25.10.2016

Япония ще предложи на Русия план за съвместно управление на Курилските острови

Правителството на Япония ще предложи на Руската федерация план за съвместно управление на спорните Южни Курилски острови, пише вестник „Известия“, цитиран от "Фокус". Информацията беше разпространена в японско издание, позовало се на източници от правителствените кръгове в Токио.

Още

Токио може да признае на Русия само два от Курилските острова

Токио може да признае правата на Русия върху два от четирите спорни южни Курилски острова, съобщи агенция Киодо като се позова на източници от японското правителство. Агенцията посочва, че Токио се надява на напредък за сключване на мирен договор и в навечерието на визитата на руския президент Владимир Путин в Япония „преразглежда стратегията си за водене на преговори”. Според новата позиция, правителството на Шиндзо Абе може да предложи Москва да запази правата си върху два по-малки Курилски острова, пише БГНЕС. Досегашната официална позиция се заключаваше в това, че Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи са изконна японска територия. Токио е готов да направи съществена отстъпка, за да извади преговорите от мъртва точка, подчертава Киодо. Освен това, Токио е готов да се откаже от формулировката „връщане” на островите и ще я замени с по-меката „предаване”. По-рано медиите съобщиха, че Япония е готова да предложи на Русия съвместно управление на южните Курили, но външното ведомство в Токио опроверга тази информация. Япония има претенции към четири острова, като се позовава на двустранен договор от 1855 година за търговия и определяне на границите. Връщането на тези територии е поставено от Токио като условие за сключване на мирен договор с Русия, който така и не е подписан в края на Втората световна война. Позицията на Москва е, че южните Курили са влезли в състава на СССР след войната и руският суверенитет на тях е безспорен. 

Япония иска диалог с Русия

Япония възнамерява да продължи усилията си за успешно развитие на отношенията с Русия и решаването на териториалния проблем между двете страни. Това беше заявено от японския министър на външните работи Фумио Кисида, цитиран от РИА Новости. „Държавните лидери на двете страни се съгласиха, че въпреки необичайната ситуация, при която двете страни не сключиха мирен договор след Втората световна война, е решена. Ние искаме да продължим комуникацията като е в полза на обществения интерес да се реши въпросът със северните територии и да се сключи мирен договор. Визитата на президента Путин в Япония на 15-ти октомври имаше големи резултати“, заяви Кисида. Основният спор между двете страни е този за Курилските острови, който не може да се реши от вече 66 години.    ...

Япония се готви да замени Курилските острови срещу инвестиции

По време на посещението в Япония на президента на Русия Владимир Путин министър-председателят Шиндзо Абе ще му предложи пакет от инвестиционни проекти в замяна на предаването на Курилските острови, съобщи източник, близък до дипломатическите кръгове на Япония, пише вестн

Путин и Абе се договориха да засилят икономическото сътрудничество

  Президентът на Русия Владимир Путин и японският министър-председател Шиндзо Абе се договориха на срещата си в рамките на икономическия форум във Владивосток да засилят двустранното икономическо сътрудничество, замразено от десетилетия заради териториалния спор за Курилските острови, предаде БГНЕС. Премиерът Абе заяви, че Япония е „готова да направи максимални усилия за развитие на руско-японското сътрудничество”. Президентът Путин посочи, че е „много важно да се осигури политическа подкрепа” за инвеститорите, които са заинтересувани от развитие на двустранните отношения. През май Шиндзо Абе отбеляза напредъка по въпроса за Курилските острови, благодарение на „нов подход, който не е обременен от остарелите начини на мислене”. Японският телевизионен канал Ен Ейч Кей съобщи, че руският президент ще посети Япония през декември и на 15 декември ще се срещне с премиера Абе в родната му префектура Ямагути. 

Bloomberg: Путин предупреди за "непредсказуеми последствия"

Президентът на Русия Владимир Путин в предверието на преговорите с премиера на Япония Шинтаро Абе за териториалния спор около Курилските острови заяви, че Москва не търгува с териториии. Той посочи в интервю за главният редактор на Bloomberg Джон Миклетвайт, че това е ключов проблем за мирния договор между двете страни.