28.10.2016

Европейският съюз не обмисля санкции срещу Русия, заради действията й в Сирия

Европейският съюз не обмисля санкции срещу Русия, заради действията й в Сирия. Възможни са обаче но-нататъшни мерки срещу режима в Дамаск, заяви върховният външнополитически представител на Евросъюза Федерика Могерини. Положението в Сирия е тема на заседанието на външните министри от ЕС. На днешната си среща в Люксембург се очаква 28-те да отправят най-острите досега критики срещу руските въздушни удари в Сирия. В проектодекларация, подготвена за срещата, външните министри осъждат "катастрофалната ескалация" на офанзивата за завладяване на източната зона в Алепо, където 8 хиляди бунтовници се съпротивляват срещу правителствените сили, подкрепяни от Русия и Иран. В декларацията се изтъква, че ударите срещу болници и цивилни може да представляват военни престъпления, и се отправя призив "Сирия и съюзниците й" да бъдат изправени пред Международния наказателен съд.Дипломати казаха, че ЕС ще настоява също за спиране на огъня, за изпращане на наблюдателна мисия, за нов опит за мирни преговори с участието на европейската първа дипломата Федерика Могерини и за незабавен достъп до помощите, които ЕС обяви на 2 октомври. Великобритания, Франция и Германия ще поискат също така да бъдат наложени санкции на 20 сирийци, участващи в преки нападения срещу цивилни, като допълнение към санкционния списък с 200 граждани на тази страна.

Още

New York Observer: Гражданската война в Сирия приключва – Русия победи

Русия спечели войната в Сирия, защото не изостави своите съюзници в лицето на Башар Асад, за разлика от „безпрецедентно външнополитически некомпетентен президент” Барак Обама, твърди американското издание New York Observer.

Сърбия: Единствената държава, която се бори срещу тероризма в Сирия е Русия

Само военната кампания на Русия към момента се противопоставя на тероризма в Сирия. Това заяви сръбският президент Томислав Николич в интервю за телевизионния канал RT. „При цялото ми уважение към всички международни страни, смятам, че руската военна кампания в Сирия е единствената кампания, която се бори с терористи“, заяви той, пише БГНЕС. По думите на държавния глава действията на Москва в Сирия трябва да станат пример и за други държави, тъй като тероризмът представлява заплаха за всички и с него трябва да се борим сега. „Случващото се в Сирия няма отношение с това дали сирийското правителство ще остане на власт. Русия не взима участие във войната на сирийското правителство с опозицията, тя воюва срещу тероризма заедно с правителството“, заяви Николич. Той добави още, че светът в момента се намира на прага на нова Студена война и по тази причина всяко действие на Русия в отбраната или икономиката буди критика. „Аз не виждам каквито и да е било други причини, заради които Русия да бъде критикувана за участието си в борбата с тероризма. Дойде време да седнем и да помислим без предразсъдъци накъде отива този свят“, посочи още сръбският държавен глава.

Министрите на външните работи на Русия, Сирия и Иран ще проведат среща в Москва

Министрите на външните работи на Русия, Сирия и Иран имат планирана среща в Москва, която ще се проведе в такъв формат за първи път. Основна тема ще бъде обстановката в Сирия и възможностите за подновяване на мирния процес, свързан с близкоизточната държава.  Сергей Лавров и Уалид Муалем ще обсъдят ситуацията около северозападния град Алепо и усилията в борбата с терористичните групировки ИДИЛ и "Джебхат ан нусра". Срещата между руския външен министър и неговия сирийски колега се очакваше от няколко месеца и не е изненада за руските наблюдатели на близкоизточните процеси. Това, което прави впечатление е голямата разлика във времето между последната и сегашната среща между двамата – повече от година и половина. Лавров и Муалем ще обсъдят и хуманитарната помощ за населението на Алепо и снабдяването му с продукти от първа необходимост, както и с лекарства и оказване на медицинска помощ на пострадалите в контролирания от терористите сирийски град. По-късно към Сергей Лавров и Уалид Муалем ще се присъедини и иранският външен министър Джеват Зариф. Техеран е първостепенен съюзник на режима на Башар Асад и оказва сериозна подкрепа на Дамаск в борбата срещу ИДИЛ в Сирия. Зариф за последно беше в Москва през лятото на 2015 година, когато заедно с Лавров обсъждаха свалянето на санкциите срещу Иран.

Сръбският президент: Само Русия се бори срещу тероризма в Сирия

Дойде време да седнем и да помислим без предразсъдъци накъде отива този свят, категоричен е Томислав Николич

Първите дипломати на Сирия и Русия ще обсъдят ситуацията в Сирия

Политическата и хуманитарната ситуация в Сирия ще обсъждат днес първите дипломати на Сирия и Русия. В Москва за разговори със Сергей Лавров пристига Уалид Муалем. Към тях ще се присъедини и иранският външен министър.