25.10.2016

Целевата имунизация срещу бяс вече ще се извършва в Александровска болница

Целева имунизация срещу бяс вече ще се извършва в Александровската болница, а не, както досега - в Първа МБАЛ. Това информираха от Столичната здравна инспекция, като уточниха, че промяната се налага поради изменение в списъка на лечебните заведения, в които се извършват такива имунизации. Ваксините в Александровската болница ще се поставят в център, разположен в рамките на Спешното отделение, в корпуса на Клиниката по урология и Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия. Входът е откъм бул. „Пенчо Славейков", посочват още от РЗИ.  ...

Още

В Александровска болница отбелязват Европейската седмица на донорството

За да се лекуват успешно повече пациенти с тежки злокачествени и редки заболявания чрез трансплантация на стволови клетки, трябва да има по-тясно взаимодействие между обществените банки за стволови клетки от пъпна връв и частните банки за клетки. Това каза за „Хоризонт“ проф. Георги Михайлов , директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София. В света има 53 обществени банки и са направени 35 хиляди трансплантции от стволови клетки от пъпна връв, обясни проф. Анастасия Михайлова от Клиниката по клинична имунология на Александровска болница. У нас дарени доброволно единици кръв от пъпна връв се пазят в Национална публична банка за стволови клетки в Александровска болница.Те се използват за трансплантации при друг пациент, но не всички подобни единици, които се взимат, са подходящи за дългосрочно съхранение, стана ясно от думите на проф. Михайлова. В Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания се правят трансплатции със стволови клетки вече 20 години. При донорска трансплантация за пациенти с атипична анемия или злокачествено заболяване, когато възрастта е до 40 години, успехът при лечението е много голям, посочи проф. Михайлов. Той определи тенденцията като по-скоро положителна и допълни, че тези заболявания все повече стават обект на успешен терапевтичен контрол. Националната публична банка за стволови клетки има договори с 10 акушеро-гинекологични държавни и частни болници. Въпрос на избор на родителите е дали срещу заплащане да запазят стволови клетки от пъпна връв за лечение в тъканна банка. Проф. Анастасия Михайлова подчерта още, че невинаги родителите са добре информирани как могат да се използват единиците материал. Днес в Александровска болница отбелязват Европейската седмица на донорството.

Имунизацията срещу бяс ще се прави в Александровска болница

  Столична здравна регионална инспекция (СРЗИ) уведомява всички заинтересовани, че целева имунизация срещу бяс вече ще се извършва в УМБАЛ „Александровска“ ЕАД, вместо, както досега, в Първа МБАЛ – София“ ЕАД. Промяната се налага поради изменение в списъка на лечебните заведения, в които се извършват такива имунизации, от който се снема „Първа МБАЛ – София“ ЕАД, съобщиха от Столична регионална здравна инспекция, пише БГНЕС. Ваксините в Александровска болница се извършват в център, разположен в рамките на Спешното отделение, в корпуса на Клиниката по урология и Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия /вход откъм бул. „Пенчо Славейков“/. 

За ваксина срещу бяс - вече не в Първа градска, а в Александровска болница

Целевата противобясна ваксина вече няма да се поставя в Първа МБАЛ в София, а в УМБАЛ “Александровска”, съобщиха от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ). Промяната се налага поради изменение в списъка на лечебните заведения, където се извършват такива редки целеви имунизации, уточниха оттам.

Шефът на Александровска болница: Не получих покана за Общото събрание

Не получих покана за Общото събрание на Медицински университет в София, а съм негов член. Бях отстранен по позорен начин. Това обяви доцент Костадин Ангелов по повод проведения форум в кино салона на ВМА на 11 октомври. Според присъствали на събранието, в гласуването са участвали хора, които не са негови членове.

Вежди Рашидов: Оригиналната Александровска гробница ще бъде консервирана и съхранена

Оригиналната Александровска гробница ще бъде консервирана и съхранена, съобщи министърът на културата Вежди Рашидов в Хасково. Градът и регионът имат потенциал да развиват културно-исторически туризъм, затова министър Рашидов се ангажира да осигури средства и за други обекти.  Близо триста хиляди лева са необходими, за да бъде съхранена оригиналната Александровска гробница край Хасково, заяви министърът на културата Вежди Рашидов: Между двеста и триста хиляди лева ще търся догодина, за да укрепим, да консервираме Александровската гробница, и разбира се, 55 хиляди лева за разкопки в област Хасково "Глухите камъни" тази година, приоритетно развитие на "Извора на нимфите" в Димитровград. Той е категоричен, че е необходима ясна концепция за бъдещето на културния туризъм и културно-историческото наследство: Трябва много сериозно да седнем с Министерството на туризма да работим, да имаме ясна концепция за бъдещето и дългосрочното развитие на културния туризъм и културно-историческото наследство. България трябва да се развива по този път и културата ще бъде приоритет, заяви още министърът на културата Вежди Рашидов.

Хасково иска пряк път до Александровска гробница

Възможностите за изграждане на пряк път от Хасково до Александровска гробница ще бъдат обсъдени на дискусията "ДА!" На българските региони - ХАСКОВО", организирана от "Стандарт" и КРИБ на 8 септември - празника на града. В момента туристите изминават близо 30 км, за да видят тракийското чудо, което намалява значително шансовете за развитие на туризъм. На въпросите как да развие пътната инфраструктура в Хасковска област ще отговаря зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Министр...