26.10.2016

Алексис Ципрас бе преизбран за лидер на СИРИЗА

С 93,54 на сто от гласовете Алекис Ципрас бе преизбран за лидер на гръцката радикална левица СИРИЗА на приключилия снощи конгрес на партията, съобщава агенция АНА-МПА, предаде бТВ.  "Подновеното доверие към мен е подновена отговорност за една СИРИЗА по-сплотена и ефикасна в трудните битки, които ни очакват за една Гърция на справедливостта и просперитета", посочва Ципрас в профила си в Туитър след обявения резултат от гласуването на конгреса.  За Ципрас са гласували 2548 от общо 2926 делегати на конгреса. Избирателната комисия все още брои гласовете за новоизбраните 151 членове на централния комитет на партията, посочва БТА. 

Още

Преизбраха Алексис Ципрас за лидер на СИРИЗА

Той получи 93,54 на сто от гласовете

Алексис Ципрас бе преизбран за лидер СИРИЗА

С 93,54 на сто от гласовете Алекис Ципрас бе преизбран за лидер на гръцката радикална левица СИРИЗА на приключилия снощи конгрес на партията, съобщава агенция АНА-МПА.

Обама на визита в Гърция. Ще посети бежанските лагер

Предстоящото посещение на президента на САЩ Барак Обама в Гърция и очакваните промени в състава на правителството са сред основните теми в гръцките печатни издания днес. Американският държавен глава пристига в Атина на 15 ноември в рамките на последната си обиколка в чужбина преди края на мандата, предаде БНТ. В гръцката столица Обама ще остане два дни и ще се срещне с президента Прокопис Павлопулос и с премиера Алексис Ципрас. Вестник "Прото тема" отбелязва, че водещи теми в разговорите ще са икономическата ситуация и бежанският въпрос Обама предлага открита подкрепа на усилията на правителството за намаляване на дълга и икономически растеж, пише по темата партийният вестник на управляващата партия СИРИЗА "Авги". Американският президент ще подкрепи Ципрас и ще окаже натиск над германския канцлер Ангела Меркел, коментира в. "Етнос" като допълва, че в рамките на престоя си в Гърция американският президент ще посети и бежански лагер.  Според информация на в. "Ефимерида тон синдактон" ще бъдат обсъдени още енергийни въпроси и кипърският проблем. За пожар в управляващата партия заради предстоящия ремонт на кабинета на Алексис Ципрас пише в. "Прото тема". Изданието посочва, че новият състав на правителството се очаква да бъде обявен до края на седмицата. В. "Ефимерида тон синдактон" коментира, че Ципрас е изправен пред "кръстословица за напреднали", а "Катимерини" определя промените в кабинета като трудни.

„Помпат“ Гърция с нови 2,8 млрд. евро

Радикалното ляво правителство на Алексис Ципрас иска да постигне споразумение с кредиторите, за да отложи за неопределено време увеличаването на ДДС по гръцките острови. Междувременно международните кредитори на Атина одобриха поредния заем от €2,8 млрд.. От тях €1,1 млрд., които да бъдат използвани за обслужване на гръцкия дълга и €1,7 млрд. за изплащане на просрочени задължения към местни доставчици. Новите €2,8 млрд.  се прибавят към първия транш от 7,5 милиарда евро, които Атина получи през юни. Управляващият директор на Европейския спасителен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг потвърди за транша от €2,8 млрд. на Гърция. Днешното решение да отпуснем €2,8 млрд. е сигнал, че гръцкият народ бележи стабилен прогрес при реформирането на своята държава, обобщи Клаус Реглинг. Както Факти.бг предупреди, че ДДС секира ще удари всички острови в Гърция. Оттогава те ще загубят отстъпката от 30%, която ползват за данъка. През последните две години левичарското правителство на Сириза постепенно премахваше данъчните облекчения за някои острови. Първи през октомври 2015 г. паднаха популярните туристически дестинации като Санторини, Миконос, Наксос, Парос, Родос и Скиатос. От юни 2016 г. към тях се присъединиха Тасос, Тинос, Карпатос и други. От финансовото министерство посочват, че въвеждането на пълната ставка на ДДС е довело до увеличаване на приходи от популярните като туристическа дестинация острови. В същото време се отчита, че ...

В кабинета на Алексис Ципрас ще има промени

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обмисля промени в кабинета си на фона на спад в популярността му. Причина за промените е отстраняване на министри, които според него биха били пречка пред получаване на облекчаване по гръцкия дълг от международните кредитори, пише БГНЕС. Министърът на енергетиката Панос Скурлетис, който е против някои ключови приватизации, за които кредиторите настояват, е в списъка с евентуалните смени, посочва източник на „Ройтерс“. По-рано беше съобщено също, че се очаква назначаването на отделен министър, който да отговаря за въпросите на миграцията. За сега се очаква финансовият министър Евклидис Цакалотос да запази поста си. На въпрос как ще коментира възможната промяна, говорителката на правителството Олга Геровасили заяви, че цел на властите е да направят управлението на страната „гъвкаво, бързо, ефективно“. Промените ще бъдат заявка за деликатния баланс, който Ципрас се опитва да постигне между прилагането на реформите и стимулирането на популярността на неговата лява партия СИРИЗА, която отбелязва спад през последните месеци, посочва още агенцията. „Ако той (Ципрас – бел. ред.) се нуждае от кабинет, който може да завърши преразглеждането на дълга колкото се може по-бързо, тогава промените наистина биха облекчили точките на конфликт“, посочва още източникът. Според други запознати лица Ципрас е обмислял този ход от известно време, но все още не е взел конкретно решение. Трети източник посочва, че промените няма да са големи, но ще засегнат министерските постове. 

Алексис Ципрас подготвя промени в гръцкото правителство

Алексис Ципрас подготвя промени в правителството на Гърция. Очаква се да се включат и независими експерти. Бежанската криза принуждава Атина да промени цялата структура на Министерството по миграция, съобщи за местните медии говорителя на правителството Олга Геровасили. Очаква се в следващите дни гръцкият премиер да извърши основни промени в състава на правителството, като се допуска в кабинета да се включат експерти извън партията СИРИЗА. По всяка вероятност ще останат на поста си министрите на финансите и икономиката, които водят преговорите с кредиторите. В предварителните коментари в медиите се посочва за очаквана смяна на ръководството на Министерството на социалната политика, за по-добър диалог със синдикатите. Ще се промени цялата структура на Министерството по миграция, за да отговори на изискванията на растящата бежанска криза. Според говорителят на правителството Олга Геровасили, промяната се налага от растящите пред страната предизвикателства: Промените в правителството не са свързани с промени на лицата в кабинета, а да се създаде правителство, което реагира бързо на предизвикателствата пред страната. Например при тази бежанска криза ще променим структурата на Министерството по миграция. Новият състав на гръцкото правителство ще се обсъди утре на заседание на централното ръководство на СИРИЗА и след това с коалиционния партньор – партията „Независими гърци“.