21.10.2016

Петима арестувани, но без пострадали при сбиване между фенове в Русия

Петима запалянковци са арестувани по време на мача в Русия между Торпедо Владимир и Текстилчик в неделя, пострадали няма, съобщиха местните власти. По време на почивката на двубоя между втородивизионните отбори на терена нахлуха фенове и на двата тима и се биха повече от минута, преди полицаите да се...

Още

Русия планира да повиши добива на петрол до 2020 г.

През последните години страната непрекъснато записва рекорди в добива на суровина

Русия може да въведе данък от $ 320 за безработните

Руският министър на труда Максим Топилин подкрепи въвеждането на годишен данък от 20 000 рубли (320 долара) за официално неработещите граждани. Основанията на политика са, че хора, които работят в „сенчестата“ икономика, не плащат данъци, а използват социалната инфраструктура на страната. Поради това, каза Топилин пред журналисти, според него сумата от 20 000 рубли, която да плащат безработните, е добра, съобщава БГНЕС. Засега не е известно кога ще бъде разработен и внесен в парламента съответният закон. Идеята за особената мярка към неработещите е подкрепена от министерство на финансите. В края на септември вицепремиерът Олга Голодец потвърди идеята. В същото време мярката беше критикувана от министерството на икономическото развитие. „Честно казано, се отнасяме отрицателно към тази идея, защото е много сложно да бъдат разграничени реално безработните от загубилите връзка с пазара на труда – тези, които на практика работят, но не плащат данъци“, каза заместник-министърът на финансите Олег Фомичев. В Русия според данни на статистиката през есента на 2016 г. безработните са били малко над 4,5 млн. души.

Петролът отново започна да нараства, след като Русия потвърди, че ще подкрепи сделка за ограничаване на производството

Цените на черното злато заличиха първоначалните сутрешни загуби и отново тръгнаха нагоре, след като Русия потвърди своя ангажимент да подкрепи споразумение за ограничаване на производството, което да спомогне за стабилизиране на петролния пазар. По-рано днес петролът продължи да отстъпва от тазгодишните си върхове, достигнати в сряда на фона на прибиране на печалби от дълги позиции в петролни фючърси. Последва обаче изказване на руския енергиен министър Александър Новак, в което той потвърди необходимостта от координирани мерки сред основните производители за ограничаване на добивите с цел да се спре двугодишното понижение на цените. Той също така отбеляза, че през уикенда ще посети Саудитска Арабия, за да направи някои предложения в тази насока преди в началото на следващата седмица да проведе среща и с Генералният секретар на ОПЕК - Мохамад Баркиндо. Неговото изявление обърна сутрешната негативна посока на петрола, след като вчера изтичащите тогава ноемврийски фючърси се понижиха с над 2%. Сега декемврийските фючърси на американски лек суров петрол нарастват с 0,57% към 50,98 долара за барел, но на този етап остават все още далеч от техния връх в сряда около 52,22 долара за барел - малко под тазгодишния връх от 52,28 долара, достигнат на 9-ти юни. Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през декември поскъпват с 0,8% към 51,84 долара за барел, но остават с близо 2 долара под техния връх от сряда около 53,73 нивото и далеч под върха за 2016-а година от 54,12 долара за барел от началото на месец юни.

Сергей Станишев: Не забелязвам ефект от санкциите срещу Русия

Освен икономическите загуби, които всички търпят в резултат на този нож с две остриета, недоверието и конфронтацията достигнаха нивото от Студената война, заяви президентът на ПЕС

Доналд Туск: Русия се опитва да отслаби Европа

Русия се опитва да отслаби Европейския съюз, това е общата позиция, която изразиха лидерите на 28-те на срещата на върха в Брюксел. Очертани бяха различните прояви навраждебност от страна на Москва, като нарушения на въздушното пространство до информационни кампании, кибератаки, намеси в политическите процеси в страни членки, пише Нова телевизия. Европейските лидери се договориха също да разгледат всички възможни варианти, ако руските военни продължат да извършватжестокости в Сирия заедно със сирийската армия.      

Нито едно държава от ЕС не искала нови санкции срещу Русия заради Сирия

На срещата на върха на ЕС в Брюксел нито една страна не е настоявала за обсъждането на нови санкции срещу Русия заради събитията в Сирия, съобщава БГНЕС. Както съобщи след първия ден от срещата на европейските лидери австрийският канцлер Себастиан Керн, "тази вечер никой не поиска санкции". Според него, е имало разбиране, че приоритет в момента е мирният процес в Сирия. "Важно е днес да се разшири действието на режима на прекратяване на огъня, за да могат да работят международните хуманитарни организации", посочи Керн.