24.10.2016

Кюрдските пешмерги ще участват в офанзивата за Мосул

Операцията на иракската армия и полиция за освобождаването на Мосул от контрола на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ ще бъде подкрепена от кюрдските пешмерги, съобщава германският вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от "Фокус". Техните сили обаче няма да бъдат допуснати да влязат в пределите на града.

Още

772 терористи от ИД са ликвидирани от началото на операцията в Мосул

Седмица след началото на операцията по отвоюването на Мосул от „Ислямска държава“ иракската армия е ликвидирала 772 терористи от групировката и е освободила 74 населени места. Това предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии. Информационното бюро на военното к

Славчо Велков с лоши прогнози за изхода на битките за Мосул и Алепо

Има три варианта за отвоюване на столицата на „Ислямска държава” в Ирак – Мосул. Първият е атака, която неминуемо ще доведе до бежански поток. Вторият вариант е решаване на проблема без бой, разчитайки ИД да се изтегли. Ако терористите, които вероятно имат около 6 000 защитници в града, започне да го защитават, ще има много жертви, много ранени и много бежанци. Това коментира Славчо Велков, анализатор в Центъра за близкоизточни изследвания.  

Славчо Велков: Събитията в Мосул и Алепо са ключови за бъдещето на региона

Атаките срещу двата града могат да доведат до вълна от стотици хиляди бежанци

Какво се случва в Мосул - на живо коментира Георги Милков

Какво се случва в Мосул? Видеокоментар на Георги Милков за операцията срещу столицата на така наречаната "Ислямска държава". Гледай тук на живо неговия видео коментар Още по темата: Операция

Геополитически и национални измерения на битките за Алепо и Мосул

Общото между Алепо и Мосул е това, че две коалиции всъщност водят битка срещу ИДИЛ на територията на няколко държави, но в резултат на тези чисто военни действия, в резултат на хуманитарната катастрофа, която наблюдаваме в района на Алепо, сме свидетели на едно ново гигантско противопоставяне на САЩ и Русия, както и свеждане на отношенията отново до точката на замръзване. Това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров: През последните дни заваляха взаимни обвинения за инциденти и дори за военни престъпления. Имаше официални обвинения от секретаря по външна политика. Имаше конкретни обратни обвинения от руска страна. Оланд отмени срещата си с Путин. В момента огромна руска армада навлиза в района на Средиземно море, на среща й американците противопоставят американски кораби.Цялото интервю с Димо Гяуров можете да чуете в звуковия файл.

Иракски военни: Убити са почти 800 джихадисти от началото на офанзивата за отвоюване на Мосул

Иракските военни твърдят, че са убили почти 800 джихадисти от началото на офанзивата за отвоюване на Мосул, съобщава БТА. Операцията започна преди седмица с подкрепата на водената от САЩ международна коалиция. Смята се, че във втория по големина иракски град има между 4 и 6 хиляди активисти на групировката "Ислямска държава".