23.10.2016

Почина последният крал на африканската държава Руанда

  Последният крал на Руанда, Кигели V, почина в събота, съобщи официалният му уебсайт. Той беше на 80 години, пише БГНЕС. Роденият като Жан Батист Ндахиндуруа ин Камембе, монархът бе в изгнание от 1960 година след конфликт с белгийските колониални власти. През 1961 монархията е свалена и от следващата година страната е независима република. Кигели V живя в изгнание в няколко африкански страни, преди да се установи в околностите на Вашингтон през 1992 година. 

Още

Близо 200 страни сключиха глобално споразумение в Руанда за намаляване на парниковите газове

Представители на около 200 страни сключиха глобално споразумение тази сутрин в Кигали, столицата на Руанда, за постепенно премахване на индустриалните парникови газове или хидрофлуоровъглеродите, които се използват в хладилници и климатизиращи устройства и силно вредят на климата, предадоха Франс прес и Ройтерс.

С всяка трансакция с Mastercard в Store.bg, картодържателите от България могат да правят добро като осигурят едно училищно хранене на дете в Руанда

 Mastercard и Store.bg стартират кампания за всички български картодържатели на Mastercard с цел събиране на средства за програма за хранене в училищата в Руанда. Кампанията е част от глобалното партньорство на Mastercard и Световната продоволствена програма (СПП) на ООН. От 11-ти септември до 11-ти октомври за всяка покупка в онлайн магазина Store.bg, Mastercard ще дарява сумата за едно училищно хранене на едно дете в Руанда, където според наскоро обявен доклад 43% от децата под петгодишна възраст страдат от хронично недохранване. Mastercard и Световната продоволствена програма, най-голямата хуманитарна агенция за борба с глада в света, си партнират от 2012 г. за предоставяне на новаторски решения за постигане на целите й. Тази година Mastercard отново провежда кампания, част от „Безценни каузи“, в няколко страни от Централна и Източна Европа, за да подкрепи програмата на СПП за хранене в училищата в Руанда     Mastercard ще предостави стойността на над 3.5 милиона хранения, за да подсигури храненето на децата с визия за дългосрочното им обучение, с цел борбата с глада, както и да се даде възможност на местните фермерски общности да предоставят храна на училищата от местни производители и за в бъдеще.     Store.bg   – един от най-големите български онлайн магазини, който предлага широк спектър от книги и образователни материали, подкрепя каузата в България и дава възможност на родителите да допринесат за добрата кауза, без самите те да плащат, просто докато инвестират в образованието на собствените си деца.     “Горда съм, че тази година българските картодържатели могат да бъдат част от тази „безценна кауза“ на Mastercard – ние вярваме, че е наша обща отговорност да развиваме и прилагаме решения за устойчиво бъдеще, а подкрепата на образованието, определено е правилната посока. Обядът в училище е жизнено важен източник на храна за децата в Руанда – осигурявайки го, ние им помагаме да придобият енергията и силата, която им е необходима, за да се фокусират върху своето образование и да разгърнат  потенциала си, за да постигнат своите цели и мечти“, каза Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония.      Актрисата Виолета Марковска също подкрепя кампанията: “Като майка, аз прегръщам тази кауза и бих искала да поощря всички родители да мислят извън границите на нашата държава, поне за малко. Всяко дете има правото да бъде нахранено и образовано и аз съм горда, че мога да подкрепя инициатива, бореща се с глада и бедността в една от най-уязвимите зони по света. В днешно време, благодарение на технологиите, благотворителността е по-лесна всякога и може да достигне до тези, които имат нужда от помощ, почти на мига”, добави тя.  

90% ръст на пътниците към 2035 г.

Международната асоциация по въздушен транспорт IATA прогнозира, че към 2035 г. двойно ще нарасне броят на пътниците. Ако през тази година техният брой ще е 3.8 млрд. души, то през 2035 г. се очаква тази цифра да набъбне до 7.2 млрд. души, което е ръст от 90%. Средно с 3.7% ще се увеличава броят пътници годишно. „Хората искат да летят. Търсенето на авиационни пътешествия през следващите две десетилетия ще се удвои”, казва Александър де Жюняк, президент на IATA. За разглеждания период най-много ще се увеличат пътниците от Китай (+817 млн.). На второ място ще са САЩ (+484 млн.), а трета ще е Индия (+322 млн.). Четвъртата и петата позиция остават за Индонезия (+135 млн.) и Виетнам (+112 млн.). Средно с 8% на годишна база ще нараства авиационният пазар в страни като Сиера Леоне, Гвинея, Мали, Руанда, Того, Замбия и Мадагаскар. Като цяло в Азиатско Тихоокеанския регион увеличението ще е 4.7% на годишна база, до 3.1 млрд. пътници, а в Северна Америка се очаква годишно авиационният пазар да нараства до 2.8%, или с 1.3 млрд. пътници. За Европа процентът е 2.5%, до 1.5 млрд. пътници на година. Латинска Америка – 3.8%, до 658 млн. пътници....

​Над 150 държави подписаха споразумението за намаляване на вредните газове

Над 150 държави подписаха споразумение в Руанда, което е определяно като "монументално" за намаляване на вредните газове, причиняващи глобалното затопляне. Делегатите поставиха подписа си под сложна поправка към протокола от Монреал, която предвижда намаляване на парниковите газове, които образуват хладилници и климатици. Как споразумението засяга нас обикновените хора и какъв ще е ефектът за климата - вижте.

200 нации приеха задължителното споразумение за ограничаване на парниковите емисии в климатиците

Приблизително 200 нации приеха в правно отношение споразумение за ограничаване на парниковите газове, използвани в хладилниците и климатиците, съобщи министър от Руанда, предава агенция Reuters, цитирана от Фокус. Споразумението, което са приели и двете най-големи световни икономики – Съединените американски щати и Китай, разделя държавите на три групи с различни крайни срокове за ограничаване на употребата на изкуствени хидрофлуоровъглеродни (HFC) газове, които могат да са 10 хил. по-силни парникови газове, отколкото въглеродният двуокис. В рамките на споразумението развитите страни, сред които са повечето държави от Европа, както и Съединените американски щати, се задължават постепенно да намалят употребата на въпросните газове с 10% до 2019 г. и с 85% до 2036 г. Двете други групи развиващи се страни ще замразят нивото на употреба на вредните газове до 2024 и 2028 г. (двете групи имат различен краен срок – б.пр.), а след ще започнат да ограничават използването им. По-късният срок за започване на намаляване на емисиите парникови газове е за Индия, Иран, Ирак, Пакистан и страните от Персийския залив.

200 нации защитават околната среда

Близо 200 страни сключиха споразумение за намаляване на парниковите газове, използвани в хладилници и климатици, съобщи „Ройтерс“. Споразумението беше сключено в столицата на Руанда – Кигали. В сделката се включват двете най-големи икономики в света – САЩ и Китай. Страните се разделят в три групи. На тях им се поставят различни срокове, за да намалят използването на индустриалните парникови газове или хидрофлуоровъглеродите . Те могат да са 10 000 пъти по мощни от въглеродния диоксид като парникови газове. „Това е монументална стъпка напред“, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери. Подробностите по сделката бяха разяснени от министъра на енергетиката в Руанда – Виинсент Бурута. В пакта развитите държави ще трябва да намалят парниковите емисии с 10% до 2019 г. и с 85% до 2036 г. Много от богатите страни вече са започнали този процес. Страни като Индия, Ирак, Иран и Пакистан ще имат по удължени срокове за изпълняване на споразумението. Те имат нужда от повече време, заради своя климат и увеличаващата се средна класа. Индия пък се страхува да не навреди на развиващата се индустрия в страната. „През миналата година в Париж ние обещахме да действаме. Ние обещахме да предотвратим последиците от тежката измяна на климата. Днес ни сме на ход. Това обещание се спазва“, заяви представителят на ООН за околната среда Ерик Солхайм....