29.10.2016

Една жертва на верижната катастрофа край Ловеч (обновена)

4-ма души са пострадали при верижна катастрофа по пътя Златна Панега-Ябланица при местността Коритна. Това съобщиха пред „Фокус” от ОДМВР-Ловеч. Сигналът за инцидента е получен около 17.30 часа за 4 или 5 автомобила участници в пътния инцидент. 4-мата ранени са откарани в луковитската болница. Пътят е ограничен в едната лента,

Още

След челен удар шофьор загина на място край Ловеч

Шофьор загина на място при челен сблъсък на главния път София-Варна, в района на ловешкото село Малиново, съобщава Нова телевизия.  Инцидентът станал рано сутринта, сигналът е подаден в 04:20 ч. Ударът е бил между джип, управляван от 26-годишен мъж от Ловеч и автомобил, шофиран от 38-годишен мъж от Велико Търново, пише Нова телевизия. Съпругата на загиналия мъж е пътувала с него и е транспортирана в болница след инцидента. Причините за катастрофата са в процес на изясняване. Движението се осъществява двупосочно в една лента, уточниха от Агенция „Пътна инфраструктура". Оттам призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на служителите на Пътна полиция.

Мъж загина при тежка катастрофа край Ловеч

Двама ранени пре ПТП-то са откарани в болница

90 години Народно читалище „Пробуда 1926 г.” с. Йоглав, община Ловеч

 Най-самобитната българска Институция - читалището в с. Йоглав е основана на 14 февруари 1926 година .Наета е стая в частна къща за библиотека и канцелария. През 1964 година е построена нова сграда с доброволен труд на йоглавчани за кметство и читалище. През 2006 г. читалищният салон e обновен с ПВЦ дограма, окачен таван и изцяло ремонтиран с допълнително финансиране  от Община Ловеч. За жалост покривът е в изключително лошо състояние и от течовете салонът отново е неизползваем. Сцената и съблекалните са почти срутени, библиотеката е в окаяно състояние. За радост обаче има прекрасна лятна  сцена, направена по проект за граждански инициативи към Община Ловеч. Придобивката, както и целия обновен парк  е дело на инициативен комитет с инициатор 87 годишния Димитър Митев и доброволци. Тук се провеждат и всички други инициативи на читалището, но…само през лятото. Разнообразна е дейността на читалището през всичките тези 9 десетилетия. Библиотечната дейност води началото си още от 1926 г..В момента разполага с около 6000 книги. От стари времена са обособени мъжки самодейни групи за автентичен фолклор, които представят местния обичай „Камилата” и Коледарски ритуал. Днес с музикално оформление се занимават Георги Линджов-тамбура, Стоян Александров-акордеон, Еленка Щерева – акордеон и Димитър Кръстев-гайда. Най-дълга история има женската певческа група, чиято дейност  и до днес е основна в читалищната самодейност. Тя  е в обновен състав с няколко мъже и деца и с името  Фолклорна група „Югла” – всички участници в предавнето Имат ли песните спиране.

Възпитаник на Езиковата представя втора книга в Ловеч

Васил Митевски ще представи втората си книга „Под знака на петте кръга" в Клуба на дейците на културата в Ловеч в четвъртък - 27 октомври от 17:30 ч. Срещата се организира съвместно с Военния гарнизонен клуб - Ловеч. Романът „Под знака на петте кръга" пресъздава вълнуващия живот на една от най-атрактивните и загадъчни личности от българската военна и спортна история - генерал Владимир Стойчев. Той има забележителна кариера на пълководец и атлет. Безкрайно обаятелен и високо ерудиран човек, в продължение на почти цял век допринася неимоверно мно...

Окръжната прокуратура в Ловеч е задържала общински служител за лихварство

Окръжна прокуратура-Ловеч, е привлякла като обвиняем за лихварство и задържала до 72 часа Филип Вълчанов - техник-еколог в отдел "Екология" в Община Луковит. Това съобщават от Апелативната прокуратура във Велико Търново. Вълчанов е раздавал парични заеми на множество лица, срещу което ги е задължавал и е получавал лихва. Дейността му е за период повече от пет години.