22.10.2016

Арнаудова: Обвиняемите по сделката за АЕЦ "Белене" не могат да напускат страната

Новото обстоятелство от днес е, че прокурорът е разпоредил и е издал постановление двамата обвиняеми по сделката за АЕЦ "Белене" да не напускат страната без негово разрешение.

Още

Прокуратурата се закани, че ще има още обвиняеми за АЕЦ "Белене"

Активността на държавното обвинение по казуса АЕЦ "Белене" ще продължи и по случая ще има още обвиняеми. Това се разбра от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. По-рано днес беше съобщено, че прокуратурата е привлякла бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев" Петър Димитров като обвиняем. "Кръгът на обвиняемите лица не е изчерпан, предстоят такива действия и по отношение на други лица", заяви Арнаудова, без да уточнява кои ще бъдат те и кога...

Комунистическите закони на практика бранят случая "Белене"

Прокуратура повдигна обвивения на бившите изпълнителни директори на "Националната електрическа компания" Любомир Велков и Мардик Папазян за сключване на неизгодна сделка с руското дружество "Атомстройекспорт"  за купуване на стария реактор от АЕЦ "Белене". Така двамата са ощетили държавната компания с над 77 млн. евро. Скептичен за изхода на разследването е енергийният експерт и анализатор Стефан Гамизов. Основанията му са, че законодателството в енергетиката е от 60-те години и по него не могат да се постигнат адекватни разследвания. Самите замесени в него са обяснявали нагло, според експерта, че проектът е толкова голям, че не може да се побере в българското законодателство.Гамизов подчерта, че случаят "Белене" е уникален в световен мащаб, той е политически и показва как една държава е победена от група хора, самозабравили се в идеята си да спечелят едни пари.Прокуратурата няма инструмент да преследва подобни престъпления. Друг е въпросът, че мозъкът на цялата операция е много над обвиняемите, те са командвани от други и трябва да се стигне до тях, за да са проследи как е сривана и подчинявана държавността.Още от аргументите на Ст. Гамизов - в прикачения звуков файл на интервюто.