24.10.2016

Икономиката на Великобритания е изправена пред продължителен период на слабост

Сигналите, че икономиката Великобритания изглежда по-устойчива от очакваното след гласуването за Brexit, могат да приспят британците в измамно чувство на сигурност, се посочва в доклад на ITEM Club на компанията Ernst & Young LLP. Според нови прогнози на ITEM Club, растежът на британската икономика ще се забави през следващата година до 0,8% от 1,9% през настоящата, преди да последва известно ускоряване на икономическия растеж до 1,4% през 2018-а година. Опасенията, че Великобритания може да загуби безмитния си достъп до единния европейски пазар, или дори да изпадне от ЕС без да бъде постигнато търговско споразумение, доведоха до срив на британската лира към 31-годишно дъно. Несигурността около процеса по Brexit означава, че британските компании са склонни да ограничат плановете си за инвестиции и тези за наемане на персонал, докато покачването на цените в резултат на по-слабата местна валута ще навредят на потребителските разходи, се посочва в последния доклад на ITEM Club. Досега сякаш изглеждаше, че икономиката успява да се справи с Brexit, но тази картина е измамна, посочи Питър Спенсър, който е главен икономически съветник на групата. Нестабилността на лирата стерлинг през настоящия месец представлява навременно напомняне, че предизвикателствата пред британската икономика тепърва предстоят, допълни той и подчерта: Тъй като инфлацията ще се завърне през зимата, това ще навреди на доходите на британските домакинства и на потребителските разходи. ITEM Club очаква инфлацията във Великобритания да скочи до 2,6% през следващата година, преди да отслабне обратно към 1,8% през 2018-а година. Това вероятно ще забави растежът на потребителските разходи от около 2,6% през тази до 0,5% през 2017-а година и до 0,9% година по-късно, се посочва в новия икономически анализ. Несигурността около бъдещите търговски отношения с ЕС се очаква да доведат до свиване на бизнес инвестициите с 1,5% през тази и с над 2% през 2017-а година. Натискът върху потребителите и предпазливият подход при бизнес разходите означават, че Великобритания е изправена пред период на относително нисък икономически растеж, отбеляза докладът. В същото време обаче, ITEM Club посочва, че износителите ще се възползват от обезценката на паунда и с оглед на това очаква растеж на експорта с 4,5% през 2017-а и с 5,6% през 2018-а година. ITEM Club представлява анализаторска икономическа групировка на компанията Ernst & Young LLP, която публикува тримесечни прогнози за развитието на британската икономика.

Още

Великобритания посрещна първата група деца-мигранти

Първата група от около 70 деца без придружители, които са живели в бежанския лагер край френския град Кале, известен като „Джунглата”, пристигна във Великобритания, съобщава Нова телевизия. Децата бяха прехвърлени в Обединеното кралство въз основа на Дъблинския договор, който предвижда възможност за прием на „най-уязвими” деца под 13-годишна възраст без роднини във Великобритания. Британското правителство се ангажира до края на годината да приеме първите безпризорни деца от държави в Близкия Изток, които са в бежански лагери в Европа. Бившият британски премиер Дейвид Камерън заяви, че правителството преговаря за обгрижване на децата бежанци с благотворителната организация „Спасете децата”. Очаква се до 2020 година Великобритания да приеме до 3000 малолетни бежанци от Близкия Изток и Северна Африка. Съгласно препоръките на върховния комисар на ООН по въпросите на бежанците, програмата ще обхване безпризорни деца от зони на конфликти, които са най-уязвими да бъдат обект на трудова експлоатация, да бъдат принудени да сключат брак, да бъдат обект на други форми на жестоко отношение и експлоатация. Миналата година Великобритания обеща да приеме до 20 000 сирийски бежанци до 2020 година. С тях общият брой на бежанците от квотата стига 23 000 души. 

Банките вече подготвят напускането на Великобритания

Най-големите британски банки се подготвят да преместят главните си управления извън Великобритания още през първите няколко месеца на 2017 г. Причината е, че финансовите институции вече се притесняват как ще протекат преговорите за напускане между Овединеното кралство и Европейския съюз.

Великобритания може да намали корпоративния данък, ако ЕС блокира пакт за свободна търговия

Според "Сънди таймс" предложението е опит да бъде убеден ЕС да гарантира на фирмите за финансови услуги правото да продължат да развиват дейност в Евросъюза

Сопраното Соня Йончева плени Великобритания със своята Норма

В края на месец септември медийното пространството бе залято от новината за поредния голям успех на сопраното Соня Йончева - тя дебютира в ролята на Норма от едноименната опера на Винченцо Белини при откриването на сезона на Кралската опера в Ковънт Гардън. Според специалисти, да се намери и една певица, която може да се справи с вокалните трудности на произведението, е истинско предизвикателство, съобщава БНР.

Банките бягат от Великобритания

Банките във Великобритания обмислят да напуснат Острова, съобщава в. „Гардиън“. По-малките финансови институции обмислят това да стане преди Коледа, а водещите британски банки смятат да напуснат Великобритания в началото на следващата 2017 г. Тези ходове са предизвикани от желанието на британския премиер Тереза Мей да наложи контрол на миграцията. Тази мярка ще предизвика ответно действие от ЕС. Великобритания ще трябва да напусне както единния пазар, така и митническите съюзи. Второто ще означава и потенциалното въвеждане отново на мита и безмитни ограничения върху британския внос и износ. От тази ситуация могат да пострадат британските банки, които в момента имат свободен достъп до Общия пазар. От „Голдман Сакс“ вече намекнаха, че обмислят да прехвърлят на континента като начало 2000 служители, за да запазят обслужването на своите клиенти. Лондонското сити беше един от яростните привърженици на запазването на членството в ЕС. От своя страна кметът на британската столица Садик Хан вече обяви, че иска специален статут и участие на града в преговорите по Брекзита, за да се запазят привилегиите за Лондонското сити....

Guardian: Водещите британски банки се подготвят за изтегляне от Великобритания

По-малките банки правят планове за изтегляне от страната още преди Коледа заради безпокойството от Brexit