25.10.2016

Evektor EV-55: Чешката турбовитлова мечта

Чешката компания Evektor направи втори прототип на самолета си EV-55 Outback, съобщи Flying Mag. Амбициите на чешкия производител на самолети са високи. EV-55 е турбовитлова машина с два двигателя. Мечтата на фирмата, базирана в Куновице, е да бъде променен изцяло профила на Evektor. Това ще стане, когато самолетът излезе на пазара. Пилоти на компанията тестваха самолета, неговите системи и маневреност. EV-55 може да вдигне над 400 км/ч при полет. 14 пасажери могат да летят на борда на самолета. Първоначалните планове на производителя бяха EV-55 да получи сертификат през 2013 година, но заради забавяне бе отложен стартът на чешката мечта. ...

Още

Тази вечер очакват резултатите от изборите за Сенат в Чешката република

Избирателните секции в Чешката република през втория ден от изборите за Сенат затвориха, предава столичното Radio Praha, цитирано от Фокус. Гражданите на централноевропейската страна бяха призовани към урните в петък и събота, за да гласуват на втори кръг за депутатите, които ще попълнят една трета от местата в горната камара на парламента. В събота стартът на гласуването бе даден в 8 часа и продължи до 14 часа (местно време). Първите резултати от вота се очаква да станат известни още тази вечер. Избирателната активност е била между 10 и 20% в повечето избирателни райони, уточнява медията.

Плевнелиев на първо официално посещение в Чешката република

Днес и утре президентът Росен Плевнелиев ще направи първо официално посещение в Чешката република, по покана на президента на страната Милош Земан.

Ceske noviny: Чешката република търси работници от България и Румъния

Вместо евтина работна ръка от Украйна и Словакия, чешките компании търсят все по-често да назначат граждани от България и Румъния, пише пражкото интернет издание Ceske noviny.

Плевнелиев ще направи първо официално посещение в Чешката република

  На 5 и 6 септември, понеделник и вторник, държавният глава Росен Плевнелиев ще направи първо официално посещение в Чешката република, по покана на президента на страната Милош Земан, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, предаде БГНЕС. Миграционната криза, борбата с тероризма, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната ще бъдат сред основните теми в разговора на държавните глави на България и Чехия. В Прага президентите Плевнелиев и Земан ще обсъдят актуални въпроси от регионалния, европейския и международния дневен ред и ще обменят позиции относно перспективите на държавите от Западните Балкани за интеграция в ЕС и НАТО. Във фокуса на двустранните разговори ще бъде и взаимодействието на България със страните от Вишеградската група, както и засилването на търговско-икономическото сътрудничество между България и Чехия. В Прага Плевнелиев ще бъде посрещнат с официална церемония от президента Милош Земан. Двамата лидери ще разговарят „на четири очи“, след което ще се проведат пленарните разговори на двете официални делегации. В чешката столица държавният глава ще проведе разговори с министър-председателя Бохуслав Соботка и с Ян Хамачек, председател на Камарата на депутатите в парламента на Чешката република.