26.10.2016

С 50 на сто се е увеличил мигрантският натиск над България за седмица

Вътрешното министерство отчита нарастващ мигрантски натиск над България през миналата седмица, когато в страната са установени нови 734 чужди граждани, предаде БГНЕС. Става въпрос за ръст от 50% в сравнение с предишните 3-4 седмици, когато службите засичаха по около 450-500 мигранти седмично. Статистиката показва, че и Европейската гранична служба, чиято дейност по охрана на външните граници на Европейския съюз, стартира именно от българо-турската граница на 6 октомври не е в състояние да спре засилващия се мигрантски поток през България. Данните на МВР показват още, че мигрантите не срещат проблем при желанието си да влязат в България. Проблемите им идват при опит да напуснат страната по посока Сърбия, което за повечето се оказва невъзможно, заради строгия контрол на сръбските власти. От 734 мигранти заловени за периода 6-13 октомври – едва 129 са установени на българо-турската граница, а 461 на българо-сръбската граница. Във вътрешността на страната са заловени 144 лица. МВР се опитва да смекчи тази констатация с извода, че от началото на годината до 13 октомври 2016 г. на изход на държавната граница са задържани 10 196 лица, от които 4 297 лица са без регистрация от органите на МВР. За сравнение със същия период на 2015 г. на изход от страната са задържани 9 364 граждани на трети страни, от които 7 222 без регистрация. Броят на мигрантите от Афганистан става все по-голям, сочат още данните на службите. В последните седмици над 60% от влизащите нелегално чужденци у нас са предимно афганистански мъже. В пъти по-малко са иракчаните и сирийците. От началото на 2016 г. до средата на октомври заловените на българска територия мигранти вече са почти 16 000. Миналата седмица Дирекция „Миграция” при МВР е увеличила с 300 местата за настаняване на мигранти от „затворен тип”, които вече са 1240 при 940 до края на септември месец. Въпреки това заетостта на местата, в които се настаняват опасни чужденци или такива с неустановен произход, е 148% или 1830 души. Бежанските центрове към Държавната агенция за бежанците са заети на 99%. В тях са настанени около 5100 чужди граждани. 477 чужденци се намират на външни адреси. Едва десет чужди граждани са били изведени от страната за период от една седмица, осем от тях принудително, двама доброволно са се върнали в родината си.

Още

ЕП гласува повече средства за финансиране на България по важни приоритети

Европейският парламент гласува значително увеличение на парите за България по важни за страната приоритети. В Страсбург евродепутатите одобриха бюджета на Европейския съюз за 2017 година. Увеличават се парите за земеделие и компенсации заради руските санкции, отпускат се повече пари за борба с младежката безработица, за инфраструктурни проекти и за научни изследвания, предаде БНТ. Евродепутатът Андрей Новаков коментира, че въпреки кризите, пред които сега е изправен Европейският съюз, бюджетът е успял да осигури необходимото финансиране в приоритетните сфери. По негови думи България е големият печеливш от Бюджет 2017 на Европейския съюз, който беше гласуван току-що в Европейския парламент. "По ключови за страната ни направления се получават изключително високи увеличения, от които - сигурен съм - ще се възползваме. 600 млн. повече за земеделие и справяне с последиците от руското ембарго, 1.5 милиарда повече поети ангажименти за младежка заетост, 400 милиона повече за свързана Европа, където могат да се изграждат жп линии, мостове, пътища. 400 милиона евро повече за “Хоризонт 2020”, за учени и иновации, 200 милиона повече за COSME в подкрепа на малкия и среден бизнес, 200 милиона повече в подкрепа на “Еразъм +” за студенти и преподаватели. По ключови за страната ни приоритети ще можем да получим увеличение, което е лукс във времената, в които живеем. Сигурен съм, че когато правим отчета на този бюджет България ще бъде за поредна година един от най-големите печеливши от него", коментира още той.

Външният министър на Иран Мохамет Зариф ще посети България през ноември

Оглавявайки икономическа делегация, външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф ще посети четири европейския държави – България, Унгария, Словакия и Чехия, от 7 до 11 ноември, предаде Фокус. Делегацията ще се срещне с представители на частния сектор от различни сфери, включително банкиране, транспорт, медицина и фармацевтика, минно дело, авточасти и земеделска техника, съобщава IRNA.  Зариф имаше шестдневна обиколка в Полша, Финландия, Швеция и Латвия в края на май, показвайки плановете на Техеран за развитие на търговските връзки с европейските държави. 

Приходите на Теленор България с 4% ръст през третото тримесечие

Компанията отдава това на по-високите постъпления от услуги и взаимна свързаност

Том Ханкс: Тъстът ми избяга от България заради комунизма

Актьорът Том Ханкс разказа на 11-отото издание на кинофестивала в Рим историята на тъста си Хасан Ибрахимов, избягал в Америка след идването на комунистите на власт в България. Ибрахимов е баща на съпругата му Рита Уилсън, която е родена с името Маргарита Ибрахимова, пише 24 ч

Birmingham Mail: Пенсионер, продавал наркотици и преследван почти десетилетие, е заловен в България

Пенсионер, участвал в търговия на наркотици и преследван от британската полиция почти десетилетие, е арестуван в България. Това станало, след като е бил проследен до морски курорт у нас, предава британският таблоид Birmingham Mail.

Пенсионер, продавал наркотици и преследван почти десетилетие, е заловен в България

Пенсионер, участвал в търговия на наркотици и преследван от британската полиция почти десетилетие, е арестуван в България, след като е бил проследен до морски курорт в страната ни, предава британският таблоид Birmingham Mail. Майкъл Хоган, който към днешна дата е на 70 години, е бил