26.10.2016

Прокуратурата: Разследват се още длъжностни лица по казуса "Белене"

Прокуратурата повдигна обвинения на двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания заради АЕЦ "Белене". Любомир Велков и Мардик Папазян са обвинени за сключване на неизгодна сделка. Според прокуратурата щетата е за над 77 млн. евро.

Още

Разследват и Делян Добрев за АЕЦ “Белене”, ощетил НЕК с 4,5 млн. евро (обзор)

Цацаров поиска имунитета на депутата. Той сам се отказа от него Прокуратурата разследва и депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев по делото за АЕЦ “Белене”. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на народния представител в понеделник, за да му се повдигне обвинение. “С извършената от Добрев умишлена безстопанственост през

Разследват бившите двама изпълнителни директори на НЕК за злоупотреби по проекта АЕЦ "Белене"

Има ново разследване за злоупотреби по проекта АЕЦ "Белене", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол. Бивши изпълнителни директори на НЕК сами, без да се допитат до Съвета на директорите, са решили да бъде поръчано на руската фирма "Атомстройекспорт" оборудване с дълъг цикъл на производство за АЕЦ "Белене", предаде БНР. За други, далеч по-незначителни неща, се искат разрешения на Съвета на директорите, допълва министърът. Но, така или иначе, такова решение липсва и лицата, които са подписали това допълнение номер пет, са бившите двама изпълнителни директори на НЕК. Всичко, което е събрано като доказателство в хода на финансовите инспекции, е предоставено на органите на прокуратурата и аз се надявам, че те наистина ще погледнат изключително сериозно и отговорно, посочи Петкова. До месец предстои тристранна среща между България, Иран и Русия, на която ще се решава съдбата на реактора, заяви по-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев. Вариантите са или да бъде намерен инвеститор, или препродажба. Възможна е също приватизация на реакторната площадка в Белене, като според вицепремиера, това е най-добрият вариант от икономическа гледна точка. Все още се очаква и категоричната позиция на производителя и собственик на оборудването – "Атомстройекспорт". НЕК трябва или да плати над 700 милиона евро с лихвите, по решението на международния арбитражен съд, или да продаде оборудването.

От ГЕРБ признаха предизборен привкус в анкетните енергийни комисии

Предизборен привкус в ударното създаване на анкетните парламентарни комисии, които ще разследват проекта АЕЦ "Белене" за злоупотреби, пазара на горивата за изкривена конкуренция и евентуална щета за държавата от концесията на рудник "Бабино", призна депутатът от ГЕРБ Валентин ...

Нова комисия в парламента ще нищи проекта "Белене"

Нова временна анкетна комисия ще разследва проекта за АЕЦ "Белене", реши парламентът на извънредно заседание. Депутатите искат да се разследват всички обстоятелства от 2008 г. до края на юли тази година. Да се "спре" часовникът на лихвите за Белене - приоритет за властта Искането дойде от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ. Комисията ще бъде оглавена от Валери Симеонов.