24.10.2016

След протести общината спря проект за частно училище в "Лагера"

След протести на граждани общината спря проект за частно училище в софийския квартал "Лагера". Предстои теренът да остане публична общинска собственост и там да остане зелена площ. Кметът на район "Красно село" Христо Апостолов започва процедура за прекратяване на решението за учредяване на безвъзмездно право на строеж, съобщи пресцентърът на Столичната община. Решението е взето съвместно с главния архитект на София арх. Здравко Здравков, обсъдено е и се подкрепя от кмета...

Още

Започна евакуацията на мигрантите от лагера „Джунглата“ край Кале

Мигрантите от лагера „Джунглата“ край френския град Кале са започнали да се събират тази сутрин на официалните сборни пунктове, създадени от френските власти като част от евакуацията на обекта, предаде AFP. Мъже и жени, носещи куфари и раници са се събрали пред склад, който служи за основната централа на операцията,

Започва евакуацията на лагера в Кале

Мигранти са започнали да пристигат на обявените от френските власти места, откъдето ще се опразни бежанският лагер Кале, известен  като "Джунглата", предаде АФП. Мъже и жени с куфари и вързопи се събират пред склад, който служи за главен щаб на операцията. От 6000 до 8000 мигранти ще бъдат преместени в приемни центрове в страната. Лагерът Кале, известен като "Джунглата", представлява занемарени палатки и контейнери, и обитателите му ще трябва да го напуснат, тъй като френските власти ще започнат срутването му днес. Очаква се автобуси да прехвърлят хилядите обитатели на лагера, включително 1290 непридружени деца, към временни центрове за настаняване. Бежанците се предимно от Судан, Еритрея, Етиопия и Афганистан. Повечето от мигрантите и бежанците живеят от месеци, дори години, в лагера. Някои от тях ще откажат да го напуснат:   Не искам да отида на друго място. Искам да бъда тук в Джунглата, каквото и да стане. Ако започнат изгонването утре, за да унищожат Джунглата, аз ще бъда тук. Бездомен съм, но не съм в безизходица, защото знам какво правя. Знам, че един ден ще стигна до Канада, заяви Ибрахим, бежанец от Судан. Според местните власти се очаква операцията по опразването да отнеме седмица. През изминалата вечер в лагера избухнаха сблъсъци между мигранти и полиция. Обитатели на лагера са палили химически тоалетни и са замеряли полицаи с камъни, като от своя страна те са отговорили с използвате на сълзотворен газ.

България с три бежански лагера при масово нахлуване на мигранти

МВР повиши степента на опасност по българо-турската граница

Последен ден за лагера "Джунглата" в Кале

Утре сутринта френските власти започват премахването на бежанския лагер в Кале, станал известен като "джунглата". Операцията ще продължи поне една седмица с участието на общо 1250 полицаи. Има опасения, че някои мигранти ще откажат настаняване във френски приемни центрове и ще настояват да преминат във Великобритания. Снощи се стигна до сблъсъци с полицията, която ще използва сила при отказ за напускане на района. Белгия, от своя страна, вече превантивно укрепва границата си, за да не допусне проникване на бегълци от Кале.

Вдигат 3-метрова ограда с бодлива тел около лагера в Харманли

Външна ограда от стомана и бетон ще отдели бежанския център в Харманли, където през ден стават побоища, от останалата част на града. Агенцията за бежанците е обявила поръчка за изграждането й, показа справка на Nbox в регистъра за обществени поръчки.

Първата група деца-мигранти от лагера в Кале пристигна във Великобритания

Очаква се до 2020 година Лондон да приеме до 3000 малолетни бежанци