28.10.2016

68-ма бригада отбелязаха Деня на военния парашутист

  Денят на военния парашутист и празник на 68-ма бригада „Специални сили“ отбелязаха с тържествени военни ритуали и поредица от събития в София и в Пловдив на 17 и 18 октомври, пише БГНЕС. В Пловдив на 17 октомври, понеделник, военнослужещите и цивилните служители изразиха своята признателност към героите – парашутисти на военен ритуал по полагане на венци и цветя в района на бригадата и пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг. На площад „Централен“ военнослужещи от бригадата ще представят бойни техники и умения, а посетителите ще имат възможност да се запознаят с тяхното въоръжение и снаряжение. На 18 октомври, вторник, Денят на парашутиста ще бъде отбелязан и в София. 18 октомври е определен за празник на военния парашутист от Българската армия с решение на министъра на отбраната през 1994 г. На този ден през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви, дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, като открива пътя за настъпление на Българската армия. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в България със заповед на Командващия Първа Българска армия в „Алеята на парашутиста” в централните Софийски гробища.

Още

Днес гърците отбелязват „Деня ОХИ“, който е национален празник

Започна военният парад в Солун и ученическите манифестации в Атина и всички градове на страната. Преди 76 години Атина отговаря с „НЕ“ на ултиматума на Мусолини за допускане на италианските войски на гръцка територия. На военния парад в Солун присъства президентът на републиката Прокопис Павлопулос и министърът на отбраната Панос Каменос. Държавният глава подчерта историческото значение на тази дата: Казаното от гърците ОХИ на 28 октомври 1940-а година е извор за вдъхновение на нацията и днес. В парада е представена бойна техника и системи за противовъздушна отбрана, като по същото време в небето прелитат бойни хеликоптери и самолети. Манифестации на ученици се провеждат във всички градове на Гърция. Телевизионните медии излъчват репортажи за тържествата на гърците по света. В Солун паралелно с военния парад се провежда протестна демонстрация. С плакати „Охи“ срещу икономическата политика на кредиторите и на правителството протестират хиляди граждани, организирани от синдикатите и комунистическата  партия. Засилено е движението към българските граничните пунктове, като много гърци използват трите почивни дни за разходка до България.

Първо в БЛИЦ! Иван Ласкин побесня: Осъзнайте се, идиоти, които славите Хелоуин, а не Деня на будителите!

Иван Ласкин е буквално бесен на всички "идиоти", които са се втурнали да празнуват Хелоуин, вместо Деня на Будителите. Артистът заяви, че той и семейството му ще бъдат истински българи на този ден и няма да се занимават с американски чествания.

Ето къде да отидете в София за Деня на народните будители

В Националния исторически музей /НИМ/ се подготвят да посрещнат по-необичаен, атрактивен, но и образователен начин тазгодишния Ден на будителите – 1 ноември. На 31 октомври, 1 и 2 ноември децата, които дойдат в музея, ще имат възможност да се учат на „Аз”, Буки”, „Веди”, на българската азбука, както е ставало през Възраждането – като пишат буквичките с дървени пръчици върху пясък. 

Ученици отбелязват Деня на будителите в Младежкия център

Младежки център - Добрич организира Форум „Нашият будител" във връзка с отбелязването на общобългарския празник на народните будители. Събитието ще се състои във фоайето на центъра от 13.30 часа. Целта на форума е да бъде насочено вниманието на младите хора към достойните българи, които са съхранили духовните ценности на нацията през вековете. Участие ще вземат възпитаници на СУ „Димитър Талев", ОУ „Христо Ботев" и ОУ „Стефан Караджа", които ще направят презентации, съдържащи информация за патроните на училищата. Планирано е провеждане на интер...