана първата специална икономическа зона в Китай. За 35 години Шенджен израства от малко рибарско село до 20-милионен град с БВП в размер на 270 млрд. щ. д. за 2015 г. и реализирани инвестиции в чужбина в размер на 7 млрд. щ. д. Българската делегация отправи покана към Shenzhen Airlines да участват в търга за отдаване на летище Пловдив на концесия. От китайска страна бе поет ангажимент поканата да бъде предадена на компанията. Развитието на летището би подпомогнало и реализацията на китайско-европейския пилотен проект за глобално корпоративно седалище в ТИЗ. Най-голямата китайска телевизия CCTV излъчи веднага разширен репортаж от водените разговори в община Шенджен.