22.10.2016

Кунева: При слаб резултат на Трайков на изборите "Движение България на гражданите" излиза от управлението

Ако кандидатпрезидентската двойка на Реформаторския блок получи чувствително по-слаб резултат от този на последните два избора, за Движение "България на гражданите" ще бъде знак на неодобрение на водената от реформаторите политика. В този случай веднага след изборите "Движение България на гражданите" ще напусне управлението и ще оттегли своите представители от изпълнителната власт, това заяви лидерът на партията Меглена Кунева на пресконференция.

Още

СДС държи на Гроздан Караджов за кандидат-президент

Месец преди старта на президентската кампания въпросите около кандидатите остават повече от отговорите - въпреки заявките на политическите сили, че нямат проблем с издигането на силни фигури в надпреварата за "Дондуков 2", предаде БНТ. Ново развитие на ситуацията около кандидат-президентската номинация на Реформаторския блок. СДС не приема Трайчо Трайков да бъде издигнат за президент и държи на номинацията на Гроздан Караджов. Това съобщи лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски. От партията настояват преди да бъде взето окончателно решение, Трайков и Караджов да бъдат изслушани от Изпълнителния съвет на реформаторите. От Движение България на гражданите не бяха изненадани от решението на СДС и заявиха, че ще обсъдят всички позиции. Ако всички останали формации в Реформаторския блок подкрепят кандидатурата на Трайчо Трайков, СДС ще приеме това решение, но Божидар Лукарски подчерта, че за тях Гроздан Караджов е по-добрият кандидат. "Това, което обсъждахме днес затвърди нашата поддръжка на кандидата за президент на РБ г-н Гроздан Караджов поради 2 причини: първо, според нас в СДС той е автентичната дясна кандидатура, винаги е бил свързан с дясното, не е членувал в други партии извън РБ, и на второ място - допитването, което направихме сред нашите симпатизанти по интернет недвусмислено показва, че той би получил от симпатизантите на СДС най-добрата поддръжка", коментира Лукарски. Димитър Делчев от Движение България на гражданите заяви, че ще обсъдят всяка една гледна точка. "Лично за мен Трайчо Трайков е подходяща кандидатура за президент, поради простата причина, че вие виждате какви са темите напоследък - с газовия хъб, с енергийната независимост на България ще преобладават в тази президентска кампания и Трайчо Трайков е човекът, който по експертен начин може да говори и да защити позициите на Реформаторския блок".

До седмица ще стане ясен кандидат-президентът на реформаторите

Реформаторският блок (РБ) ще обяви кандидатурата си за президентските избори след седмица - на 30 август, съобщава БТВ. Блокът ще участва самостоятелно във вота. Това стана ясно от изказване на Найден Зеленогорски след днешното заседание по повод предстоящите избори за президент. Зеленогорски отказа да посочи кой от номинираните има най-добри шансове. Той е категоричен, че РБ ще се яви самостоятелно на изборите. Попитан дали е обсъждан вариант РБ да се яви с обща кандидатура с ГЕРБ за президентските избори, както искат от БЗНС, Зеленогорски заяви, че тезата на блока е да издигнат собствена кандидатура. Да коментираме обща кандидатура при положение, че в ГЕРБ очевидно се върви към партийна кандидатура, не ми се струва съвсем логично, допълни Зеленогорски. Той уточни, че от БЗНС са заявили, че, ако има общо решение на РБ, те ще се съобразят с него. Председателят на БЗНС Николай Ненчев заяви, че разговорите продължават около четирима номинирани - Велислав Минеков, Гроздан Караджов, Съби Събев и Трайчо Трайков. По думите на Ненчев Корман Исмаилов се е оттеглил. Ненчев припомни позицията на БЗНС блокът да се яви на президентските избори с обща кандидатура с ГЕРБ, тъй като страната повече от всичко има нужда от политическа стабилност. Според Ненчев има нагласи в блока за обща кандидатура, но има и очакване ГЕРБ да направи първа крачка за това. Една покана от Борисов ми се струва съвсем належаща на този етап, каза Ненчев. Попитан дали е разговарял с лидера на ГЕРБ по тази тема Ненчев заяви, че Бойко Борисов проявявал разбиране към тази идея. От Движение България на гражданите (ДБГ) настояват Реформаторите да се обединят около скулптора проф. Велислав Минеков, като единствения автентичен граждански кандидат. Структурите на ДБГ не харесват депутата от ДСБ Гроздан Караджов и имат колебания относно Трайчо Трайков. Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че са постигнали напредък по отношение на кандидатурата на РБ за президент. Оптимист съм, че решение ще има скоро, допълни той. По-рано днес стана ясно, че БСП спира преговорите с АБВ за обща номинация.

Найден Зеленогорски: Вървим по пътя за избор на единна президентска кандидатура

Вървим доста спокойно по пътя за избор на единна кандидатура (на Реформаторския блок – бел.ред.) и допускам с висока степен на вероятност, че ние ще се справим и ще издигнем единна кандидатура, която ще участва доста активно в предстоящата президентска кампания. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ председателят на предизборния щаб на Реформаторския блок и заместник-председател на "Движение България на гражданите“ Найден Зеленогорски. Във вторник кандидатите за президентска номинация на Блока представиха визията си за институцията на държавния глава пред Изпълнителния съвет на формацията. Претендентите бяха 7 – Огнян Герджиков, генерал Димо Гяуров, Корман Исмаилов, Съби Събев, Велислав Минеков, Трайчо Трайков и Гроздан Караджов. Огнян Герджиков и генерал Димо Гяуров обаче се оттеглиха от надпреварата. Вероятно на следващия Изпълнителен съвет във вторник, когато ще се запознаем с допитването до структурите и в партиите, и в гражданското тяло, и когато ще анализираме социологическото проучване и на база на изслушванията ще се оформи по голяма яснота около кандидатпрезидентската двойка. Ние демонстрираме, може би, единствените сред големите на политическата сцена, че имаме ясен механизъм и ясен път, който следваме, че не говорим за една кандидатура, която не е режисирана и наложена, а говорим за истинско състезание. Аз не допускам, че която и да е партия в РБ може да има втори или трети план. Нямам впечатление, че която и да е партия играе двойна игра. Вчера г-н Гяуров каза, че е дошъл да изрази благодарността си за това, че неговото има е номинирано и че се чувства значима част от общността на хората, подкрепящи РБ, но за него евентуалното участие в тези избори не е приоритет. Важното е, че РБ демонстрира възможност за широк спектър от кандидатури – основната част от гражданското общество, обясни Зеленогорски. По думите му проектът "Реформаторски блок" е жизнен и трябва да се развива. В Учредителното споразумение не е записан краен срок за функционирането му. Цялото интервю на Таня Милушева с Найден Зеленогорски чуйте в звуковия файл.