25.10.2016

Полицията в Германия започна проверки в училища заради заплашителни имейли

Германската полиция започна проверки в няколко училища, включително в Лайпциг и Магдебург, където са получени имейли със заплахи. Това съобщи днес радио Ем Де Ер.

Още

Властите в Германия освободиха задържаните по-рано чеченци. Нямало доказателства, уличаващи ги в тероризъм

  Германската полиция не арестува няколкото чеченци с руски паспорти, задържи по-рано при операция по подозрения в тероризъм, предаде БГНЕС. Те са били докарани в полицейското управление на провинция Тюрингия, но по-късно са били пуснати. По данни на полицията откритото при обиска подозрително бяло вещество не било опасно. По-рано бе съобщено, че в пет федерални провинции на Германия бе извършена полицейска акция, свързана със заподозрени в екстремизъм с 14 чеченци с руско гражданство, като в хода на операцията бяха извършени обиски на 13 адреса. В същото време преди това имаше и съобщение за спецполицейска операция заради „остра терористична заплаха“ в 4 града на германската провинция Тюрингия. Първоначално не се уточняваше дали има връзки между двете операции, но очевидно става дума за един и същи случай. 

Излизането на Великобритания от Евросъюза ще забави икономическия растеж на Германия

Решението на британците да излязат от Евросъюза ще забави икономическия растеж на Германия още преди самия Брекзит, съобщи вестник „Райнише Пост“, като се позова на проучване на Кьолнския институт за икономически изследвания, предаде БНР.    Според института негативният ефект върху най-голямата икономика в Европа през 2017 година ще бъде четвърт процентен пункт. Германският експорт ще падне с 9 на сто вследствие на отслабването на паунда и на британската икономика като цяло, прогнозират от Кьолнския институт.

Обиски в Германия заради заподозрени за финансиране на тероризъм

Действията на полицията са свързани с 14 руски кандидати за убежище от чеченски произход

Турция масово внася оръжие от Германия заради бежанците

  Турция влезе в челната десетка на купувачите на оръжие от Германия поради засилените опасения за вътрешната сигурност, свързани с бежанската вълна към страната, предаде БГНЕС. Това става ясно от доклад на германското правителство, съобщи ДПА. През първата половина на 2015 г. Турция е била на 25-то място сред купувачите на оръжие от Германия. През същия период на 2016 г. тя се е изкачила до 8-мо място, като Анкара е купила от Германия оръжие за 74,6 млн. евро. Повишеното търсене на оръжие от страна на Турция съвпадна с потока бежанци, влизащи в страната, както и със споразумението между ЕС и Турция за подобряване условията за подслон на мигрантите, така че те да бъдат обезкуражени да продължат към Европа. В момента в Турция се намират около 3 млн. бежанци. Почти две трети от доставените в Турция германски оръжия са части за самолети, безпилотни самолети, двигатели, гласи докладът. Документът ще бъде представен пред правителството от вицеканцлера и министър на икономиката Зигмар Габриел.

Германия извършва обиски срещу заподозрени за финансиране на тероризъм чеченци

Германската полиция извършва обиски в пет германски провинции. Обиските са свързани с 14 руски кандидати за убежище от чеченски произход, за които се подозира, че финансират терористични дейности и имат връзка с организацията "Ислямска държава" (ИД), предаде БТА, като цитира "Франс прес". Претърсени са 12 апартамента и център за кандидати за убежище в провинциите Тюрингия, Саксония, Хамбург, Северен Рейн-Вестфалия и Бавария. Обиски са в рамките на разследване, започнало през 2015 г....