23.10.2016

Министър Танева: И следващата година ще финансираме сектор „Тютюн“

  „Финансирането за сектор „Тютюн“ ще бъде осигурено и през следващата година“. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на 35-ия конгрес на Европейската организация „УНИТАБ“ , който се провежда в град София, съобщи БГНЕС. Тя допълни, че предстои да се обсъдят получените от бранша предложения как тази подкрепа да бъде разпределена по възможно най-справедлив начин. „У нас сектор „Тютюн“ може да почерпи от опита на другите европейски страни по отношение на организираността, сдружението и отстояването на своите интереси“, посочи министър Танева. По думите й за България отрасълът е изключително важен и в същото време много чувствителен по отношение на различните етапи на развитие на обществените отношения, през които преминава в последните 25 години. Министърът благодари на българските тютюнопроизводители и подчерта, че въпреки трудностите, които съществуват, през изминалите две години се работи в непрекъснат диалог и заедно се търсят възможностите за по-добри решения. Пред журналисти Десислава Танева съобщи, че от днес започва приемът на заявления от земеделски производители за получаване на отстъпка от акциза на горива, ползвани за земеделски нужди. „Държавната помощ вече се предоставя по значително по-опростен начин отколкото предходната. Всеки земеделски производител има норма, която може да докаже чрез фактури за закупеното гориво за предходната година“, обясни министърът.Тя допълни, че по този начин ще бъдат ограничени до минимум нарушенията и измамите. „Максималните предвидени средства за кампания 2015 за акциза на горивата са в размер на 84 млн. лв. и ще бъдат разплатени до края на годината“, каза още министър Танева. 

Още

Гърци обещаха на министър Танева да платят тютюна

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева проведе спешни разговори с представители на гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис". Причината е, че дружеството повече от 7 месеца бави изплащането на прибрания от стопаните тютюн в Неврокопския край. „Лично министър Танева се ангажира с този проблем. Напрежението сред стотици тютюнджии в региона, които си чакат парите, е на път да ескалира и да се стигне до гражданско неподчинение и блокади на пътища. Положението е повече от тре...

Д. Танева: Българското земеделие бележи ръст в почти всички сектори

По време на дванайстото Национално изложение по животновъдство министърът на земеделието и храните Десислава Танева съобщи, че българското земеделие бележи ръст в почти всички сектори.  На изложението се представят над 550 селскостопански животни от цялата страна, като така се демонстрират достиженията на селекцията в областта на говедовъдството, овцевъдството, козевъдството и коневъдството.  Министър Десислава Танева обясни, че през тази година е отбелязан рекорден добив при пшеницата от 5,6 милиона тона. С 1% повече са били и заявените за подпомагане земеделски площи, а ръст от над два пъти е отбелязан в зеленчукопроизводството. С над 50 на сто са се увеличили и площите с трайни насаждения, заявени за подпомагане, като ръст отбелязва и сектор "Животновъдство", подчерта още земеделският министър: Сектор "Животновъдство" има този ръст в условията на най-голямата ценова криза в направленията от различни породи и видове животни под селекционен контрол - и овце, и говеда. Овцете са нараснали с 13% от заявените за подпомагане, а говедата - с 18%. Ръст има и на броя на фермите. Спад от 5 процента се отчита само при млечните говеда, които не са под селекционен контрол, както и в тютюнопроизводството, където част от производителите са се заели с други земеделски дейности, обясни министър Танева, според която това не е тревожно, защото посоката на развитие е към по-голяма продуктивност и по-добра пазарна перспектива:  Там все още процесът на преструктуриране на стопанствата не е приключен.Трябва да се подобри и сортовата структура на отглежданите тютюни, за да се увеличи отново добива и да може да се стигнат пазарни нива на цените, които удовлетворяват изкупвачите.