29.10.2016

Проверки в "Метро" за картелни цени

Служители на Комисията за защита на конкуренцията (Комисията, КЗК) проверяват офисите на фирмата "Метро Кеш енд Кери България" ЕООД в град София, както и дружества от икономическата група на търговска верига "Фантастико" по подозрения за договаряне...

Още

Евгени Крусев: Строителството на метростанция забавя кръстовището на две нива на "България" и "Гешов"

Изграждането на кръстовището на две нива на булевард „България“ и булевард “Гешов“ се забавя поради строителството на метростанцията в района, обясни пред Радио София заместник-кметът на София Евгени Крусев. Участъкът е стеснен, тролейте са пренасочени и лентите са ограничени. След конструктивното завършване на метростанцията и възстановяване на булеварда в пълния му габарит ще се вземе решение за кръстовището. Очаква се това да стане през март – април 2017 година. Отговаряйки на въпрос за качеството на изпълнение на ремонта на улица "Козлодуй", заместник-кметът по транспорта призна, че той е извършен "безобразно" и тротоарите са асфалтирани "по грозен начин". Той обаче уточни, че под тази улица преминават магистрални кабелни колектори на ЧЕЗ, които са обект от национално значение, поради което шахтите по тротоарите в отсечката между ул. "Веслец" и ул."Будапеща" са необходими за инженерната инфраструктура и са неизбежни. В момента се извършват дейности за премахване на нередностите, които трябва да приключат до 11 ноември. „Синята зона“ и „зелената зона“ за паркиране са се доказали като полезно решение в центъра на София, тъй като шофьорите има къде да спрат, да свършат работата си и след това да освободят място за друг. Освен това зоните имат ефект и върху регулирането на паркирането, защото хаотичното паркиране при липса на такива мерки създава много проблеми и затруднения за пешеходци, за майки с колички и техните деца, подчерта Крусев.

Министър Московски: С европари са изградени 260 км магистрали, 31 км нови първокласни пътища, 21 км метролинии и 20 метростанции

Процесите в сектора на транспорта се развиват извън рамките на политическите мандати, затова думата „устойчивост“ е ключова за нашата система. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на откриване на конференцията „Мобилност за един свързан свят“. Събитието се организира от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и в него участват представители на водещи институции в транспорта, фирми и студенти, съобщи БГНЕС. Със своето географско положение, България е единствената страна в Европа, която е кръстопът на 5 транспортни коридора, каза по време на форума Ивайло Московски. Той добави, че усилията на държавата са насочени към изграждането на модерна транспортна и телекомуникационна инфраструктура. Министър Московски припомни, че чрез Оперативна програма „Транспорт“ бяха финансирани 118 проекта на обща стойност близо 4 млрд. лева. „В железопътната инфраструктура модернизирахме 500 км жп линии, по направленията Септември-Пловдив-Бургас и Пловдив-Свиленград-турска/гръцка граница. Напълно ремонтирани са жп гарите София, Пазарджик и Бургас“, каза още министърът. С европейски средства към този момент са изградени 260 км магистрали, 31 км нови първокласни пътища, 21 км метролинии и 20 метростанции. Въведени са системи за наблюдение на корабния трафик и брегови центрове във Варна, Бургас и Русе. Министър Ивайло Московски представи пред студентите възможностите за кариера в една от най-престижните и високоплатени професии в България – ръководители на въздушно движение. По думите му, България е сред лидерите в предлагането на аеронавигационни услуги. „Благодарение на изключителния професионализъм и подготовка на нашите кадри, България се нареди сред лидерите в предлагането на аеронавигационни услуги“, каза министърът. Сътрудничеството между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и УНСС е пример как държавата трябва да работи с висшите училища, заяви ректорът на университета проф. Стати Статев. Той връчи на министър Московски почетен медал за укрепване на сътрудничеството на двете институции. От своя страна, министър Ивайло Московски написа в златната книгата на УНСС, че е щастлив, че като възпитаник на университета, може да бъде част от институцията, която е ковачница на кадри за държавното управление. 

Откриха 3-километров тунел на Ислямска държава край Мосул

Иракските специални части за борба с тероризма са открили днес един от най-дългите тунели, оборудвани от екстремистите от терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), източно от Мосул. Както съобщава телевизия "Ал Сумария", инженерното съоръжение води от военния лагер Дженин, освободен наскоро от иракските сили за сигурност, на 3 км от центъра на провинция Ниневия. "Тунелът е захранен с ток и вода, има климатична система", каза източник от силовите структури. Кадри показват тунели...

Мистерия! Тайнствен 100-метров кръст „изникна” насред гора (ВИДЕО)

Тайнствен келтски кръст, образуван от дървета, разположени по подходящ начин, е открит наскоро в ирландска гора. Невъзможна за виждане от земята, фигурата е останала в тайна дори за местните жители с години, преди наскоро да изненада самолетни пътници, пише в. Труд. 

Единствената таксиметрова шофьорка в Алепо разтърси света със своята изповед (СНИМКА)

След пет години на конфликти Алепо лежи в руини. И все пак единствената жена - шофьор на такси тук, която е изгубила сина и съпруга си в сирийската война, се надява, че един ден този град ще бъде възстановен, съобщи сайтът rt.com, цитиран от "Петел".

Изправят на съд 19-годишния студент, който остави експлозиви в лондонското метро

19-годишният студент на име Деймън Смит, който беше арестуван в петък във връзка със сигнала за бомба във влак на метростанция „Норт Гринуич”, се сдоби с официални обвинения по случая. Смит, който е студент в Лондонския университет, ще се яви утре в Уестминстърския съд, съобщава „Лондон Ивнинг стандард”.