25.10.2016

Приключи ремонтът в ДГ „Латинка“

От днес децата от четирите групи в детска градина „Латинка“, вече провеждат редовно обучение, след извършения наложителен ремонт, съобщиха от пресцентъра на общината. До края на деня ще завърши почистването на част от коридора и на още една от залите и от утре децата и от петата г ...

Още

Латинка Петрова: Парцалев почина от левкемия

Храня се с много плодове и зеленчуци, всеки ден правя гимнастика

"Дрифтър" си счупи носа при гонка

Двама младежи от Лом се втурнали да мерят сили в среднощна гонка. Тя се разиграла на 23-ти октомври 15 минути след полунощ на улица "Латинка" в посока към центъра на крайдунавския град. Да вдигне адреналина си зад волана, на едната кола се метнал...

Младежи си спретнаха среднощна гонка, единият от тях се озова в болницата

Двама младежи от Лом се втурнали да мерят сили в среднощна гонка, съобщиха от полицейската дирекция в Монтана. Дифтърът се разиграл на 23-ти октомври 15 минути след полунощ на улица "Латинка" в посока към центъра на крайдунавския град, съобщава bulnews.bg.

Джигит счупи носа си при гонка

Двама младежи от Лом се втурнали да мерят сили в среднощна гонка, съобщиха от полицейската дирекция в Монтана. Дифтърът се разиграл на 23-ти октомври 15 минути след полунощ на улица "Латинка" в посока към центъра на крайдунавския град. Да вдигне адреналина си зад волана, на едната кола се метнал 19- годишният Петър Н. П.

Регионалната библиотека в Плевен организира инициативата "Хлапета рисуват музика"

Регионалната библиотека в Плевен организира инициативата "Хлапета рисуват музика". Музиката в живота на децата, нейното въздействие, изразено върху рисувателен лист, как може да се развива креативността на децата, това са теми, върху които в Регионалната библиотека в Плевен работят от няколко години. Новият проект "Хлапета рисуват музика“ е естествено предложение на заниманията в арт залата за най-малките и техните родители. Оксана Цветанова, заместник-директор на Регионалната библиотека и ръководител на Отдел "Изкуство“: Инициираме едно ново занимание с деца, което се нарича "Хлапета рисуват музика“. То се явява като едно продължение на едно друго такова събитие, което се провеждаше три години, а именно "Бебета слушат класика“. Ние сме дълбоко убедени, че творческото въображение трябва да се възпитава още от най-ранна детска възраст и от това въображение зависи пътя на един човек, затова ние се опитваме да правим и взаимовръзка между различните видове изкуства. Ние искаме да развиваме креативността на децата.В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Латинка Светозарова.

Специалистите по фетална лазерна терапия лекуват бебета, които са още в утробата

Феталната лазерна терапия често е единственият начин да се лекуват различни проблеми при бременност и да се превантира опасност от загуба на плода/плодовете още в майчината утроба. Лазерната терапия представлява инвазивна процедура и се прилага по света от близо 20 години, но е у нас отскоро. Доктор Петя Чавеева, завършила в Лондон, е един от малкото специалисти у нас, които владеят техниката. Тя представи постиженията на Международната  конференция за студенти и млади лекари в Плевен. Има състояния, които, ако не бъдат третирани или коригирани вътреутробно, шансът плодът или плодовете да оцелеят, след като се родят, е минимален. Характеризира се с по-малко от 10%. Има състояния, които действайки вътреутробно от началото до края на бременността, биха увредили плода или плодовете и бременността не би стигнала до термин и не би се осъществило раждане на живи и здрави деца. Доказано е в световен мащаб, че прилагането на фетална хирургия подобрява шансовете за живот на нашите неродени пациенти. За първи път имах възможността да направя вътреутробна фетална хирургия в клиника от прекия контрол на моя учител чрез телемедицина. По-късно оперирах диафрагмална херния, тежка вродена. Оперирахме и бебе, което има кисти в белия дроб. Направихме доста интервенции, които рутинно се правят в Западна Европа. Приложихме ги в България. Тънкият момент, който всеки от нас – феталните хирурзи – знае, е, че ти отиваш да правиш фетална хирургия тогава и само тогава, когато, ако не я направиш, то със сигурност плодът или плодовете ще загинат. Първата самостоятелна операция на Чавеева е била при близнаци с Трансфузионен синдром – явление при бременности с еднояйчни близнаци, когато има връзки между два кръвоносни съда при двата плода и едното бебе е донор, а другото рецепиент на циркулиращата кръв. Интервюто на Латинка Светозарова с д-р Петя Чавеева можете да чуете от звуковия файл.