26.10.2016

Ahram: Битката за Мосул може да предизвика хуманитарна криза

Битката за освобождаването на Мосул от екстремистите на „Ислямска държава“ може да предизвика огромна хуманитарна криза, която да накара стотици хиляди хора да напуснат домовете си с настъпването на зимата, съобщава вестник Ahram, предаде Фокус. Мосул, вторият по значение град в страната, беше превзет от групировката „Ислямска държава“ през 2014 г. и сега е последното селище с голямо население в Ирак все още под контрола на джихадистите, които изгубиха голяма част от територията превзета преди две години. Градът има цивилно население от поне стотици хиляди души, а единствената друга операция за превземането на град с такова голямо население – Фалуджа по-рано тази година – доведе до масово изселване и страдания за напусналите го.  „Ние бързаме да помогнем на иракчаните, уверени че минималните изисквания за най-лошия хуманитарен сценарии са налице. Притеснени сме, че има още толкова много да се свърши и те все още не са там“, каза Лис Гранде, хуманитарен координатор на ООН за Ирак. 

Още

Ирак отрече турски войски да участват в битката за Мосул

Ирак заяви, че Турция не участва в операцията по освобождаване на Мосул от групировката "Ислямска държава", след като Анкара обяви, че оказва военна подкрепа в тази битка, предаде Франс прес. "Иракското оперативно командване отрича Турция да участва под каквато и да било форма ...

За първи път турските войници се включиха в битката за Мосул

Турски войски за пръв път взеха участие в операцията по освобождаването на иракския град Мосул от терористичната групировка „Ислямска държава”, съобщи телевизия „Ал Джазира” като се позова на иракски военни източници, съобщава БГНЕС. Съобщено беше, че турска тежка артилерия е подкрепила сухопътната операция на иракската армия против ИД в град Каракуш, близо до Мосул. По-рано днес турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че турска артилерия обстрелва позиции на терористите близо до Мосул, но се е включила по молба на кюрдските военни формирования пешмерга. На срещата си с американския военен министър Ащън Картър предния ден премиерът на Ирак Хайдер ал Абади категорично отхвърли всякаква възможност за участие на турски сили в освобождението на Мосул.

В битката за Мосул: "Ислямска държава" е взривила най-големия хотел в града

Жителите на Мосул съобщават, че терористите от "Ислямска държава" са взривили най-големият хотел в града "Оправай", който се издига на 11 етажа, предаде местната медия AhlulBayt.

Ирак отряза Турция от битката за Мосул

Армейските подразделения атакуваха градчето Тел Кайф, намиращо се само на 5 км от „столицата“ на терористичната групировка ДАЕШ

Ирак отказа на Турция да участва в битката за Мосул

Целта на офанзивата е да се отнеме контрола над иракския град от ИДИЛ