28.10.2016

Земетресение с магнитуд 4,7 е усетено в Измир

Малко след 4.30 сутринта е регистрирано земетресение с магнитуд 4,7. Епицентърът на трусовете се е намирал в Егейско море. Земетресението е било усетено в Измир. Няма информация за пострадали и разрушения.

Още

Жител на Измир даде на съд джамии, пускали силно озвучение на молитвите

  Конституционният съд в Турция отхвърли като неприемлива и неоснователна жалбата срещу силно озвучените молитви от джамиите и месчитите, решението е публикувано в Държавния вестник на страната, предаде БГНЕС. Авторът на жалбата е жител на Измир, не изповядва исляма и протестира срещу агресивните децибели от храмовете, от които в ранните часове се разнасят сутрешните молитви и му причиняват силно безпокойство. Анадолската агенция посочва, че въпросният жалбоподател, поискал отмяната на тази практика, е водил серия от дела по съдилищата и е стигнал до Конституционния съд на страната, но двата висши съдебни състави са отхвърлили аргументите му. По въпроса и министерството на правосъдието е изпратило становището си до съда, в което се подчертава, че в Турция доминира мюсюлманското население, четенето на езан е традиционен за религията призив за молитва, приет и утвърден от всички ислямски течения, и не е дискриминационен. Освен това той е вкоренен в повечето сегменти на обществото, представлява неразделна част от културата му, изграждана в историческите процеси и държавата не се отнася негативно. В становището се посочва още, че Европейският съд по правата на човека неведнъж се е произнасял по подобни жалби и е подчертавал необходимостта да се установи справедливо равновесие. В постановлението си съдът отбелязва, че в пряко съседство с жалващия се намират три молитвени храма, но не друг, а техните служители са длъжни да контролират силата на високоговорителите. Жалбата е отхвърлена и защото авторът й не е приложил официални доказателства за измерените стойности на децибелите, за отстоянието на джамиите от дома му и записи на сутрешните молитви, които нарушават спокойствието и съня му. Подчертава се, че той може да приложи мерки за опазването си, като се съобрази с правото на мнозинството да упражнява вярата си, а езанът сутрин е част от това право на обществото. Ясно е, че интересите на едно демократично общество трябва да се компенсират на базата на плурализма и толерантността, се посочва в съдебното постановление. 

500 хил. лв. глоба за веца, причинил измирането на рибата в р. Ботуня

Заради екокатастрофата държавата предприема и действия за отнемане на лиценза за водоползване на съoръжението

Gebrüder Weiss открива офис на Air & Sea в Измир

Gebrüder Weiss предлага на своите клиенти от Южноегейския регион консултации на място

Причината за измирането на рибата в река Ботуня е задушаването ѝ в наноси

Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца ще наложи административно наказание на малката водно-електрическа централа на река Ботуня, край едноименното село, за измирането на голямо количество риба и замърсяването на речното корито с тиня. Жители на селото се притесняват от екологична катастрофа в района.Причината за измирането на рибата в река Ботуня, в землището на едноименното село, е задушаването ѝ в наноси. Те са изпуснати от МВЕЦ "Луна" край селото при отваряне на шлюзовете с цел прочистване на отлаганията.Заради острата миризма на тиня и голямото количество мъртва риба жители на селото се притесняват за здравето си и от екологични последствия за района. Замърсяването се разследва от полицията. Сигнал е подаден и в Басейновата дирекция.  

Човекът може да "помогне" за шестото масово измиране на видове

Възможно е хората да предизвикат безпрецедентно изчезване на видове на планетата поради прекалено ловуване на едри морски животни, което може да има трайни последствия върху океанските екосистеми, предупредиха учени, цитирани от Ройтерс и Франс прес. Те анализирали 5-те големи изчезвания на в ...

Човекът може да "помогне" за шестото масово измиране

"Шестото" изчезване, което вече е започнало, няма равно на себе си поради ловуването на най-едрите морски видове, сред които синия кит, червената риба тон и бялата акула