24.10.2016

Още

Южна Африка напуска Международния наказателен съд

Република Южна Африка напуска Международния наказател съд, защото членството в него противоречало на законите за дипломатически имунитет. Това е удар по репутацията на съда под егидата на ООН, разгневи опозицията в страната и означава, че сега Южна Африка може да предоставя убежище на диктатори и преследвани за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Претория обяви намерението си още миналата година след като бе критикувана, че отказва да издаде заповед за арест на...

Южна Африка напуска международния криминален съд в Хага

Република Южна Африка ще се оттегли от намиращия се в Хага международен криминален съд, сочат съобщения в медиите в Йоханесбург. Решението бързо разпали критиките на правозащитни организации срещу кабинета. Документът, който потвърждава плана за напускане на международния съд, носи подписа на министъра по международните отношение Маите Нкоана-Масхабане, беше огласен от кореспондента на SABC в Обединените нации.

Министърът на финансите на Южна Африка воюва с олигарси

Министърът на финансите на република Южна Африка (РЮА) Правин Гордан изпрати във Върховния съд в Претория документи за „подозрителни сделки“ на семейството от олигарси Гупта, на стойност 6,8 млрд. ранда (500 млн. долара), съобщи ТАСС. Гордан смята, че съдебното преследван

Международен панаир Пловдив разширява контактите на българския бизнес с Република Южна Африка

 Българският бизнес ще има повече възможности за делови контакти с Република Южна Африка със съдействието на Международен панаир Пловдив и правителството на провинция Фрий Стей т . Бъдещото сътрудничество беше обсъдено при посещение то на делегация от  Фрий Стей т , включваща представители на местната администрация и икономика, в националния изложбен център на 14 септември 2016 г.             Ще се кооперираме и ще работим заедно, бе категоричен ръководителят на мисията Пуле Макгое, м инистър на образованието на  Фрий Стей т. Първата стъпка ще бъде посещението  на група мениджъри от елитни компании на   Международния  технически панаир от 26 септември до 1 октомври.  Той се организира  на  много високо ниво, подчерта Н.Пр. Ванеса Калвърт, посланик на Република Южна Африка у нас.             Република Южна Африка да бъде страна партньор на изложбите за селско стопанство и за винарство - „Агра“ и „Винария“, през 2017 г., предложи ръководството на Международен панаир Пловдив. Ще  координираме нашето участие  не само в тези две изложения, а и в следващите, заяви Оупа Коабане, министър на земеделието  на Фрий Стей т .               Република Южна Африка  вече беше страна партньор на „Винария 2010 “.  С ега сътрудничеството се разширява в областта на селското стопанство с поканата и з а „Агра 2017“. През ноември м. г. на посещение в България беше премиерът н а   провинция Фрий Стейт, съпровождан от министъра на земеделието, и тогава беше обсъдено активизирането на връзките в т ози отрасъл . Сега срещата в Международен панаир Пловдив очерта конкретни съвместни инициативи.             Република Южна Африка е член на Г-20 и нейното присъствие като голям участник в нашите прояви, ще бъде много полезно, смята д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. Страната е най-големият търговски партньор на България сред африканските държави . На 79.4 милиона щатски долара възлиза взаимният стокообмен през 2015 година.             Според експерти най-перспективните наши стоки за износ на южноафриканския пазар са:  облекло и текстилни изделия;  плодове, зеленчуци,  консерви, спиртни напитки, подправки;  машини и съоръжения; нефтопродукти и нефтени масла, медикаменти, ветеринарни препарати; специална техника и оборудване. Република Южна Африка е и отправна точка за търговия със съседните държави Ботсуана, Лесото, Намибия.  Този потенциал ще може да се използва по-ефективно благодарение на  съвместната ни работа с правителството и бизнеса на  провинция Фрий Стейт, поясни д-р Иван Соколов.

Българско сирене в сърцето на Южна Африка (ВИДЕО+СНИМКИ)

Историята за едно семейство и пътя му от Езерче до Кейп Таун

Загадъчните сфери от Южна Африка, за които още няма отговори

Съществуват исторически факти, смесени с догадки и предположения за някои древни места на планетата, които може да са били площадки за кацане на извънземни кораби или на летателни апарати построени от древни човешки цивилизации. Вижте загадъчните сфери от Южна Африка, за които още няма отговори В края на 70-те години на миналия век в Южна Африка миньори откриват чудати, гравирани с линии, сфери от непознат метал, които по-късно биват подложени на анализ от различни геолози.