24.10.2016

Мащабна сухопътна операция започна в Ирак

Над 60 000 военни настъпват към град Мосул

Още

В Ирак забраниха продажбата на алкохол

Парламентът на Ирак е забранил продажбата, вноса и производството на алкохол в страната. Гласувалите закона твърдят, че той съответства на конституцията на страната, която забранява закони, противоречащи на исляма, пише Агенция Фокус. Критиците на закона отбелязват, че той нарушава свободата на религиите, както и на религиозните малцинства, като християнското например. Та заявиха, че ще се обърнат към съда заради това. Алкохолът рядко се предлага в ресторантите и хотелите на Ирак, но в по-големите градове има малки магазинчета, където се продава.

Налагат сух режим в Ирак

Иракският парламент наложи пълна забрана за продажба, внос и производство на алкохол, съобщи Би Би Си. Властите аргументираха решението си с това, че алкохолните напитки противоречат на исляма. Законът предвижда глоби от 25 милиона иракски динара (21 хиляди долара) за нарушителите. Противници на забраната твърдят,

Ердоган нямал претенции към чужди територии. Но Сирия, Ирак, Крим, Тракия, Босна, Македония били в сърцето му

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново направи изказване, с което доказа, че обвиненията на редица държави към него в неоосманизъм са...

Турската артилерия участва в офанзивата срещу иракския град Мосул

Турската армия се е включила в операциите по освобождаването на иракския град Мосул от терористичната групировка "Ислямска държава", съобщиха турските медии.  Турската артилерия обстрелва района на базата Башика в северен Ирак, където има дислоцирани турски войници. Те са предприели артилерийската атака по искане на пешмергите, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм.  Пешмергите са иракски милиции, сунити, които са обучени във военно дело от турски военни инструктори на базата Башика, където се твърди, че има около 5 хиляди войници. Преди време турското военно присъствие на базата Башика предизвика конфликт между Анкара и Багдад, който се обяви срещу участието на турските сили в операцията за освобождаването на Мосул, в която участват иракски войници шиити, но  се постигна съгласие. Междувременно журналистически екип на Анадолската агенция, държавната турска информационна медия е бил подложен на обстрел в град Киркук, Северен Ирак, докато един репортер и един фоторепортер  отразявали нападение на Ислямска държава срещу сграда в града.  Турски източници съобщиха също, че сили на терористичната групировка настъпвали от три посоки към западния иракски вилает Анбар, където се водят ожесточени сражения.  

Иракският парламент наложи сух режим в страната

Иракският парламент прие закон, забраняващ вноса, производството или продажбата на алкохолни напитки. Глобите за нарушения ще са от 25 милиона иракски динара, което е около 21 000 долара.Ислямът забранява употребата на алкохол, но той винаги е можел да се открие в големите иракски градове, основно в магазини на християни, посочи Асошиейтед прес.

21 000$ глоба за всяка капка алкохол в Ирак

Забраната е със закон, да видим кой ще я спазва