28.10.2016

Самоубийствена атака в бежански лагер в Сирия

Самоубийствен атентат в бежански лагер на сирийско-йорданската граница отне живота на трима души и рани 20 други, предава Reuters. Предполага се, че атаката е била извършена от членове на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“.

Още

Русия и САЩ избегнаха на косъм сблъсък над Сирия

Руски изтребител профуча опасно близо край американски военен самолет над Източна Сирия. Това съобщиха американски военни представители в петък, подчертавайки рисковете от евентуална сериозна злополука във все по-пренаселеното въздушното пространство на обхванатата от война страна, пише Middle east eye. Инцидентът е станал на 17 октомври, когато руският изтребител ескортирал голям шпионски самолет, маневриращ в близост до американски военен самолет, заяви генерал-лейтенант Джеф Хариган от военновъздушните сили на САЩ. Руският самолет бе на по-малко половин миля, добави той. Друг военен източник от ВВС на САЩ, пожелал анонимност, заяви, че американският пилот почувствал турбуленцията, предизвикана от двигателите на руския самолет. Оказва се обаче, че руският пилот най-вероятно просто не е видял американския самолет, тъй като събитията са се случили през нощта, а самолетите летели без включени светлини. Инцидентът повдига сериозни въпроси около степента, в която пилотите са в състояние да проследят движенията на останалите самолети в пренаселеното въздушно пространство над Сирия. Водената от САЩ международна военна коалиция създаде гореща линия с руските военни, за да могат да обсъждат приблизителното местоположение на самолетите си и мисиите, които провеждат, с цел да се избегнат евентуални произшествия. В този случай обаче, американският пилот не е успял да се свърже с руския си колега....

Руски и американски самолет са се разминали на опасно близко разстояние над Сирия

Американски и руски изтребител едва не са се сблъскали над Сирия, съобщи генерал-лейтенантът от военновъздушните сили на Съединените щати Джеф Хариган, цитиран от Франс прес.Той обвини руския пилот, че не е отвърнал на повикванията на американския си колега на специално договорения за такива случаи от Вашингтон и Москва радиоканал. Инцидентът е станал на 17 октомври над източните части на Сирия. Руският изтребител е ескортирал разузнавателен самолет, като и двете машини са били със загасени светлини и са прелетели на по-малко от 800 метра от американската машина, чийто пилот докладвал, че е бил здраво раздрусан от турбуленцията.

В Москва се проведе среща на външните министри на Русия, Сирия и Иран

Русия е решена да унищожи терористите в Сирия, обяви външният министър на страната Сергей Лавров, който днес в Москва бе домакин на двамата си колеги от Сирия и Иран Уалед Муалем и Джават Зариф.Това е първата по рода си подобна среща между първите дипломати на Москва, Дамаск и Техеран. Лавров бе категоричен че Русия е решена докрай да спечели битката с тероризма в Сирия, казвайки: Ако нашите западни партньори се занимават само на думи с борбата против тероризма, то ние все пак сме изпълнени със сериозна решимост да стигнем докрай по този път.Това стана ясно по време на общата пресконференция на тримата министри на външните работи. Лавров добави че руската военна авиация вече 10 дни не нанася удари по цели в северния сирийски град Алепо, допълвайки че този период е бил напълно достатъчен за разграничаването кои формирования са умерена опозиция и кои са близки до терористите от „Джебхат ан-Нусра“ и ИДИЛ, въпреки че, както той допълни този въпрос, в не по малка степен стои и за други райони на Сирия. В същото време външният министър на Сирия Уалед Муалем съобщи, че по време на срещата в Москва е почувствал желанието на Русия и Иран, които са отдавнашни партньори на режима на Башар Асад в Дамаск, да засилват икономическата си помощ за близкоизточната страна. Лавров обвини, че виновни за икономическите трудности на Сирия са и държавите, които са въвели едностранни санкции спрямо Дамаск. По време на срещата стана ясно, че Москва и Техеран подкрепят действията на Дамаск в областта на разширяването на сътрудничеството с ООН и осигуряването на хуманитарните въпроси.

3 деца са загинали при бунтовнически обстрел срещу училище в Сирия

Три деца са загинали и 10 са били ранени при бунтовнически обстрел срещу училище в западната част на Алепо, съобщи Москва. За по-малко от три седмици в Сирия са атакувани пет училища, обяви УНИЦЕФ и окачестви подобни действия като свидетелство за моралното разложение на враждуващите страни. Външните министри на Русия, Сирия и Иран обсъдиха днес хода на конфликта и в частност обстановката при Алепо, където бунтовниците обявиха офанзива за разкъсване на правителствената обсада.

ООН наема приятели до Башар Асад като част от операциите в Сирия

ООН е наела редица приятели и близки политически фигури до сирийския президент Башар Асад като част от своите операции в страната. Това показват документи на организацията, с които в. „Гардиън“ разполага. В списъка с персонал присъстват роднини на високопоставени министри от сирийския кабинет, които работят за редица агенции на ООН, сред които Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) и Световната здравна организация (СЗО), съобщава БГНЕС. По думите на мениджър на международната организация всяка агенция има най-малко „един човек, който е пряк роднина на сирийски държавник“. „Гардиън“ не разкрива съдържанието на списъка по молба на ООН, тъй като това би могло да застраши хората, намиращи се в него. Говорител на организацията заяви, че „семейните връзки не са взимани предвид, нито са разследвани“ при наемането на персонал, като в същото време ООН не разпитва своите служители за техните политически възгледи. Той посочи още, че наличието на близки до Асад хора по никакъв начин не застрашава работата на ООН. От организацията посочват още, че доставят помощ до 13,5 млн. сирийци, признавайки, че изпитва определени затруднения от страна на правителството в Дамаск, което позволява ООН да работи само с определени одобрен от Дамаск партньори. Според документите, видени от „Гардиън“, близо две трети от здравните консумативи за Сирия отиват в контролирани от правителството райони на страната. Те показват, че само 13% от помощите на СЗО достигат до обсадени райони на страната, по-голяма част от които са контролирани от противници на властта. Стивън Обраян, заместник-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси и извънредната помощ заяви, че бунтовнически групи също така са спирали медицински евакуации от източните части на Алепо по време на скорошното временно прекратяване на сраженията там. „Гардиън“ посочва още, че досега 73 хуманитарни организации са прекратили сътрудничеството си със системата за споделяне на информация на ООН в Сирия докато не бъде проведено прозрачно разследване за това дали Асад няма „значително и реално“ влияние върху дейността на агенцията. По-рано тази година друго разследване на „Гардиън“ показа, че ООН сключва договори на стойност десетки милиони долари с хора, близки до сирийския президент Башар Асад като част от програма за хуманитарна помощ. Бизнесмени, чийто компании са включени в списъка със санкции на САЩ и ЕС, получават значителни суми от мисията на ООН. По същия начин средства получават и правителствени департаменти и благотворителни организации, в това число и организация на съпругата на Асад – Асма, както и друг приближен на държавния глава – бизнесменът Рами Маклуф.