23.10.2016

Започва сухопътната операция за освобождаване на Мосул

Започва дългоочакваната сухопътна операция за освобождаване на град Мосул от терористичната групировка „Ислямска държава”, обяви иракският премиер Хайдар ал Абади.Бойците на ИД смятат Мосул за своя столица в Ирак.

Още

Стотици хора са били изложени на токсични газове в Мосул

Иракските сили са напреднали с офанзивата си към Мосул и са вече на 5 км от града, съобщи Ройтерс. В интервю за агенцията вътрешният министър на Ирак Карим Синджар съобши, че не трябва да се очаква скорошен край на битката, тъй като в града има между 4 хил. и 8 хил. бойци на "Ислямска държава". Градът е под контрола на джихадистката групировка от 2 години. Междувременно Би Би Си съобщи, че стотици хора са били изложени на токсични газове, след като завод за сяра е бил подпален при...

1000 души пострадаха от токсични газове в Мосул

В Ирак битката за освобождаване на град Мосул от "Ислямска държава продължава пореден ден. Близо 1000 души са настанени в болница, след като са вдишали токсичен дим от подпален завод за сяра.

Премиерът на Ирак остава против турско участие в офанзивата за превземане на град Мосул

Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади остава против турско участие в офанзивата за връщането на контрола върху иракския град Мосул, който от две години е в ръцете на джихадистите от "Ислямска държава", предаде Франс прес. Абади заяви това след среща с американския министър на отбраната Аштън Картър, който пристигна в Багдад на необявено предварително посещение, след като в петък беше в Турция. Картър се опитва да играе ролята на посредник между Ирак и Турция за преодоляване на различията им относно турско участие в  операцията по отвоюване на Мосул. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не иска Турция да стои настрана от операциите за освобождаване на Мосул. Според експерти той е притеснен от евентуалното равновесие на силите, което ще се установи между различните общности след освобождаването на този сунитски иракски град. 

Ексклузивно за войната! Бойците на иракската армия заснеха боевете с терористите в Мосул (ВИДЕО 18+)

Сражението с членовете на терористичните групировки в иракския град Мосул бяха заснети с камера. Кадрите са направени от позиции на правителствените войски и са разпространени от агенция Ruptly.

Премиерът на Ирак е против турското участие в операцията за Мосул 17:04

Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади остава против турско участие в офанзивата за връщането на контрола върху иракския град Мосул, който от две години е в ръцете на джихадистите от Ислямска държава, предаде Франс прес. Това заяви Ал Абади след среща с американския министър на отбраната Аштън Картър, състояла се в Багдад.