24.10.2016

В Иран чуждестранни компании ще наддават на търг за петролни и газови проекти

Техеран ще покани днес чуждестранни компании да наддават за петролни и газови проекти в Иран, се посочва в информация на уебсайта на иранското министерство на петрола, цитирана от Асошиейтед прес. В съобщението на агенция Шана от вчера обаче не се уточнява колко проекта ще бъдат включени. Иран обявява такъв международен търг за първи път, откакто през януари 2015 година влезе в сила епохалното ядрено споразумение със световните сили. Чуждестранните компании ще могат да подават заявления до 19 ноември, а победителите ще бъдат обявени на 7 декември. С добив от над 3,5 милиона барела дневно Иран, който е член ОПЕК, се надява след години на изолация да привлече и чуждестранни инвестиции, и технологии. Международните санкции бяха вдигнати през януари в съответствие със споразумението, ограничаващо програмата на Иран за обогатяване на уран.

Още

Осъдиха американски бизнесмен и баща му на 10 години затвор в Иран

Американски бизнесмен и неговият 80-годишен баща са получили по 10 години затвор в Иран за „сътрудничество с враждебното американско правителство“, предава AFP, цитирана от Фокус.

Когато в Иран протестираха срещу носенето на забрадки

След Ислямската революция в Иран много закони са отменени, въведени са нови, а правата на жените са строго ограничени

Ръкостискане доведе до нечуван скандал в Иран! Сбъркаха германската министърка за мъж

Невинно ръкостискане между германската министърка на околната среда Барбара Хендрикс и вицепрезидентката на Иран Масумех Ебтекар предизвика бурно недоволство в иранските медии и социални мрежи, които сбъркаха късо подстриганата германка с мъж, информира ДПА, цитиран от БТА.

Германска министърка предизвика смут в Иран, взеха я за мъж

Барбара Хендрикс се ръкувала с иранската вицепрезидентка

Германска министърка предизвика смут в Иран, сбъркаха я с мъж

Невинно ръкостискане между германската министърка на околната среда Барбара Хендрикс и вицепрезидентката на Иран Масумех Ебтекар предизвика бурно недоволство в иранските медии и социални мрежи, които сбъркаха късо подстриганата германка с мъж, информира ДПА. Държавната иранска телевизия ИРИБ разпространи кадри от среща на Хендрикс и Ебтекар в Берлин, при която двете жени си подават ръка. С късата си прическа, риза и тъмно сако обаче германската министърка била възприета от иранските зрители като мъж, а ръкостискането с мъже извън семейния кръг ...

Renault гради производствен завод в Иран

Иранският пазар има „потенциал, който не може да бъде отречен, смята директорът на Renault-Nissan Карлос Гон