24.10.2016

Теменужка Петкова: Има готовност на електроенергийната система за зимния сезон

Правителството работи добре, но има налице необходимост да бъдем добре подкрепени и от парламента. Напрежението е много голямо - това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на "Денят започва".

Още

Теменужка Петкова уволни трима бивши министри на Станишев

Трима бивши министри от времето на Тройната коалиция ще се разделят с апетитните си държавни постове в областта на енергетиката. Това става ясно от официално съобщение на Министерството на енергетиката. Според съобщението енергийното министерство стартира процедура за

Теменужка Петкова: До края на годината България ще има първия си интерконектор – с Румъния

Надявам се, че до края на годината България ще има първия си интерконектор – междусистемната връзка с Румъния. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на Шестата регионална енергийна конференция - Енергийно развитие в Югоизточна Европа: “Енергийна сигурност, устойчивост, инвестиции и растеж”, съобщи „Фокус”.

Теменужка Петкова: До края на годината ще имаме първи интерконектор – с Румъния

Надявам се, че до края на годината България ще има първия си интерконектор – междусистемната връзка с Румъния. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на Шестата регионална енергийна конференция - Енергийно развитие в Югоизточна Европа: “Енергийна сигурност, устойчивост, инвестиции и растеж”, съобщи „Фокус”.

Теменужка Петкова: До края на есента ще имаме междусистемна газова връзка с Румъния

През есента на тази година страната ни ще има първата изградена междусистемна газова връзка – тази с Румъния. Това обяви министърът на...

Теменужка Петкова: Има ново разследване за злоупотреби по проекта АЕЦ "Белене"

Има ново разследване за злоупотреби по проекта АЕЦ "Белене", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол. Бивши изпълнителни директори на НЕК сами, без да се допитат до Съвета на директорите, са решили да бъде поръчано на руската фирма "Атомстройекспорт" оборудване с дълъг цикъл на производство за АЕЦ "Белене". Иначе за други, далеч по-незначителни неща, се искат разрешения на Съвета на директорите, но така или иначе такова решение липсва и лицата, които са подписали това допълнение номер пет, са бившите двама изпълнителни директори на НЕК. Всичко, което е събрано като доказателство в хода на финансовите инспекции, е предоставено на органите на прокуратурата и аз се надявам, че те наистина ще погледнат изключително сериозно и отговорно, посочи Петкова. До месец предстои тристранна среща между България, Иран и Русия, на която ще се решава съдбата на реактора, заяви по-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев. Вариантите са или да бъде намерен инвеститор, или препродажба. Възможна е също приватизация на реакторната площадка в Белене, като според вицепремиера, това е най-добрият вариант от икономическа гледна точка. Все още се очаква и категоричната позиция на производителя и собственик на оборудването – "Атомстройекспорт". НЕК трябва или да плати над 700 милиона евро с лихвите, по решението на международния арбитражен съд, или да продаде оборудването.

Има инвеститорски интерес за АЕЦ "Белене", заяви министър Теменужка Петкова

Вече има проявен определен интерес, но предстои да видим какво точно ще се предложи, за какъв точно интерес става въпрос. Така министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговори на въпрос на журналисти в парламента за това дали има инвеститор за АЕЦ "Белене".