24.10.2016

Атанас Атанасов: Министрите на РБ да си правят сметка къде застават

Кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков е камъчето в обувките на премиера Бойко Борисов на тези избори. Това каза Атанас Атанасов от ДСБ в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Още

Атанас Атанасов: ГЕРБ търси кандидат, който гледа на запад, но може да обслужва интересите на изток

Събитията в Турция рязко отклоняват общественото внимание у нас от проблемите на българското управление и се използват за тънко всяване на страх и посочване на предимствата на българското управление. Това заяви в предаването „Неделя 150“ Атанас Атанасов, който бе преизбран за заместник-председател на ДСБ. По думите му, случилото се в Турция не поражда преки заплахи за българската национална сигурност към днешна дата, но рисковете трябва да бъдат наблюдавани в бъдеще. Има доста жертви на това политическо насилие, виждаме и действия за прочистване на съдебната система в страната, което е необяснимо, така  Атанасов описа картината в Турция към този момент. Изказването на Бойко Борисов, че ако ГЕРБ загуби президентските избори отиваме на парламентарни, е адресирано освен към партийните активисти и към министрите на Реформаторския блок – на тях им се казва, че ако кандидатът на ГЕРБ не спечели, вече няма да сте министри, определете се къде заставате, гласи прочитът на Атанасов. Борисов иска да издигне кандидат-президент, който сякаш гледа на запад, но може да обслужва интересите на изток. Самият Борисов е такъв човек, коментира още Атанасов като увери, че ще се мобилизират всички сили, за да не отиде кандидат на левицата на втори тур на президентския вот, защото това може да обърне каруцата изцяло. Реформаторският блок се превърна в лесна мишена и плячка за една политическа измама заради лични амбиции на знакови лица от блока, каза още той и изрази притесненията си от бъдеща колаборация между ГЕРБ и БСП след президентските избори, която се очертава. Борисов категорично продължи политиката на Орешарски в сектор „Сигурност“, а сега се опитват да ни убедят, че едните са опозиция на другите, което е пълна заблуда, обясни още заместник-председателят на ДСБ и подчерта, че не са напуснали властта по тактически съображения, а поради дълбоко несъгласие с управлението. Обезсмислянето на реформите по думите му се е получило заради готовността на определени министри да заемат тези постове на всяка цена и готовността им за всякакви компромиси. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Радан Кънев остава лидер на ДСБ

Радан Кънев остава лидер на партия "Демократи за силна България". Той беше отново избран от 15-тото Национално събрание на партията. Кънев беше и единствен кандидат. Атанас Атанасов и Светослав Малинов запазват постовете си на заместник-председатели на партията, но ще има и трети заместник - Димитър Сяров. Пред "Демократи за силна България" има три пътя, каза Радан Кънев. Това са: запазване на Реформаторския блок в сегашния му вид, радикално скъсване на всички партньорства, както и консолидиране на силата на гражданското общество и на средната класа в силен автентичен нов политически субект, в който ДСБ ще запази организационната си самостоятелност. В името на третия път, каза Кънев, ще се кандидатирам за нов председателски мандат. Факт е, че днес единен Реформаторски блок няма, каза Радан Кънев: Реформаторският блок в почти всяка една българска община се разпадна в това, което е на национално ниво - конкуриращи се фракции, които се стремят към по-добро позициониране във властта, а не към обща защита на обещанията, които са поели пред избирателите. В анализа си лидерът на ДСБ посочи, че в сферата на образованието и здравеопазването програмата на "реформаторите" е била изоставена и се изпълняват само приоритетите на ГЕРБ:Единствено изолираните усилия на министрите Николай Ненчев и Даниел Митов, силно компрометирани от действията на Борисов, ни пречат да кажем, че трябва да свалим доверието си от всички министри, каза Радан Кънев.