22.10.2016

Архитекти искат още промени в ЗУТ

 От камарата на архитектите искат още промени към вече предложените за обществено обсъждане от строителното министерство, съобщи за „Монитор” нейният председател арх. Борислав Игнатов. Той смята, че трябва да има още по-голямо намаляване на административната тежест в строителството. Шефът на КАБ посочи за пример, че сега се искат едни и същи документи и за строителството на собствена къща, и за летище или друга обществена сграда. „Предлагаме още да се увеличат отговорностите на проектантите и консултантите и ние сме готови да ги поемем”, обясни Игнатов. „Искаме и намаляване на пълномощията на чиновниците в общините, защото те нямат капацитет. Отделно, че в момента има 5-степенна проверка на проектите, при която отговорността се размива. В резултат за зле построените сгради няма виновни. Държим и на авторския контрол по време на строителството. Искаме да приложим немския опит в България. Разликата ни с Германия е в системата на изработване на проектите, контрола по време на строителството и носенето на отговорностите”, добави той. Председателят на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Светослав Глосов заяви, че браншовата организация подкрепя промените, защото те са били съгласувани с нея. Той смята, че те целят намаляване на административната тежест и ще улеснят дейността на строителите. Според него обаче нерешеният въпрос си остава административният капацитет в общините. По думите му каквито и нормативни промени да се правят, ако той не се повиши, проблемите няма да се решат толкова бързо, колкото се иска на всички.

Още

Цистерна с мазут заля автомобил заради рязко спиране

Заради внезапно спиране цистерна, превозваща нефтени утайки, заля автомобил, движещ се пред нея. Цистерната е превозвала утайките от нефтопристанище "Росенец" към депото в Меден Рудник. Пострадали няма, но двамата шофьори са залети от катранената течност.

Ето я залятата с мазут кола в Бургаско (СНИМКА)

Мазут заля лек автомобил и шофьора му на изхода на Бургас, на главния път за Созопол. Запалимият нефтен продукт бил превозван в открит тежкотоварен автомобил. Инцидент на пътя обаче наложил шофьорът на камиона да удари рязко спирачките, което довело до разливането на товара.

Нелеп инцидент: Мазут заля кола на пътя (ВИДЕО)

Той бил натоварен в открит камион, който ударил рязко спирачки

Шофьор заля подхода към Южното Черноморие с мазут, опасно е за трафика

Изходът на Бургас към Созопол е залят с нефтена утайка, движението е затруднено, в момента се вземат мерки за обезопасяване на участъка. До инцидента се е стигнало, след като шофьор на товарен автомобил, превозващ отпадъчното масло  рязко е натиснал спирачка и течността  е плиснала върху кабината на камиона.

МРРБ ограничава застрояването на зелените площи в градовете с промени в ЗУТ

Предлага се намаляване на броя категории на строежите и задължително включване към ВиК мрежата за собствениците на имоти

МРРБ: Регионалният министър няма право да налага мораториум върху строителството по ЗУТ

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството не разполага с правомощия да налага мораториум върху строителството по Закона за устройство на територията (ЗУТ), както и да отменя или да спира действието на решения на общинските съвети и на заповеди на кметове на общини, с които са одобрени устройствени планове, предаде БГНЕС. Това се казва в отговора на МРРБ във връзка с писмо от представители на група „Запазете Бедечка“ с искане за налагане на мораториум за строителство върху цялата територия на парк „Бедечка“ по одобрения от Общинския съвет на Стара Загора Подробен устройствен план и извършващото се строителство в парка, съобщават от министерството. Прилагането на действащ устройствен план, съгласно чл. 135, ал. 6 от ЗУТ, се спира с издаване от кмета на общината мотивирано предписание за изработване на проект за изменение на действащия план. Съгласно чл. 86 от Конституцията на Република България Народното събрание приема закони, решения, декларации и обръщения, като законите и решенията са задължителни за всички държавни органи, организациите и гражданите. Това право на Народното събрание включва приемането на решения за налагане на мораториуми за застрояване върху определени територии, които може да бъдат и въз основа на гражданска инициатива, осъществена по реда на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (обн. ДВ, бр. 44/12.06.2009 г.).