26.10.2016

Прокуратурата има "достатъчно" доказателства по обвиненията за АЕЦ "Белене"

Следите отдавна са заметени, смята обаче енергийният експерт Георги Касчиев

Още

Трайчо Трайков: Прогнозите за балотажа на изборите цели да повлияе на общественото мнение

Достатъчно много хора подкрепят моите искания, за да съм аз президент. Това подчерта кандидатът на Реформаторския блок за президент Трайчо Трайков пред Нова телевизия. Трайков заяви, че всяка една прогноза за резултатите на балотажа на предстоящите президентски избори е преднамерена и цели да повлияе на общественото мнение, пише БГНЕС. „Българската прокуратура не работи много принципно и обслужва политически цели в конкретни моменти. В една добре подредена система не по съветски модел, не би се случвало така”, каза Трайков. Коментарът му бе направен в отговор на въпрос дали се притеснява от разследване срещу себе си по казуса АЕЦ „Белене” за времето, когато беше енергиен министър. „Няма основания за обвинения срещу мен, но предвид работата на нашата прокуратура, никога не се знае”, коментира той и добави, че всичко около работата по спорния проект трябва да бъде осветено. И наследникът на Трайков на министерския пост – Делян Добрев, искал същото. Кандидат-президентът коментира и острите реплики, които в последните дни си размениха премиерът Бойко Борисов и държавният глава Росен Плевнелиев. „Пеевски имал министри и държал службите, Прокопиев назначил президент… Чудя се дали Бойко Борисов въобще някога е идвал на власт”, каза Трайков. Трайков определи като леви всички основни кандидати за президент в надпреварата в отговор на въпрос като заяви: „Цачева – лява, Радев – ляв, Калфин – ляв, Дончева – лява, Марешки – принуден. Кандидатът на РБ за „Дондуков”2 посочи, че средно месечните разходи на семейството му са около 2000 лв., че ползва автомобил на 8 години, който вероятно ще смени за по-голям след като семейството му се е увеличило с още един член.

БСП обвини ГЕРБ в опит за предизборен натиск, изваждали червената партия от помещения на "Позитано" 20

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини ГЕРБ в опит за предизборно притискане на опозицията. Единият повод за това е обвинението, което прокуратурата днес повдигна на бившия енергиен министър от кабинета "Станишев" Петър Димитров с мотив, че не е упражнил достатъчно контрол при сключването на договорите за АЕЦ "Белене". Вторият повод е оказван натиск върху кметове и администрация, за който Нинова обаче не даде примери. И третият - въвеждането на реститути в партерните етажи на партийната централа...

България ще търси вариант за АЕЦ "Белене" чрез приватизационна процедура

„Държавата ще търси вариант за изграждане на АЕЦ "Белене" чрез приватизационна процедура“. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР. Според него от руска страна има одобрение по въпроса.  „За нас приоритетно е да се спре часовникът на лихвите", каза още вицепремиерът. По думите му има и много други технически въпроси, включително свързани с оглед на произведеното оборудване. „Щом плащаме, имаме правото, даже задължението да огледаме на експертно ниво всичко, което е произведено“, обяви Дончев. „Говорим за сложно ядрено съоръжение, където производителят трябва да е въвлечен, но принципната позиция на руската страна е, че те приветстват един подобен вариант. Тук ключът е да се намери достатъчно надежден инвеститор. Процедура - нека да се яви повече от един. Да се явят двама, трима. Този, който предложи най-добри условия, да го направи той“, коментира Томислав Дончев. Припомням, че енергийният министър Теменужка Петкова е на посещение в Москва за участие във втората среща на работната група по казуса АЕЦ "Белене".   ...

Томислав Дончев: Държавата ще търси вариант за изграждане на АЕЦ "Белене" чрез приватизационна процедура

Държавата ще търси вариант за изграждане на АЕЦ "Белене" чрез приватизационна процедура, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Според него от руска страна има одобрение за намерението.  За нас приоритетно е да се спре часовникът на лихвите. Разбира се, има и много други технически въпроси, включително свързани с оглед на произведеното оборудване. Щом плащаме, имаме правото, даже задължението да огледаме на експертно ниво всичко, което е произведено. На трето място са разговорите какво още се прави с оборудването, което ще придобием. Както съм казал неведнъж, първият опит ще бъде за изграждане на съоръжението чрез публична, прозрачна, приватизационна процедура. Това няма как да се случи без съгласието на производителите. Говорим за сложно ядрено съоръжение, където производителят трябва да е въвлечен, но принципната позиция на руската страна е, че те приветстват един подобен вариант. Тук ключът е да се намери достатъчно надежден инвеститор. Процедура - нека да се яви повече от един. Да се явят двама, трима. Този, който предложи най-добри условия, да го направи той.

Депутат от ДПС: Временната комисия за ”Белене” е отвличане на вниманието

  За АЕЦ „Белене” не се иска наново да се направи комисия, която да отвлече вниманието от всички тези процеси, които в момента текат с големите суми, които се плащат все още по този проект, а се изисква да се ангажира много сериозно прокуратурата. Защото от 2010 г. досега има достатъчно данни, които са внесени в прокуратурата и би трябвало тя да се заеме. Това заяви днес пред медиите в НС депутатът от ДПС Рамадан Аталай по повод искането на народни представители за създаване на временна парламентарна комисия по темата, пише БГНЕС. Според него формирането на такава комисия е бягане от отговорност. Има достатъчно данни, чрез които веднага може прокуратурата да се заеме, да докаже и каже кои са виновните, посочи той. 

Славчо Нейков: Правителството и парламентът трябва да бъдат поздравени за закона за заема на НЕК

Правителството и парламентът трябва да бъдат поздравени за закона за заема на НЕК за АЕЦ "Белене", заяви в предаването "12+3" по "Хоризонт" енергийният експерт Славчо Нейков: Мисля, че и правителството и парламентът трябва да бъдат поздравени. Правителството – че предложи този законопроект, а народните представители,  - че го гласуваха и че той вече е закон. Може ни си спомняте, че тази сутрин при дебата един народен представител нарече цялостната ситуация около темата АЕЦ "Белене" "бъркотия" и според мен този зайко е много важна стъпка към излизане от тази бъркотия. Според мен законът е повече от необходим, защото той създаде реална база за по-нататъшните конкретни преговори, не само между НЕК и "Атомстройекспорт", но и между правителствата на България и Русия. Ще ви дам една прагматична илюстрация в това отношение в последните два месеца – при посещението на правителствената делегация в Иран, основното послания от иранска страна по темата за реакторите беше: "Първо се разберете с Русия", а руската позиция, която беше огласявана неколкократно,  беше: "Първо да се договорим за плащането, а после ще видим за всичко останало". В конкретен план от гледна точка на това дали има празен чек, или не, моето мнение е малко по-различно – от една страна числата са конкретно указани в мотивите към закона и от друга страна, а от друга – самият закон в член втори фактически делегира правомощия на Министерския съвет да договори съвсем конкретни условия както за предоставяне, така и за възстановяване на помощта, която се визира. Така че моето виждане е, че числата са достатъчно конкретни, подходът е достатъчно конкретен. Но ако забелязвате, в дискусиите има едно общо виждане, независимо от разликите по интерпретациите и това е, че всички партии в парламента споделят виждането, че трябва да се плати максимално бързо, защото забавянето води само до трупане на суми. На въпроса какво да се прави с оборудването за централа, Славчо Нейко отговори: Да решат експертите, когато се види какво точно е положението, но министър Петкова много силно наблегна на един фактор, който мисля, че е основополагащ – трябва ад се търси консенсус. Този консенсус не е само за това какво да се прави с оборудването , това е консенсус какво е бъдещето на ядрената енергетика в България въобще и от тази гледна точка за мен вече нуждата от актуализирана енергийна стратегия е повече от очевадна.