23.10.2016

АБВ ще подкрепи промени в Изборния кодекс

АБВ ще подкрепи промени в Изборния кодекс, свързвани с броя на секции в чужбина и правилата за изчисленията на резултата от квадратчето "не подкрепям никого" в бюлетината за предстоящия вот. Това коментира заместник-председателят на АБВ Румен Петков. Той обаче подчерта, че тези поправки под натиск в Изборния кодекс са вредни. Омбудсманът атакува в КС текстовете за гласуване в чужбина "Готови сме да подкрепим два варианта. Единият е този, който сме внесли - ограничени...

Още

Румен Петков: Управлявашата коалиция променя Изборния кодекс, а така нарушават равните права на българите

Тъй наречените патриоти и реформатори, каквото и да означава това, приемат едни промени, които знаят, че Конституционния съд ще свали, защото те нарушават равнопоставеността и равните права на българските граждани. Това каза зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков във връзка с промените в Изборния кодекс в предаването „Събуди се” по Нова телевизия, пише Агенция Фокус. „Това е изборна перверзия. Само, за да съхраниш правителствения си комфорт си в състояние да покажеш на българските граждани, че техния вот не те интересува, че тяхната нагласа не те интересува. До днес правиш една организация за изборите, от утре тръгваш да правиш съвършено друга”, посочи той. „Квадратчето „не подкрепям никого” в този му вид, който се прие сега е най-малката щета. Не може да кажеш, че задължаваш българския гражданин да излезе да гласува и да не му оставиш правото да каже тези не ги харесвам. От друга страна не може да кажеш, че с това квадратче след това ще пренапишеш изборния резултат”, обясни Румен Петков. „За мажоритарни избори въвеждаш квадратчето „не подкрепям никого”, а в парламентарния избор не го въвеждаш”, коментира той. По думите му в парламентарни избори квадратчето може да остави само 2 или 3 играчи в парламента, и да остави 2/3 от българските граждани непредставени в парламента. „Ако броят на квадратчето „не подкрепям никого” е първи или втори кой отива с него на балотаж”, посочи Румен Петков. „Веднага след изборите трябва да започне един анализ и нормативна уредба, която няма да се прави на 25 години. Втория ден на НС АБВ поиска веднага да започне работа по нормативна уредба”, каза още зам.-председателят на АБВ.

Мариана Тодорова разкри защо темата за Изборния кодекс не спира да подпалва Парламента!

Темата за Изборния кодекс за трети път взривява управляващото мнозинство и това говори, че текстовете не са прецизни и добре изработени. Това каза заместник-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова по време на дебата по промените в ИК, предаде „Фокус“.

Извънредно заседание на НС

Народното събрание /НС/ ще заседава извънредно от 12:00 часа до 17:00 часа днес. Дневният ред, предложен от ГЕРБ, включва отмяна на парламентарната ваканция от 12-и октомври до 9-и ноември. В дневния ред на депутатите е включено още проекторешение за създаване на временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства по проекта АЕЦ "Белене" от 2006 година до края на септември 2016 година, довели до огромни задължения за българската страна. В програмата на заседанието е второ четене на промени в Закона за военната полиция, първо гласуване на промени в Закона за акцизите и данъчните складове в Закон за задълженията и договорите. Депутатите трябва да обсъдят и изменения в Изборния кодекс, по които има внесени няколко законопроекта. От ГЕРБ предлагат да отпадне ограничението за разкриване на до 35 изборни секции за държавите - членки на ЕС. ДСБ искат изобщо да отпадне това ограничение. Партия АБВ ще настоява или разрешеният брой секции в чужбина да стане 55, или ограничението да отпадне. От Патриотичния фронт заявиха, че ще оттеглят подкрепата си към правителството, ако отпадне ограничението за разкриване на секции в Турция. БСП предлага да отпадне квадратчето „не подкрепям никого“, а от АБВ смятат, че то или трябва да отпадне, или да се запише, че ще се брои за действителен глас само за президентските избори. Реформаторите искат този вот да се брои за действителен глас. Според ГЕРБ във всички видове избори този вот трябва да се отчита като действителен и да участва при определянето на изборния резултат. Обсъждането на промените в Изборния кодекс ще продължат и в сряда. За тогава е насрочено друго извънредно заседание.

Георги Първанов: Политическият модел в страната трябва да се промени със свикване на Велико народно събрание

Съществуващият политически модел в страната трябва да се промени из основи чрез свикването на Велико народно събрание. Това каза по време на пресконференция в Пазарджик председателят на ПП АБВ и Президент на България в периода 2001-2012г. Георги Първанов, предаде Фокус. „Приляга на новия държавен глава да координира усилията по подготовката на един нов Конституционен съвет, защото ако се създадете такъв и в него се съберат добри експерти, които да направят обстоен прочит на Конституцията, могат да се променят много неща в страната, и в частност в Изборния кодекс”, уточни Първанов. По думите му целта не е да се направят нови промени, а да се промени наново съдържанието на съществуващите, за да бъдат реализирани идеите по икономизация на външната ни политика. „Президентът трябва да осъществява и мощен поток от инвестиции в България. Бих поощрил Ивайло Калфин да търси такива и на Изток, и на Юг. Това ще върне образа на България в Европа”, коментира Първанов. Той допълни, че по време на управлението на Симеон Сакскубурготски България е стояла много добре в Европа и никой не си е позволявал да отправя тежки упреци към нас.

Три седмици преди вота - шест законопроекта за промени в Изборния кодекс

Законопроектите за промени в Изборния кодекс (ИК), насочени към предстоящите президентски избори, в понеделник станаха общо шест. Два от тях са внесени от Реформаторския блок още миналата седмица, един - от депутати на АБВ, четвъртият е на народни представители от БСП, пети - от независимия Георги Кадиев, а последният - от шестима депутати от ГЕРБ, начело със зам.-председателя на групата Красимир Велчев и шефа на правната комисия Данаил Кирилов. До изборите на 6 ноември остават три седмици....