26.10.2016

Още

Музикалната образователна програма на БНР среща деца и ученици със световноизвестни музиканти

Какво е барок, как звучи валдхорната, можеш ли да свириш на тромпет, ако са ти паднали млечните зъби…? Тези трудни въпроси намират лесни и запомнящи се отговори в Музикалната образователна програма на Българското национално радио. От 2011 г. стотици деца, ученици и студенти са се срещнали с музикантите Симфоничния оркестър на БНР. Програмата винаги е съобразена с възрастта на малките или млади слушатели. За тези от детските градини тя винаги е игра – с тях водещите на програмата играят на групи инструменти, на ноти, на композитори… и много пеят. За малките е най-вълнуващо да докоснат инструментите и дори да свирят на тях –за предпочитане на тимпаните или на арфата. А световноизвестните музиканти от Симфоничния оркестър на БНР им показват, помагат и обясняват. Учениците се запознават с инструментите и с история на музиката. За тях има и малки задачи, като тази да напишат приказка по откъс от „Моето отечество“ на Бедржих Сметана. За студентите от педагогическите музикални специалности участието в  образователна програма на БНР е като сбъдната мечта за това какво би могло да бъде обучението по музика. От тази година в Музикалната образователна програма на БНР участват и музикантите от Оркестъра за народна музика на БНР и хористите от Смесения хор на БНР и Детския радиохор. Пред децата хористите разкриват невероятните възможности на човешкия глас и красотата му в оперната музика. Оркестърът за народна музика на БНР пък представя пред децата типичните инструментите и характерните особености на различните фолклорни области, а диригентът му Димитър Христов увлекателно и достъпно им разказва за красотата на автентичния фолклор.  Музикалната образователна програма на БНР 2016/2017 г. вече започна със среща на деца със световноизвестната българска композиторка Добринка Табакова. Пред малчуганите тя разказа за това как като дете е започнала да свири на пиано и да композира, а симфониците на БНР под диригентството на Росен Гергов изпълниха предпремиерно нейната сюита „Тракия“. Определени са и датите за следващите срещи на деца и ученици със Симфоничния оркестър на БНР: 17 ноември 2016 г., 15 декември 2016 г., 12 януари 2017 г., 26 януари 2017 г., 23 февруари 2017 г., 9 март 2017 г., 23 март 2017 г., 6 април 2017г., 18 май 2017 г. и 8 юни 2017 г. На 28 октомври, петък, в 19.00 ч. е следващата среща от Музикалната образователна програма на младата публика с Оркестъра за народна музика на БНР. В емблематичното Първо студио на БНР музикантите ще представят пред деца, ученици и студенти отделните инструменти и ще демонстрират как звученето им се вписва в оркестъра. Участието в Музикалната образователна програма на БНР е безплатно, а записването става на тел.  02 9336 258 и 0885226067.

Хуманоиден робот предизвика фурор на Световната конференция по роботика в Пекин

Хуманоидни роботи предизвикаха фурор по време на Световната конференция по роботика в Пекин. Роботът е жена облечена в традиционни китайски дрехи и е произведена от Института за наука и технологии в Китай, предаде бТВ. Приликата с човешкото същество е забележителна. Роботът наподобява и разпознава изразите на лицето, може да мига с очи и да движи тялото си, както и води разговор.

Хуманоидни роботи предизвикаха фурор в Пекин (СНИМКИ и ВИДЕО)

Роботът е жена облечена в традиционни китайски дрехи и е произведена от Института за наука и технологии в Китай

Наследниците на световноизвестните звезди по стъпките на родителите си

Синовете на Даниел Дей-Люис, Джъд Лоу, Синди Крауфорд и Памела Андерсън пристигнаха в Италия специално за фотосесията.  Както се досещате, Гейбриъл-Кейн Дей-Луис - момчето с платинено русата коса и сини очи, е син на Даниел Дей-Люис. Британският актьор е носител на по две награди „Сателит“ и „Златен глобус", пише Нова телевиия.  Пресли Гърбър е син на модела Ранди Гърбър и на Синди Крауфорд, която беше един от секссимволите на 90-те. Той е изключително елегантен в черния си костюм с флорална риза.  Компания им правят 22-годишната интернет звезда Камерън Далас и моделът Лука Сабат, който е на 18 години. На снимките са и синът на Джъд Лоу - Рафърти, и наследникът на Памела Андерсън - Брандън Томас Лий.  Момчетата представиха лятната колекцията на Dolce&Gabbana за 2017-а година. 

Световноизвестен пианист с майсторски клас в АМТИИ

Именитият български пианист Боян Воденичаров ще проведе в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив майсторски клас по пиано и импровизация от днес до 27 октомври. Боян Воденичаров е един от най-изтъкнатите български пианисти. Той е носител на II награда от Международния клавирен конкурс в Сенигалия още преди приемането му в Държавната консерватория в София. През 1981 г. печели III награда на Международния клавирен конкурс „Феручо Бузони”, а две години по-късно – III награда на Музикалния конкурс „Кралица Елиза...

Сблъсъци между мигранти и полиция в печалноизвестния лагер Джунглата (СНИМКИ/ВИДЕО)

Френската полиция имаше сблъсъци с мигранти край Кале, в печално известния бежански център, наречен Джунглата.