22.10.2016

Върнахме на Турция 7 заподозрени за гюленисти

Седем мъже, заподозрени в участие в организацията на Фетхуллах Гюлен и заловени в България, са предадени на турските власти през ГКПП "Капитан...

Още

Йълдъръм: Турция разполага с алтернативи на ЕС

Турският премиер Бинали Йълдъръм предупреди Европейския съюз да не забравя, че Турция разполага с алтернативи на блока, отношенията с който станаха все по-обтегнати.

Премиерът Бинали Йълдъръм с опасно послание: Турция разполага с алтернативи на ЕС

Турските власти са подложени на тежка критика от страна на европейските лидери, които не приемат начина, по който те се разправят с организаторите на неуспешния опит за преврат

Гръцкият военен министър отмени визитата си в Турция

Гръцкият министър на отбраната и лидер на партията "Независими гърци" Панос Каменос се отказа от планувана за днес визита в Турция. Националистите от "Независими гърци" реагираха остро на назначаването на постоянен имам в църквата "Света София" в Истанбул. Превръщането на византийския храм в джамия е провокация, заявиха депутати в гръцкия парламент. Самите гърци също считат за недопустимо това, че от четирите минарета на църквата ще се чува гласът на имама пет пъти на ден. Те масово отказват пътуванията до Истанбул.Министърът на отбраната Панос Каменос направи и остро изявление срещу турския президент Реджеп Ердоган, който повдигна въпроса за Договора от Лозана и разширяването на днешна Турция.Аз обаче бих го призовал да бъде особено внимателен, когато от бреговете на Мала Азия чува гласовете на гръцките острови, защото тези гласове бяха гръцки, това бяха гласове на йонийците, това бяха гласове на гърците от Мала Азия, които съществуваха докато турците не подложиха на клане елинизма, каза Каменос. При тези събития гръцкият министър на отбраната отказа посещението в Истанбул като знак на протест срещу политиката на Анкара.Опитите да се успори международната право водят до опасен път, заяви министър Каменос.

Картър: Турция и Ирак се споразумяха за участие на турската армия в освобождаването на Мосул

Турция и Ирак са постигнали принципно споразумение, което би могло да даде възможност на Анкара да участва в операцията за отвоюване на Мосул от "Ислямска държава", заяви министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, след разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс: Аз съм уверен, че има споразумение по този въпрос, сега ние обсъждаме прилагането му на практика, посочи Картър. По-рано турският президент Ердоган заяви, че страната му не може да бъде оставена извън операцията за освобождаване на Мосул. Ирак обаче, се противопоставя на турското участие, защото иска Абкара да изтегли стотиците си военнослужещи от лагера Башика, близо до Мосул, където те бяха разположени, за да обучават иракски сунитски бойци. Според експерти президентът Ердоган е загрижен за новото равновесие на силите, което ще бъде установено между различните общности след освобождаването на Мосул.