28.10.2016

Военните парашутисти от Българската армия отбелязват своя празник

На площад "Централен" в Пловдив ще бъдат представени бойни техники и умения

Още

CECA остава с фамилията Величкович заради българската публика

Мегазвездата на Балканите СЕСА, която ще зарадва всички свои фенове у нас с нов впечатляващ концерт на 17 март в зала „Арена Армеец“, лично пожела да отправи емоционален поздрав към българските си почитатели. В специално видео певицата се обръща към родната публика с п

Тъжна вест почерни любителите на българската народна музика у нас и в чужбина (СНИМКА)

Илю Димитров - майсторът лютиер на българска гъдулка почина след кратко боледуване. Това съобщиха негови близки, цитирани от Флагман. Той бе един от най-добрите съвременни майстори на гъдулка, познат на всички любители на Българската народна музика у нас и в чужбина. Илю Димитров е роден на 14 август 1949 година в град Камено.

Самуел Ардити: Кунева сключи споразумение с антибългарската „Яд вашем”

Паметникът на спасението в София цели да унижи България

Българската вертолетна авиация отбеляза 55 години от създаването си

Днес се навършват 55 години от създаването на първата вертолетна авиационна част у нас - 44-и вертолетен авиационен полк. На пистата в авиобаза Крумово край Пловдив имаше тържествен строй, мнозина бяха отличени за висок професионализъм и проявена храброст, пише БГНЕС. На тържеството присъстваха началникът на отбраната ген. Константин Попов и зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов. "Вие пишете история и сега, вплитайки се в съдбите на хората. Вие сте най- близо, защото спасявате човешки живот", с тези думи ген. Константин Попов се обърна към военните, които, за разлика от други формирования, често извършват и граждански мисии- гасене на пожари в труднодостъпни местности, спасяване на хора при наводнение, транспортиране на жертви от катастрофи. Той ги определи като " най- видимата част" от Българската армия. Много ветерани почетоха празника. Ген. Попов каза, че за него най- ценните гости не са високопоставените лица или дори ветераните, а Мартин и Николай Йорданови от село Бисер, които бяха спасени именно от екипаж с хеликоптер от Крумово. "Няма как да изтрия този спомен от паметта си, сподели Мартин Йорданов. Картината на придошлата река, шумът от стихията, в която двамата със сина му се бориха за живота си повече от шест часа, все още преследва човека. Той каза, че оттогава са минали няколко години, в които семейството му никога не е забравяло своите спасители. Ген. Златев, който на 6 февруари 2012 година ръководи екипажа на хеликоптера, спасил бащата и сина, от своя страна сподели уважението си към тяхното поведение - "Никак не беше лесно да се издържи при ония условия толкова дълго време, тези хора са герои”.

Представят в БНР проект за българската литературна класика

Институтът за литература при БАН в партньорство с Националния литературен музей и Столичната библиотека в продължение на 15 месеца изпълнява проекта „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“ по Програма „Културно наследство и съвременни изкуства“.  В понеделник - 31 октомври в Медия център на БНР ще бъде проведена заключителната лектория, която ще запознае с резултатите от работата по проекта, и ще бъде представен 30-минутен филм, разказващ за най-интересните непознати културно-исторически обекти от проучените архиви.  Над 200 000 са дигитализираните документи и вещи от фондовете на 13-те писатели, които ще представя напълно безплатно в уникално уеб базирано хранилище порталът „Българската литературна класика – знание за всички“, създаден в резултат от работата по проекта. Профилите на класиците ще бъдат обогатени и чрез литературоведски статии, които актуализират познанието за творчеството им, както и чрез уникален библиографски каталог на публикациите от и за тях в българската периодика. Архивната сбирка на детския периодичен печат, съхраняван в Столичната библиотека, ще бъде представена в 50 000 дигитални копия. Специален раздел на хранилището ще съдържа богат дигитален фонд с художествена литература и хуманитарни изследвания на българския ромски етнос (книги, периодични издания, снимки). Порталът и цялото дигитално съдържание на проекта се базират на модерните мощни сървъри на Столичната библиотека. Проектът включва още изработването на виртуални колекции, помагала с учебно-приложен характер, мултимедийни презентации.