26.10.2016

Меглена Кунева планира да напусне управляващите при лош изборен резултат

Каракачанов пък си тръгва, ако падне ограничението за броя на избирателните секции в Турция

Още

Меглена Кунева: Ще работим приоритетно за подобряване на качеството и лидерството на българските учители

Създаване на коалиция за подобряване на качеството и лидерството на учителите ще поиска вицепремиерът и министър на образованието Меглена  Кунева по времето на българското председателство на съвета на ЕС.  Тя заяви това при откриването на първата в Европа глобална конференция на тема “ Да преоткрием образованието“, която се провежда в Американския университет в България. В приветствието си към участниците в конференцията, организирана от световната мрежа „Заедно в час“, министър Кунева подчерта социалната и образователна мисия на иновативната програма, на която България е партньор: Образованието днес не е това, което беше дълги години. Днес търсим гъвкави, бързи решения и се надпреварваме с технологиите, но едновременно с това в ситуация, в която радикализмът е растяща заплаха, конференции като днешната дават възможност да обменим опит да видим работещите модели, да намерим заедно решения. Пред стотиците лидери  на мрежата, работеща  успешно в 65 държави,  вицепремиерът за първи път съобщи какъв ще бъде един от приоритетите на българското председателство на съвета на ЕС:Образованието не може да бъде само и единствено национална политика, а трябва сътрудничество и на европейско, и на международно ниво. Затова, искам днес, тук, пред вас, ясно да се ангажирам, че един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. ще бъде именно създаването на коалиция за подобряване на качеството и лидерството на учителите.

Меглена Кунева: Образованието не е само национална политика, имаме нужда от помощ на международно ниво

Образованието не може да бъде само и единствено национална политика, а трябват сътрудничество и на европейско, и на международно ниво. Необходим е обмен на опит, на добри практики и работещи модели. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в приветственото си слово по време на конференцията „Да преоткрием образованието“, организирана в Благоевград от фондация "Заедно в час", на която присъстват над 350 образователни експерти от 43 страни, съобщи БГНЕС. Затова и искам да обявя тук, че един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. ще бъде именно създаването на коалиция за подобряване качеството и лидерството на учителите, категорична беше Кунева. Тя посочи, че в днешния динамичен век, когато просперитетът все повече се базира на иновациите и на т.нар. умна икономика, но в същото време радикализмът е растяща заплаха, образованието повече от всякога се очертава като единственият път към мира и благоденствието. Образованието днес не е това, което беше дълги години. Днес търсим гъвкави, бързи решения и се надпреварваме с технологиите. Именно затова е необходимо да се фокусираме върху ролята на учителя и привличането и задържането на млади педагогически кадри, каза още Кунева. 

Меглена Кунева: Ромските стипендии не се раздават, за тях се кандидатства

Ромските стипендии няма да се раздават, за тях се кандидатства по сложна процедура. Това заяви пред бТВ министърът на образованието и науката Меглена Кунева. Тя подчерта, че учениците от гимназиалния курс, които искат стипендия, ще трябва да представят мотивационно писмо, документи за доходи в семейството и свидетелство за успех в училище. По думите й, за да им бъде отпусната стипендия, те трябва да отговарят на много сериозни критерии, включително и за поведение, пише БГНЕС. Идеята, че някой ще влиза в класната стая и ще разделя децата на роми и българи и ще раздава пари на едните, е дълбоко невярна, заяви тя. Кунева посочи, че успех 3.50 е минимумът условие за кандидатстване по програмата. Вече има подадени молби и сред тях има и такива с над 5.50, каза тя. По думите й е важно да се признае на глас, че има проблем с отпадането на ромските деца от училище поради бедност или социални причини като ранните бракове, например. Проблем, за чието решаване МОН полага усилия чрез допълнителната подкрепа, е че ромските деца срещат затруднения в училище, защото в семействата им не се говори български. Целта е да помогнем на тези, на които им е най-трудно, посочи Кунева. Очаквам учениците, които получат стипендия, да са пример за своята общност и да дърпат и други напред, каза още тя. Министърът беше категорична, че образованието на всички български граждани е ключово за развитието на страната. През 2020 г. една четвърт от влизащите в пазара на труда ще са роми. Икономиката днес изисква все по-специални умения и тези, които не са образовани ще са социално изключени, допълни тя. 

Меглена Кунева: Скоро ¼ от пазара на труда ще от роми

През 2020 г., която не е много далеч, ¼ от пазара на труда у нас ще е от роми. Така министърът на образованието Меглена Кунева обясни в предаването „Тази сутрин” по бТВ идеята да се раздават стипендии на ромски деца, които са стигнали до девети клас. За тези стипендии са заделени 1 млн. лв., като 60% от парите идват от международен ромски фонд. Гимназисти от ромски произход от IX и X клас с успех над 3,50 ще получават по 30 евро на месец, за да бъдат подпомогнати да завършат средно образование. Те ще кандидатстват за стипендията и ще се разчита на тяхното самоопределение за ромския им произход, стана ясно от думите на министъра на образованието. Децата от ромски семейства се борят с повече трудности, за да ходят на училище, целта е да помогнем на тези, на които им е най-трудно, обяви още Кунева. Тя напомни, че над 2000 деца всяка година отпадат от училище и повечето са от ромски произход. Очаква се за две години да бъдат подпомогнати около 700 ученици. В ромската махала във Враца обаче смятат, че 30 евро за нищо няма да стигнат. Според някои тази сума дори е подигравка....

Меглена Кунева за стипендиите за ромски деца: Скоро ¼ от пазара на труда ще от роми

Над 2000 деца всяка година отпадат от училище, напомни министърът на образованието

Меглена Кунева: Не се раздават стипендии за роми, за тях се кандидатства

В 2020 г. 20% от трудовия пазар ще са от този етнос е аргументът на образователното министерство